Κι αν δεν έχεις τύχη;

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σημαία και ποιος θα την κρατάει βρίσκονταν προεκλογικά ψηλά στην ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας. Αναμενόμενο λοιπόν είναι, ειδικά καθώς βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν από την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως να ξαναδίνει τη σημαία στα χέρια των αρίστων του δημοτικού σχολείου, ρύθμιση που συνέπεσε ωστόσο με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ να κρίνει συνταγματική την κλήρωση των σημαιοφόρων που είχε θεσμοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μην υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα στους μαθητές.

«Οφείλουμε ως πολιτεία να επιβραβεύσουμε την προσπάθεια, την προσπάθεια του καθενός να ξεπεράσει τον ίδιο του τον εαυτό. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε ως κυβέρνηση», είπε η υπουργός, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε λόγο για «οπισθοδρόμηση και λογική Βουρβόνων».

Χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω εντελώς την αντιπαράθεση, δεν θα «τσιμπήσω». Aυτό που, κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να μας καίει είναι ότι, προτού φθάσουμε στο πώς θα γίνεται η επιλογή σημαιοφόρου, θα πρέπει να έχουμε εξασφαλίσει ότι όλοι οι μαθητές θα ξεκινούν από την ίδια αφετηρία το σχολικό έτος.

Και αυτό δεν συμβαίνει σχεδόν σε μόνιμη βάση, καθώς κάθε χρόνο, αν όχι με την ίδια ένταση, τα προβλήματα, τα κενά, οι ελλείψεις παραμένουν.

Στη Σητεία λ.χ. η φετινή χρονιά δεν έχει ακόμη ξεκινήσει για κάποιους μαθητές. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του δήμου, οδεύουμε προς τα τέλη Οκτωβρίου και κάποιες τάξεις δεν έχουν αρχίσει να διδάσκονται φιλολογικά μαθήματα και χημεία.

Ποσοστό 10% του εβδομαδιαίου διδακτικού χρόνου –30 ώρες μαθημάτων– χάνεται εξαιτίας των λειτουργικών κενών του Βαρβακείου Γυμνασίου, γράφει σε επιστολή του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου. Ελλείψεις υπάρχουν και σε άλλα πειραματικά σχολεία, όπου κι εκεί υπάρχουν τάξεις που δεν έχουν διδαχθεί συγκεκριμένα μαθήματα ούτε μία ώρα.

Στις Κυκλάδες, οι 50 από τους 170 εκπαιδευτικούς που προσελήφθησαν στη δεύτερη φάση αναπληρωτών αρνήθηκαν να αναλάβουν υπηρεσία. Κυριότερη αιτία, το πανάκριβο κόστος ζωής σε νησιά όπως η Σαντορίνη ή η Μύκονος. Και ναι μεν η διαμονή των εκπαιδευτικών αποτελεί αρμοδιότητα των δήμων, αλλά κανέναν δεν ενδιαφέρει να παρακολουθήσει ένα πινγκ πονγκ ευθυνών – μόνο να λυθεί ένα πολύ σοβαρό και ντροπιαστικό για την πολιτεία πρόβλημα.

Να σηκώνει τη σημαία ο καλύτερος; Ναι. Προηγουμένως όμως θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί ότι κάθε μαθητής, από τη Θράκη μέχρι τη Σητεία και από την Ανάφη μέχρι την Κεφαλονιά, θα έχει τις ίδιες ακριβώς ευκαιρίες να γίνει καλύτερος. «Αξίζει οι μαθητές μας να προσπαθούν να βελτιώνονται και όχι να επιδιώκουν να είναι τυχεροί στη ζωή τους», δήλωσε η Νίκη Κεραμέως. Σύμφωνοι. Με την προϋπόθεση ότι το αν θα έχουν δασκάλους και καθηγητές δεν θα είναι θέμα τύχης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή