Αύξηση εισοδήματος 33% για το 1% των πλουσιότερων Αμερικανών

Αύξηση εισοδήματος 33% για το 1% των πλουσιότερων Αμερικανών

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οξύνεται το πρόβλημα της εισοδηματικής ανισότητας στις ΗΠΑ, όπου έχει διαμορφωθεί το μεγαλύτερο χάσμα των τελευταίων πενήντα ετών μεταξύ πλουσίων και φτωχών νοικοκυριών. Τα χαμηλότατα ποσοστά ανεργίας, η άνθηση της αμερικανικής οικονομίας και η αύξηση του μέσου εισοδήματος στις ΗΠΑ δεν αποτέλεσαν επαρκείς λόγους ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα, καθώς την τελευταία δεκαετία το εισόδημα του πλουσιότερου 1% των Αμερικανών έχει αυξηθεί κατά 33%, γρηγορότερα από κάθε άλλη κατηγορία πολιτών.

Σύμφωνα με στοιχεία που εξέδωσε αυτή την εβδομάδα η αμερικανική υπηρεσία δημοσίων εσόδων (IRS), το «τυχερό» αυτό 1% των Αμερικανών πολιτών είχε εισόδημα άνω των 515.371 δολαρίων ετησίως το 2017. Το εισοδηματικό όριο για να συμπεριληφθεί κάποιος στο 1% είναι αυξημένο κατά 7,2% σε σύγκριση με ένα μόλις χρόνο πριν. Η ακόμη πιο κλειστή ομάδα του 0,1% είχε εισόδημα μεγαλύτερο των 2,4 εκατ. δολαρίων το 2017, αυξημένο κατά 38% από το 2011, ενώ το κατώτερο όριο για να ανήκει ένας Αμερικανός πολίτης στο πλουσιότερο 0,01% είχε αυξηθεί κατά 46% από το 2011 έως το 2017. Το 0,01% έχει εισόδημα άνω των 63,4 εκατ. δολαρίων ετησίως. Αξιοσημείωτο είναι ότι στις μετρήσεις του IRS δεν εμφανίζονται τα αποτελέσματα των πρόσφατων φοροαπαλλαγών και φοροελαφρύνσεων της κυβέρνησης Τραμπ, οι οποίες θεωρήθηκαν από πολλούς ευνοϊκές για την πλουσιότερη μερίδα του πληθυσμού.

Το μέσο εισόδημα στις ΗΠΑ έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και μάλιστα άγγιξε ιστορικό υψηλό το 2018, ωστόσο ενισχύθηκε με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με το εισόδημα των υψηλόμισθων νοικοκυριών. Τα αμερικανικά νοικοκυριά είχαν το 2018 κατά μέσον όρο εισόδημα 61.937 δολάρια ετησίως, σύμφωνα με σχετική έκθεση της αμερικανικής υπηρεσίας απογραφής (Census Bureau). Παρ’ όλα αυτά, σε 29 πολιτείες και στο Πουέρτο Ρίκο το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών ήταν χαμηλότερο από τον μέσο όρο στις ΗΠΑ. Η εισοδηματική ανισότητα αυξήθηκε συγκεκριμένα σε εννέα πολιτείες το 2018 παρότι το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο 3,7% και η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται για περισσότερο από 10 συναπτά έτη. Μεταξύ των πολιτειών που είδαν ενίσχυση της εισοδηματικής ανισότητας βρίσκονται  η Νέα Υόρκη και η Καλιφόρνια, των οποίων οι μητροπόλεις προσελκύουν παραδοσιακά μεγάλο αριθμό πλουσίων.

Οσοι όμως απολαμβάνουν τα μεγαλύτερα εισοδήματα, όφειλαν να καταβάλουν αναλογικά και αυξημένους φόρους. Στο πλουσιότερο 1% των Αμερικανών πολιτών κατανέμεται το 21% του συνολικού εισοδήματος στις ΗΠΑ, αλλά στο ίδιο 1% αντιστοιχεί το 38,5% της φορολογίας εισοδήματος.

Από αυτό συνάγεται ότι το πλουσιότερο 1% πλήρωσε σε φόρο εισοδήματος περισσότερα από το άθροισμα της ίδιας φορολογίας που αντιστοιχεί στο 90% του πληθυσμού. Το 90% των Αμερικανών πολιτών πλήρωσε το 29,9% του φόρου εισοδήματος, σύμφωνα με τα στοιχεία του IRS.

«Οταν έχεις ένα σύστημα, όπου η ανισότητα ενισχύεται –και όπου ορισμένες ομάδες μένουν διαρκώς στον πάτο της διανομής εισοδήματος και πλούτου, ακόμη και όταν ακολουθούν την καθιερωμένη συνταγή για την πραγματοποίηση του αμερικανικού ονείρου– τότε πρόκειται για συνταγή ενός πολιτικά και κοινωνικά διχασμένου έθνους», είχε δηλώσει στο αμερικανικό δίκτυο CBS η Κιμ Γουίντεν, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ.

Ενα από τα καίρια ζητήματα που θίγουν στην προεκλογική εκστρατεία τους οι γερουσιαστές Μπέρνι Σάντερς και Ελίζαμπεθ Ουόρεν είναι η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Αμφότεροι προτείνουν τη φορολογία των πλουσίων και συγκεκριμένα την αύξηση των φόρων στα περιουσιακά τους στοιχεία. Σύμφωνα με τις δύο ξεχωριστές προτάσεις των γερουσιαστών, τα χρήματα που θα συλλέγονται από τους εν λόγω φόρους θα αναδιανέμονται για τη χρηματοδότηση κοινωνικών προγραμμάτων, καταλήγοντας για παράδειγμα στους κλάδους της εκπαίδευσης ή της υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή