Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ισορροπιών

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ισορροπιών

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λεπτές ισορροπίες κλήθηκαν να κρατήσουν χθες οι ηγέτες κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής όσον αφορά την Τουρκία, καθώς οι συζητήσεις συνεχίζονταν έως αργά χθες το βράδυ. Αφενός αναμενόταν να υιοθετήσουν μια πολύ σκληρή γλώσσα κατά της Τουρκίας, καταδικάζοντας την επίθεσή της στη βόρεια Συρία αλλά και τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, και αφετέρου μια σειρά από χώρες –και όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και η Γερμανία– θα έθεταν το προσφυγικό θέμα και την ανάγκη οικονομικής στήριξης της Αγκυρας για τη διαχείριση των προσφύγων.

Η Γαλλία, ωστόσο, διατηρούσε ιδιαίτερα σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία και δεν δεχόταν καμία γραπτή αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου περί οικονομικής ενίσχυσής της. Η Γερμανία, από την άλλη, πίεζε να υπάρχει σαφής αναφορά για την υπολειπόμενη χρηματοδότηση που προκύπτει από τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, έτσι ώστε τα εκατομμύρια των προσφύγων που βρίσκονται εντός της χώρας να ζήσουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες. Αυτό που πλέον έχει γίνει ξεκάθαρο είναι ότι οι προσφυγικές ροές από τη Συρία προς την Τουρκία, και συνεπώς προς την Ευρώπη, μετά τις πρόσφατες εχθροπραξίες –και παρά τις ανακοινώσεις Πενς στην Αγκυρα περί συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός– θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα και θα πρέπει με κάποιον τρόπο να αντιμετωπιστούν.

Ομως, το προσφυγικό θέμα δεν ήταν το μόνο που χώρισε τους ηγέτες της Ε.Ε. Εως αργά χθες το βράδυ, μια σειρά από κράτη-μέλη επιχειρούσαν να κρατήσουν ένα μικρό παράθυρο ανοιχτό για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, αλλά κυρίως με τη Βόρεια Μακεδονία, παρά το βέτο που έχει θέσει η Γαλλία. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εμφανίστηκε ανυποχώρητος στο ενδεχόμενο να ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις μόνο για τη Βόρεια Μακεδονία, για την οποία η Γαλλία είναι η μόνη που αντιτάσσεται. Από την περασμένη Τρίτη που εξελίχθηκε το συμβούλιο γενικών υποθέσεων και οι προθέσεις της Γαλλίας εκφράστηκαν με πολύ ξεκάθαρο τρόπο, μια σειρά από κράτη-μέλη υποστήριξαν τη συμβιβαστική θέση της προεδρίας της Ε.Ε. να γίνει αποσύνδεση της Αλβανίας από τη Βόρεια Μακεδονία – καθώς για την Αλβανία υπάρχουν δεύτερες σκέψεις και σε άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία. Ο κ. Μακρόν, όμως, έως ότου αρχίσει το δείπνο των ηγετών, δεν δεχόταν να εξεταστούν οι δύο χώρες ξεχωριστά.

Βασικό επιχείρημα

Το βασικό επιχείρημα του Παρισιού δεν αφορά κατά πόσον η Βόρεια Μακεδονία έχει εκπληρώσει ή όχι τα προαπαιτούμενα για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες, αλλά θέτει ζητήματα πιο υπαρξιακά, όπως ότι πρέπει να γίνει μια γενικότερη συζήτηση κατά πόσον υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος για νέα κράτη-μέλη στην Ε.Ε. Υποστηρίζει επίσης ότι χρειάζεται επιτακτικά αλλαγή της σημερινής μεθοδολογίας όσον αφορά τον τρόπο που γίνονται αυτές οι διαπραγματεύσεις, καθώς θεωρεί ότι είναι αναγκαία η αυστηροποίηση των κριτηρίων, έτσι ώστε, αν μια χώρα δεν εκπληρώνει τα προαπαιτούμενα, να σταματάει αυτομάτως και η διαδικασία ένταξης. Μια τέτοια εξέλιξη ειδικά για την περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας είναι επίφοβη για μια σειρά από κράτη-μέλη, καθώς Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ακόμα και για έξι μήνες θα προκαλούσε μεγάλη πολιτική αναταραχή στη χώρα, και οι φόβοι δεν είναι αβάσιμοι, καθώς μόλις χθες το κόμμα της αντιπολίτευσης στα Σκόπια, το VMR, ζήτησε την παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ και να γίνουν άμεσα εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή