Σουλατσάρουμε στη Θεσσαλονίκη

Σουλατσάρουμε στη Θεσσαλονίκη

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καφές, μεζέδες και ποτά – τα νέα σαλονικιώτικα στέκια.

Με τη Θεσσαλονίκη συμβαίνει το εξής παράδοξο: ενώ έχει αμέτρητα περιποιημένα café, σερβίρονται πολλά κακοφτιαγμένα φλιτζάνια, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Δύο από αυτές τις εξαιρέσεις είναι το Toms Café στην Τσιμισκή και το Ergon Agora στην Π. Π. Γερμανού, στα οποία ο καφές είναι σταθερά καλός.

Το νέο speciality της πόλης, το Valenio, το δημιούργησε ένας άνθρωπος που βρίσκεται δύο δεκαετίες στη σκηνή του καφέ, ο Βαλάντης Λαμπριανίδης. Ο ίδιος είναι πιστοποιημένος από το Speciality Coffee Αssociation, εκπαιδευτής και κριτής για τα πρωταθλήματα καφέ. Το Valenio (Ικτίνου 6, Τ/2311-291.518) λειτουργεί ως café, καφεκοπτείο – όπου μπορείς να αγοράσεις όλες τις ποικιλίες που σερβίρονται και για το σπίτι– και ως χώρος για σεμινάρια. Από τους εσπρέσο ξεχωρίσαμε αυτόν από το Ελ Σαλβαδόρ, από μια ποικιλία που έχει υποστεί δύο διαφορετικές επεξεργασίες και δίνει στην κούπα μεγάλη πολυπλοκότητα. Ο καφές από την Ονδούρα, με ισορροπημένη οξύτητα, είναι ιδανικός για ροφήματα με γάλα. Ο ελληνικός καφές αλέθεται σε πετρόμυλο τη στιγμή της παραγγελίας και αργοψήνεται σε μπρίκι. Σερβίρει πρωινό και brunch – δοκιμάσαμε τηγανίτες με πραλίνα.

Λίγο καιρό έχει που άνοιξε το Κοντραμπάντο (Γκαρμπολά 2, Τ/2314-028.184), ένα μικρό καφενείο στην πλαϊνή είσοδο του Μπιτ Μπαζάρ. Ανήκει στην κατηγορία του μαγειρικά εξελιγμένου καφενείου, υποστηρίζει τους μικροζυθοποιούς και σερβίρει πολλά νόστιμα τοπικά μεζέδια. Από το μικρό μενού ξεχωρίζουν οι κεφτέδες μπακαλιάρου με σκορδάτη σάλτσα – σαν αφρατεμένη μπραντάδα. Θετικό πρόσημο βάζουμε σε όσα δοκιμάσαμε, όπως οι φλογέρες με κατσικίσιο τυρί και καλό μέλι, με υπέροχο φύλλο. Έχουν καλές βάσεις για να εξελιχθούν περαιτέρω.

Σουλατσάρουμε στη Θεσσαλονίκη-1Κοντραμπάντο

Απλά και νόστιμα φάγαμε και στο Fata Morgana (Φιλίππου 1, Τ/2313-252.122), που προσφέρει ένα μικρό και εύκολο μενού. Δοκιμάσαμε το θράψαλο σχάρας με ωραίο, λεμονάτο ταμπουλέ, ενώ μια πολύ ωραία ιδέα, που επιδέχεται βελτίωση στην εκτέλεση, ήταν το πιάτο με χυλοπίτες, φρέσκα φασολάκια και πικάντικο λουκάνικο.

Σουλατσάρουμε στη Θεσσαλονίκη-2Θράψαλο με λεμονάτο κουσκούς στο Fata Morgana

Το τρίτο γαστρο-μπιστρό που επισκεφτήκαμε είναι η Ντάνγκαρα (Aρμενοπούλου 26, Τ/2310-204.452), που λειτουργεί λιγότερο από έναν χρόνο στη γειτονιά της Ροτόντας. Ο σεφ Γιώργος Κατακαλίδης είναι Πόντιος και μαγειρεύει μακεδονίτικα, δηλαδή λουκάνικο Τζουμαγιάς με κόκκινο λάχανο, βάζει πολλά πιπέρια, χρησιμοποιεί καπνιστά και σάλτσες. Δυο τρία ωραία εμφιαλωμένα κρασιά από μικρούς παραγωγούς της Βόρειας Ελλάδας υπάρχουν στο μενού. Απολαύστε το φαγητό σας μαζί με Ξινόμαυρο.

Σουλατσάρουμε στη Θεσσαλονίκη-3Η Ντάνγκαρα

Το Mahalo (Βεροίας 3-5, Τ/2310-547.108) δεν είναι καινούργιο, αλλά άλλαξε μενού, μια αλλαγή ριζική που φανερώνει τη δουλειά της ομάδας του pop εστιατορίου. Δοκιμάσαμε μια σύγχρονη εκδοχή της σαλάτας του Καίσαρα, που δύσκολα θα ξεχάσουμε: μαρούλι κομμένο εγκάρσια, καπνιστό κοτόπουλο, φλέικς από παλαμίδα, παστός κρόκος αυγού και σκορδάτο ντρέσινγκ. Μια ιδέα ντυμένη με μαγειρικές μόδες, αλλά και νοστιμιά. Το ριζότο caccio e pepe, σκεπασμένο με αφρό παρμεζάνας, μάλλον θα γίνει το σουξέ του νέου καταλόγου. Αξιόλογα και τα γλυκά, ψωμένια, βουτυράτα.

Σουλατσάρουμε στη Θεσσαλονίκη-4Mahalo

Στην πόλη άνοιξε πριν από λίγες ημέρες και η πρώτη spritzeria, η Giulietta (Π. Π. Γερμανού 33, Τ/2310-242.020), σε ένα όμορφο ημιυπόγειο με ακατέργαστο πωρόλιθο στον τοίχο, ο οποίος φέρνει στο μυαλό τη Ρώμη. Σερβίρουν ποτά με… φυσαλίδες, απεριτίβο και όσα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, συνοδεία μικρού αλλά ποιοτικού τσιμπολογήματος: αγκινάρες τουρσί αλά Ρομάνα, εκλεκτά αλλαντικά και τυριά.

Γλυκό φάγαμε στο χέρι από το Armenoville (Μητροπόλεως 102, Τ/2310-525.112), ένα γουστόζικο μικρό ζαχαροπλαστείο, το οποίο «τρέχουν» δύο χαριτωμένες φίλες, η Έλενα και η Ευγενία. Με βάση την παραδοσιακή συνταγή της οικογένειας της Ευγενίας, που είχαν παλαιότερα ζαχαροπλαστεία, φτιάχνεται το κλασικό αρμενοβίλ και σε διάφορες παραλλαγές: από σοκολατένια τούρτα μέχρι με κρέμα λεμονιού και μαρέγκα, σερβιρισμένο σε μπολάκι. Μας αρέσει πολύ η ιδέα ότι μπορείς να χτίσεις ένα ολόκληρο νέο γλυκό έχοντας ως βάση την κλασική συνταγή και πολλές γαρνιτούρες. Ωστόσο, το σκέτο νέτο αρμενοβίλ τους με νουγκά, σαν τριμμένος εργολάβος, με κρέμα σεμιφρέντο και μπόλικα αμύγδαλα, είναι εξαιρετικά φίνο και στέκεται σε κάθε περίσταση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή