Διεθνές δίκτυο παιδικής πορνογραφίας

Διεθνές δίκτυο παιδικής πορνογραφίας

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα από 300 άτομα συνελήφθησαν, σε 38 κράτη σε όλο τον κόσμο, ως χρήστες νοτιοκορεατικής ιστοσελίδας παιδικής πορνογραφίας του «σκοτεινού Διαδικτύου». Η ιστοσελίδα πωλούσε ερωτικά βίντεο με πρωταγωνιστές παιδιά κάθε ηλικίας και σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, πρόκειται για τη μεγαλύτερη «επιχείρηση» παιδικής πορνογραφίας που έχει εντοπιστεί έως σήμερα. Η ιστοσελίδα, με την επωνυμία «Welcome to video», πωλούσε έναντι κρυπτονομισμάτων bitcoins την πρόσβαση σε 250.000 βίντεο στα οποία είχε καταγραφεί η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, ακόμη και βιασμοί εξαιρετικά μικρών παιδιών, νηπίων, μέχρι και βρεφών. Η ιστοσελίδα «κατέβηκε» πριν από έναν χρόνο.

Οι συλλήψεις χρηστών της ιστοσελίδας έγιναν σε Βρετανία, Ιρλανδία, ΗΠΑ, Νότια Κορέα, Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Τσεχία και Καναδά, μεταξύ άλλων. Ηδη, έχουν ασκηθεί βαριές διώξεις εναντίον των συλληφθέντων, ενώ ο Νοτιοκορεάτης διαχειριστής της ιστοσελίδας εκτίει ήδη ποινή φυλάκισης στη Νότια Κορέα. Εναντίον του έχουν ασκηθεί και ομοσπονδιακές διώξεις στην Ουάσιγκτον. Κατά την επιχείρηση διασώθηκαν 23 ανήλικα θύματα σε ΗΠΑ, Βρετανία και Ισπανία, τα οποία εξακολουθούσαν να υφίστανται σεξουαλική κακοποίηση από τους διαδικτυακούς θηρευτές. Ωστόσο, πολλά από τα παιδιά που εικονίζονταν στα βίντεο δεν κατέστη δυνατό να αναγνωριστούν.

Οι χρήστες της αποτρόπαιης ιστοσελίδας κατέβαλλαν bitcoins προκειμένου να εξαγοράζουν βαθμούς, τους οποίους μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να «κατεβάσουν» βίντεο ή ακόμη και να αποκτήσουν συνδρομή VIP, ώστε να παρακολουθούν όσα βίντεο επιθυμούσαν. Ενας άλλος τρόπος για να κερδίζουν πόντους ήταν να ανεβάζουν δικές τους εικόνες παιδικής πορνογραφίας. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι η ιστοσελίδα είχε εισπράξει περισσότερα από 332.543 ευρώ σε bitcoins, προτού κατεβεί, τον Μάρτιο του 2018.

Οι ιστοσελίδες του «σκοτεινού Ιντερνετ» έχουν κατασκευαστεί έτσι ώστε ο εντοπισμός τους να είναι ουσιαστικά αδύνατος. Το πώς οι διωκτικές αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν το «Welcome to video» είναι θέμα συζήτησης. Σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, ο ιστότοπος εντοπίστηκε χάρη στις ενέργειές τους, στο πλαίσιο έρευνας με στόχο έναν Βρετανό παιδεραστή, ακαδημαϊκό, ο οποίος είχε εκβιάσει τουλάχιστον 50 άτομα, ακόμη και εφήβους, ζητώντας τους να του στέλνουν πορνογραφικό υλικό, το οποίο «ανέβαζε» στο Διαδίκτυο. Οταν αυτός ομολόγησε τα αδικήματά του, αποκάλυψε και την ύπαρξή της ιστοσελίδας «Welcome to video». Οι αμερικανικές αρχές, αντιθέτως, ισχυρίζονται ότι η έρευνα ξεκίνησε από πληροφορία αξιόπιστης πηγής προς τις φορολογικές αρχές (IRS), ενώ επισημαίνουν ότι βρήκαν εύκολα την ιστοσελίδα, καθώς η ηλεκτρονική της διεύθυνση είχε διαρρεύσει στο Διαδίκτυο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή