Εν αναμονή μιας κρίσιμης απόφασης η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου

Εν αναμονή μιας κρίσιμης απόφασης η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε οριακό σημείο θα βρεθεί η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) εάν απορριφθεί η αίτηση αναστολής κατά της εκτέλεσης της απόφασης της διαιτησίας, που επιδικάζει στην ξενοδοχειακή εταιρεία «Αττικός Ηλιος», συμφερόντων του ομίλου Μαντωνανάκη, 78 εκατομμύρια ευρώ (52 εκατ. συν τόκους). Η εν λόγω αίτηση συζητήθηκε χθες Πέμπτη στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και η απόφαση αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων.

Οι εκπρόσωποι της ΕΤΑΔ δήλωσαν χαρακτηριστικά πως τα ταμειακά διαθέσιμα της Εταιρείας του Δημοσίου ανέρχονται σε 85 εκατομμύρια ευρώ και εάν εκτελεστεί η απόφαση της διαιτησίας και δεσμευθούν υπέρ της «Αττικός Ηλιος» τα 78 εκατ. τότε η Εταιρεία θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, ενδεχομένως ακόμη και με τη μισθοδοσία. Η πλευρά της «Αττικός Ηλιος» δεσμεύθηκε ενώπιον του δικαστηρίου πως δεν θα προχωρήσει στην εκτέλεση, όπως δύναται, αφού δεν έχουν εκδοθεί ασφαλιστικά μέτρα υπέρ της ΕΤΑΔ, και θα περιμένει την απόφασή του.

Ομως αυτή η απόφαση για την καταβολή των 78 εκατομμυρίων δεν είναι η μόνη που βαραίνει την ΕΤΑΔ καθώς υπάρχει και άλλη νωρίτερα φέτος για  44 εκατομμύρια ευρώ από άλλη σχετική απόφαση της διαιτησίας. Τα δύο αυτά διαιτητικά αποτελέσματα αθροίζονται ανεβάζοντας έτσι τις απαιτήσεις της «Αττικός Ηλιος» στα επίπεδα των 122 εκατομμύριων ευρώ. Αμφότερες εντάσσονται στο πλαίσιο της μακροχρόνιας αντιδικίας του ομίλου Μαντωνανάκη με την ΕΤΑΔ, που έχει οδηγήσει σε 13 αποφάσεις του Αρείου Πάγου υπέρ του και το αρμόδιο διαιτητικό δικαστήριο σε αποφάσεις για την αποζημίωσή του εξαιτίας αθέτησης των συμβατικών υποχρεώσεων της ΕΤΑΔ.

Ο ξενοδοχειακός όμιλος, που διαχειρίζεται το Grand Resort Lagonissi αλλά και άλλα επτά ξενοδοχειακά συγκροτήματα, έχει όμως ανοιχτό μέτωπο και με τις πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες αρχές του τρέχοντος έτους προχώρησαν σε καταγγελία δάνειων της τάξης των 330 εκατομμυρίων ευρώ. Ο επιχειρηματίας προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για να μπλοκάρει πλειστηριασμούς και άλλα μέτρα, ισχυριζόμενος πως η καταγγελία των δανείων έγινε κατά παράβαση των μεταξύ τους συνομολογηθέντων (stand still agreement) και έτσι είναι παράνομη και άνευ νομικών συνεπειών. Κύκλοι της «Αττικός Ηλιος» σημειώνουν πως ο ίδιος είχε οδηγηθεί να πιστεύει πως μετά τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου θα μπορούσε με τις αποζημιώσεις που θα λάβει να κλείσει μέρος του δανεισμού του ομίλου και να αναδιαρθρώσει τον υπόλοιπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή