Αλλάζοντας εικόνα με καλά υλικά

Αλλάζοντας εικόνα με καλά υλικά

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο πολιτισμός συμβαίνει εδώ και τώρα. Ισως αυτό είναι μια ωραία καμπάνια για την Ελλάδα», είπε εν τη ρύμη του λόγου ο Στιβ Βρανάκης από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών τον περασμένο Φεβρουάριο, σε μια συζήτηση για το πώς η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τον πολιτισμό και τη δημιουργικότητα. Σχεδόν προφητικός ο νέος επικεφαλής δημιουργικού και σύμβουλος του πρωθυπουργού για το rebranding της Ελλάδας έλεγε τότε για την ευκαιρία που έχει η χώρα να αρχίσει πάλι από την αρχή και να προσδιορίσει τι είναι σημαντικό για τις επόμενες γενιές και να μετατρέψει την αρνητική της εικόνα σε αρετή. «Εχουμε αυτή την ευκαιρία αν πιστέψουμε στον εαυτό μας και το κάνουμε εδώ και χιλιάδες χρόνια», είπε προς το τέλος της ομιλίας του αναφερόμενος στην ελληνική Ιστορία.

Το rebranding, o θετικός επαναπροσδιορισμός μιας (συνήθως κακής) εικόνας είναι μία από τις τέχνες του μάρκετινγκ που σε συνεργασία με τη δημιουργική βιομηχανία είναι και από τις πιο εντυπωσιακές αν γίνει σωστά. Ποιος δεν θυμάται τη δυναμική επιστροφή της Apple στις ζωές μας πριν από μερικά χρόνια ή το rebranding της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του ’70;

Μετά μια μακροχρόνια οικονομική κρίση που συνοδεύεται από μεγάλες δόσεις κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής και κάθετη πτώση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της, κάθε χώρα θα χρειαζόταν ένα «φρεσκάρισμα».

Ο κ. Βρανάκης, όπως διαβάζουμε, θα συνεργαστεί με το υπουργείο Εξωτερικών και τον οργανισμό «Enterprise Greece» για την προώθηση της «νέας» εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό που προφανώς θα συνδέεται με την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Ισως η καμπάνια να μην έχει τελικά τόσο σχέση με τον πολιτισμό των Δελφών αλλά ας μην προτρέχουμε.

Αυτό όμως που ξέρει κάθε καλός brand manager είναι ότι για να πετύχει η συνταγή χρειάζονται καλά υλικά. Μια εικόνα για να γίνει πιστευτή χτίζεται από μέσα προς τα έξω και σε μια χώρα αυτό σημαίνει υψηλό βιοτικό επίπεδο, καλές δουλειές που εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση και να μην έχει το 30% του πληθυσμού της κοντά στα όρια της φτώχειας («Κ», 17/10/2019). Αλλιώς είναι απλά κακή διαφήμιση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή