Φλερτ με ευρωσοσιαλιστές με στόχο το ΚΙΝΑΛ

Φλερτ με ευρωσοσιαλιστές με στόχο το ΚΙΝΑΛ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να «χτίσει γέφυρες», όπως έγραψε ο ίδιος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τις «προοδευτικές δυνάμεις» στην Ευρώπη, επιχείρησε κατά το διήμερο της παραμονής του στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας διαδοχικές συναντήσεις με τους προέδρους των ευρωομάδων της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και των Πρασίνων, αλλά και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ-Μαρία Σασόλι. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω των επαφών με τους ευρωσοσιαλιστές, θέλει να ασκήσει πιέσεις και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό έναντι του ΚΙΝΑΛ. Ο συλλογισμός είναι απλός: Ενώ οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές βλέπουν θετικά τον Αλέξη Τσίπρα, το ΚΙΝΑΛ αρνείται κάθε διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας αντίθετο δόγμα από την ευρωπαϊκή του οικογένεια. Δεν είναι τυχαίο πως η Κουμουνδούρου, σε άτυπη ενημέρωση που έκανε για τις επαφές Τσίπρα, σημείωσε ότι ο πρόεδρος του ΕΣΚ έστειλε επιστολή στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στην οποία υπογράμμιζε την ιστορική σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ευρώπη συνολικά. Στην ενημέρωση επισημαίνεται πως τη συμφωνία «στήριξε σύσσωμο το ΕΣΚ, πλην του Κινήματος Αλλαγής». 

Κατά τα λοιπά ο κ. Τσίπρας, προσερχόμενος στην προπαρασκευαστική σύνοδο του ΕΣΚ στις Βρυξέλλες, είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον επικεφαλής του, Σεργκέι Στάνιτσεφ, και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ. Στην παρέμβασή του τόνισε ότι εάν ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δεν βασιστεί σε λογική σύγκλισης και κοινωνικής συνοχής, «ο ευρωσκεπτικισμός θα ενισχυθεί» και ζήτησε εκ νέου να δοθεί πράσινο φως στη Βόρεια Μακεδονία και οδικός χάρτης στην Αλβανία για την ενταξιακή διαδικασία. Παράλληλα ζήτησε την εφαρμογή των κυρώσεων στην Αγκυρα, αλλά και εμπάργκο όπλων. Με αφορμή, εξάλλου, τη δήλωση Μητσοτάκη πως η Αθήνα στηρίζει την πορεία των Σκοπίων προς ένταξη στην Ε.Ε., με την προϋπόθεση ότι σέβονται απόλυτα τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον για «οβιδιακή κυβίστηση» στο θέμα των Πρεσπών.

Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας έδωσε νέες απαντήσεις για τη συζήτηση που έχει ανοίξει για το πρώτο εξάμηνο του 2015. Στη συνάντησή του με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον ευχαρίστησε «για τη στήριξη που παρείχε στην Ελλάδα για την αποτροπή των σχεδίων εξόδου της από την Ευρωζώνη», απαντώντας με έμμεσο τρόπο στα σενάρια που ήθελαν την κυβέρνησή του να επεξεργάζεται σχέδιο δραχμής. Η επίσκεψη Τσίπρα στις Βρυξέλλες έκλεισε με την ομιλία του στο φόρουμ «Friends of Europe», τονίζοντας ότι τώρα είναι το κατάλληλο χρονικό σημείο για «να συναντηθούν όλες οι δημοκρατικές, φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις για ένα νέο όραμα για μια πιο γενναία Ευρώπη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή