Ζωγραφική σαν προσευχή

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μικρό χωριό των Τρικάλων όπου μεγάλωσε έμαθε «τον πολιτισμό της αθωότητας, της απλότητας και των συναισθημάτων». Αυτόν τον πολιτισμό αποφάσισε να υπηρετήσει ως ζωγράφος. Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ (1962-1967), στο εργαστήρι του Γιώργου Μαυροειδή. Έργα του βρίσκονται σήμερα σε πολλές ιδιωτικές συλλογές και μουσεία. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το έργο του «Η γυναίκα με τα περιστέρια» πωλήθηκε πρόσφατα σε δημοπρασία του οίκου Bonhams έναντι 106.000 στερλινών, με αρχική εκτίμηση τις 12.000 στερλίνες!

Ο Άγγελος Παναγιώτου είναι σπουδαίος παραστατικός ζωγράφος. «Ζωγραφίζω προσπαθώντας να σεβαστώ την ανθρώπινη εικόνα και την ομορφιά ενός εκπληκτικού κόσμου που υπάρχει μπροστά μας. Για να δείξω τον σεβασμό μου για τον εκπληκτικό κόσμο που υπάρχει μπροστά μας καθώς και για το θαύμα της φύσης, της ζωής, της προσωπικής μας ύπαρξης. Το μέλλον μας, όπως και το μέλλον των παιδιών μας, δεν θα εξαρτηθεί από το πόσο σύγχρονοι είμαστε, αλλά από το πόσο σοβαροί και υπεύθυνοι. Και αυτή την υπευθυνότητα είναι καθήκον της τέχνης, σε οποιαδήποτε μορφή της, να μας τη διδάξει», λέει ο ίδιος.

 

Ζωγραφική σαν προσευχή-1

 

«Είναι σαν να προσεύχεται με τον χρωστήρα του ο Άγγελος όταν ζωγραφίζει το μοναστήρι με την ώχρα, μπροστά στην άκρη του κρημνού. Έργο ανθρώπων, μοναχών, που συνάχτηκαν μέσα στη σιωπή, για να λύσουν τα μυστήρια του ψεύτη κόσμου», γράφει ο συγγραφέας Γιώργος Μανιώτης στον κατάλογο της έκθεσης «Αντιγράφοντας τον Θεό» για ένα από τα έργα που θα φιλοξενηθούν από τις 21 Οκτωβρίου έως τις 11 Νοεμβρίου στο φουαγέ του Θεάτρου Παλλάς. Στην έκθεση, σε επιμέλεια του Γιάννη Γούνα, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα είκοσι μεταξοτυπίες περιορισμένης έκδοσης (1/10). Γιατί η τέχνη δεν είναι πάντα ακριβή. Ακριβά και πολύτιμα είναι όμως πάντα τα συναισθήματα που την κινητοποιούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή