Υπόθεση Novartis: Πιέσεις για ενοχοποίηση πολιτικών

Υπόθεση Novartis: Πιέσεις για ενοχοποίηση πολιτικών

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικότατη μαρτυρία που κράτησε πέντε ολόκληρες ώρες έδωσε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευάγγελο Ζαχαρή, ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης καταγγέλλοντας, και στον εισαγγελέα, ότι δέχθηκε πιέσεις από τους εισαγγελείς Διαφθοράς για να καταμαρτυρήσει εις βάρος πολιτικών για την υπόθεση Novartis, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία.

O Νίκος Μανιαδάκης, που ήταν ένας από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες και έφερε τον κωδικό Γιάννης Αθανασίου, από καιρό είχε αποφασίσει να αποκαλύψει την ταυτότητά του και να καταγγείλει πιέσεις.

«Προσωπικά ούτε είδα, ούτε συμμετείχα, ούτε γνωρίζω παράνομες πράξεις πολιτικών προσώπων», ανέφερε ο κ. Μανιαδάκης μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης κατάθεσής του χθες, στην οποία δεν αναφέρθηκε σε πιέσεις ή απειλές από πολιτικούς, όμως επανέλαβε όσα έχει καταγγείλει δημόσια, ότι δηλαδή δέχθηκε πιέσεις από τους εισαγγελείς Διαφθοράς προκειμένου να ενοχοποιήσει συγκεκριμένους πολιτικούς.

Ειδικότερα, όπως υποστήριξε ο κ. Μανιαδάκης κατά τη μαραθώνια κατάθεσή του, που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, του ασκήθηκαν πιέσεις προκειμένου να βάλει στο κάδρο των ευθυνών της υπόθεσης τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Αδ. Γεωργιάδη και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ενώ αναφερόμενος στη δίωξή του τη χαρακτήρισε «καθαρά πολιτική». Ο Νίκος Μανιαδάκης έχει ήδη κατηγορηθεί για την υπόθεση Novartis από τους εισαγγελείς Διαφθοράς.

Σε ό,τι αφορά τις πιέσεις που φέρεται ότι δέχθηκε ο Νίκος Μανιαδάκης από τους εισαγγελείς Διαφθοράς, έχει καταθέσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, τον οποίο είχε επισκεφθεί ο ίδιος ο κ. Μανιαδάκης και του είχε αναφέρει τα περί πιέσεων, εκβιασμών και απειλών εις βάρος του.

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής του ο Νίκος Μανιαδάκης προέβη σε εκτενείς δηλώσεις, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «στην υπόθεση αυτή έχει χαθεί κάθε μέτρο λογικής, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν άνθρωποι, θεσμοί, η ίδια η δικαιοσύνη. Η μόνη θεραπεία είναι η αλήθεια και περιμένω ότι η αλήθεια θα λάμψει».

Ο Νίκος Μανιαδάκης έστρεψε τα βέλη του και στους προστατευόμενους μάρτυρες, λέγοντας πως πολλά από τα στοιχεία που έχουν καταθέσει είναι «ανακριβή και αναξιόπιστα» και έχουν ως στόχο το οικονομικό όφελος στην περίπτωση που τιμωρηθεί η Novartis στην Αμερική. Απαντώντας στην ερώτηση αν υπάρχει σκάνδαλο Novartis, ο κ. Μανιαδάκης είπε πως θεωρεί ότι «υπάρχει σκάνδαλο στο φάρμακο, με παράτυπες πρακτικές» για τις οποίες υπήρξαν ενδείξεις που δεν διερευνήθηκαν από τη δικαιοσύνη.

Ο νομικός παραστάτης του, Θ. Μαντάς, σε δήλωσή του χαρακτήρισε «εσφαλμένη και ακατανόητη την επιλογή να καταστεί από προστατευόμενος μάρτυρας κατηγορούμενος». Οπως είπε, με την κίνησή τους αυτή οι εισαγγελείς αποστέρησαν την έρευνα από την πολύτιμη μαρτυρία του.

Πάντως, η κατάθεση Μανιαδάκη και όσα φέρεται να υποστήριξε για πιέσεις προκειμένου να καταθέσει, αποκτούν πρόσθετη σημασία ενόψει και της έναρξης των εργασιών της προανακριτικής επιτροπής με ελεγχόμενο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλο, για τον οποίο ο Νίκος Μανιαδάκης δεν ανέφερε κάτι στον εισαγγελέα Ευ. Ζαχαρή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή