«Ναυμαχία» Μάντη, Καγιαλή με την Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας

«Ναυμαχία» Μάντη, Καγιαλή με την Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2016 οι Τάκης Μάντης και Παύλος Καγιαλής έφεραν την ελληνική ιστιοπλοΐα στο ολυμπιακό βάθρο. Αμέσως μετά άρχισε η… ρότα για το Τόκιο με προετοιμασίες και αγώνες στο εξωτερικό, οι οποίοι χρηματοδοτήθηκαν, στο μεγαλύτερο ποσοστό, από χορηγούς που βρήκαν οι αθλητές ή η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Οι ολυμπιονίκες ήταν οι κορυφαίοι Ελληνες στα 470, έφεραν ολυμπιακή πρόκριση στη χώρα, και εννέα μήνες πριν από τη διοργάνωση της Ιαπωνίας έμαθαν ότι αυτή η ονειρεμένη ρότα περνάει από υφάλους και σκοπέλους στη… στεριά.

«Θεωρούμε αδιανόητο την πρόκριση, την οποία κατακτήσαμε εμείς για την Ελλάδα με αντιπάλους τους κορυφαίους αθλητές του πλανήτη, να μας ζητάει η ΕΙΟ να τη διεκδικήσουμε σε δύο αδιάφορους αγώνες. Ας μας πει η ΕΙΟ για ποιο λόγο κάνει προκρίσεις. Γιατί τις έβαλε εννέα μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουμε πει το παραμικρό για προκρίσεις γιατί ήταν δίκαιες και έγκυρες», δήλωσαν στην «Κ» οι πρωταθλητές.

Κριτήρια για την πρόκριση αποτελούν η ελληνική ιστιοπλοϊκή εβδομάδα (Νοέμβριος) και το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γένοβας. Εάν αγωνιστούν στην Ιταλία, θα αμπαλάρουν το σκάφος τον Απρίλιο και το ιστιοφόρο θα φτάσει στην Ιαπωνία τον Ιούνιο, κάτι που σημαίνει ότι θα κάνουν προετοιμασία μόνο ένα μήνα στα ολυμπιακά νερά.

Η ομοσπονδία, από την πλευρά της, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της ότι οι εσωτερικές προκρίσεις έχουν ξεκινήσει από το 2000 και ότι σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν ανάλογες διαδικασίες ενώ η ίδια διαδικασία ισχύει και για τις υπόλοιπες κλάσεις, χωρίς να έχει αμφισβητηθεί. Αξίζει να αναφέρουμε πως για τους Ολυμπιακούς του Ρίο η διαδικασία των προκρίσεων είχε αρχίσει 1,5 χρόνo νωρίτερα και στα κριτήρια ήταν τέσσερις αγώνες (παγκόσμιο και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα). Σε ό,τι αφορά τους ξένους αθλητές, όσες χώρες πήραν πρόκριση στα 470 έχουν ανακοινώσει τους εκπροσώπους τους.

«Ως προπονητής ζητάω δύο χρόνια να μάθω τα κριτήρια. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, εκτός από το Γιουρολύμπ δεν ξέραμε ποιος θα ήταν ο δεύτερος αγώνας. Η Γένοβα αποτελεί τον τελευταίο αγώνα του προγράμματος, σε ένα μέρος όπου δεν βγαίνουν κούρσες, και η συμμετοχή στη διοργάνωση δε σου αφήνει περιθώριο να πας για προετοιμασία», δήλωσε στην «Κ» ο Μιχάλης Μηλαίος, προπονητής των αθλητών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή