Λάθος πεζοναύτης στη φωτογραφία της Ιβο Τζίμα

Λάθος πεζοναύτης στη φωτογραφία της Ιβο Τζίμα

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόκειται για μια υπόθεση λανθασμένης ταυτότητας, σε μια φημισμένη φωτογραφία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που απεικονίζει έξι Αμερικανούς στρατιώτες να στήνουν την Αστερόεσσα στην Ιβο Τζίμα της Ιαπωνίας. Η φωτογραφία, που έχει κερδίσει βραβείο Πούλιτζερ, είναι πασίγνωστη και έχει ανατυπωθεί χιλιάδες φορές. Εχει περιληφθεί σε βιβλία Ιστορίας και έχει εκτεθεί σε μουσεία. Ωστόσο, επί 70 χρόνια, αποδιδόταν λάθος ταυτότητα σε έναν από τους εικονιζομένους.

Πρόσφατα, τρεις ιστορικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, τα 70 τελευταία χρόνια, ο δεκανέας Χάρολντ «Πάι» Κέλερ αναγνωριζόταν ως ο οπλίτης Ρενέ Γκανιόν, στη φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1945. Προκειμένου να εξαγάγουν σαφές συμπέρασμα, οι ιστορικοί Στίβεν Φόλεϊ, Ντάστιν Σπενς και Μπρεντ Ουεστερμάγερ χρησιμοποίησαν φιλμ αρχείου και άλλες φωτογραφίες που ελήφθησαν από την Ιβο Τζίμα, προκειμένου να καθορίσουν την ταυτότητα του Κέλερ. Η διαπίστωσή τους γίνεται τρία μόλις χρόνια αφότου ιστορικοί αποφάνθηκαν ότι είχε γίνει λάθος αναγνώριση και ενός άλλου πεζοναύτη. Η ταυτότητα του Κέλερ επιβεβαιώθηκε τόσο από την ερευνητική επιτροπή των πεζοναυτών όσο και από εμπειρογνώμονες του Εργαστηρίου Ψηφιακών Στοιχείων του FBI.

Tην Τετάρτη, σε ανακοίνωσή του, το σώμα Αμερικανών πεζοναυτών ανέφερε: «Ασχέτως του ποιος εικονιζόταν στη φωτογραφία, όλοι –και καθένας ξεχωριστά– οι πεζοναύτες που πάτησαν τα εδάφη της Ιβο Τζίμα ή υποστήριξαν την προσπάθεια από θαλάσσης ή αέρος είναι και θα παραμένουν ένα μέρος της σεβαστής ιστορίας του σώματός μας». Οπως είχε δηλώσει ο στρατηγός Ντέιβιντ Μπέργκερ, επικεφαλής του σώματος των πεζοναυτών, «όλοι τους είναι ήρωες». 

Η οικογένεια του Κέλερ, ο οποίος απεβίωσε από καρδιακή προσβολή το 1979, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για τη διόρθωση. «Τώρα γνωρίζουμε ότι και αυτός απαθανατίστηκε στη φωτογραφία», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC η κόρη του Κέλερ. «Οταν τον ρωτούσα για τη φωτογραφία που είχαμε κρεμάσει στον τοίχο, μας έλεγε απλώς “ναι, αυτή η ομάδα έστησε τη σημαία”. Ωστόσο, δεν μιλούσε πολύ για αυτό όσο ήμαστε παιδιά».

Η αλήθεια είναι ότι τα στοιχεία σχετικά με τη βραβευμένη φωτογραφία διαρκώς μεταβάλλονται. Το 1946, οι πεζοναύτες πραγματοποιήσαν έρευνα σχετικά με την ταυτότητα των ατόμων που απεικονίζονταν, καθώς υπήρχαν διαμαρτυρίες ότι η αρχική τους αναγνώριση ήταν λανθασμένη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή