Το παρασκήνιο ε.ε. – γειτόνων

Το παρασκήνιο ε.ε. – γειτόνων

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ονειρο ήταν και πάει για αργότερα για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την  Ε.Ε.; Η Γαλλίδα ΥΠΕΞ ήταν κάθετα εναντίον στη σύνοδο των ΥΠΕΞ και μαζί της οι Ολλανδοί και Δανοί.

Οι ηγέτες των κρατών-μελών, όμως, έχουν τον τελευταίο λόγο και στο δείπνο που εξελισσόταν έως αργά χθες τη νύχτα επρόκειτο να λάβουν την οριστική απόφαση.

Δεν είναι σύνηθες το Συμβούλιο Κορυφής να μην υιοθετεί τις εισηγήσεις των ΥΠΕΞ.  Εν προκειμένω, ωστόσο, κάποιες υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες που έχουν γνώση των διεργασιών δεν απέκλειαν, αν και το θεωρούσαν πολύ δύσκολο, ο Μακρόν να κάνει –αφού πάρει και κάποια ανταλλάγματα– «ελαφρώς πίσω» την τελευταία στιγμή, και να υπάρξει ένας συμβιβασμός στη φόρμουλα του διαχωρισμού.

Που σημαίνει να δοθεί, μέσω κάποιου «παραθύρου», η ημερομηνία στη Βόρεια Μακεδονία, και η Αλβανία, για την οποία υπάρχουν και άλλες ισχυρές ενστάσεις, να πάει για αργότερα. Επ’ αυτού, την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές, εξελισσόταν παρασκήνιο στις Βρυξέλλες και ας μην εκπλαγούμε αν στη θέση του «επισκόπου»της νύχτας η αυγή σήμερα βγάλει «μητροπολίτη» για τη Βόρεια Μακεδονία.

Διότι, πέραν του εσωτερικού αντικτύπου στις δύο χώρες, υπάρχει διακύβευμα: δοκιμάζεται η περίφημη στρατηγική Γιούνκερ για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. ως  η επιλογή των Ευρωπαίων για να σταθεροποιήσουν την εύφλεκτη «πίσω αυλή» τους. Αν, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, ο

Μακρόν δεν στυλώσει τα πόδια στο δείπνο και δοθεί διά του διαχωρισμού ημερομηνία στη Βόρεια Μακεδονία, η στρατηγική Γιούνκερ μπορεί να διασωθεί. Αν, όμως, και οι δύο χώρες «δουν πόρτα», ο όλος σχεδιασμός της απερχόμενης Κομισιόν, και μαζί ο γεωπολιτικός ρόλος της Ε.Ε. στην περιοχή, θα κλονιστεί ανεπανόρθωτα, η απογοήτευση των κοινωνιών θα «χτυπήσει κόκκινο» στις εν αναμονή χώρες και εκείνοι που θα πανηγυρίζουν για την ευρωπαϊκή αποτυχία θα είναι οι αντίπαλοι παίκτες επιρροής στα Δυτικά Βαλκάνια, δηλαδή η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία. Και βέβαια τόσο στη Βόρεια Μακεδονία όσο και στην Αλβανία, ένα ευρωπαϊκό «μπλόκο» θα προκαλέσει πολιτικό αποτέλεσμα. Οι ευρωπαϊστές ηγέτες Εντι Ράμα και Ζόραν Ζάεφ θα βρεθούν σε δεινή θέση πολιτικά, αφού θα χρεωθούν την αποτυχία. Θα κάνει, παρά ταύτα, ο Μακρόν επίδειξη δύναμης απέναντι στη Μέρκελ;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή