Brexit: Απρόβλεπτο το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας

Brexit: Απρόβλεπτο το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η κρισιμότερη ημέρα μετά το δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση ξημέρωσε σήμερα, με την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη νέα συμφωνία αποχώρησης να αναμένεται ίσως και πριν από το μεσημέρι. Επειτα από υπολογισμούς επί υπολογισμών, οι πολιτικοί αναλυτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αποτέλεσμα είναι απολύτως απρόβλεπτο και επιπλέον η ίδια η ψηφοφορία μπορεί να μη γίνει.

 

Οι παράμετροι που θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα είναι, πρώτα και κύρια, το αν θα μεταστραφεί το βορειοϊρλανδικό DUP, και δεύτερον, το αν οι αντάρτες των Εργατικών που θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία θα είναι πάνω ή κάτω από δέκα. Ως προς τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος, υπήρχε αισιοδοξία ότι ακόμη και αυτοί που καταψήφισαν τρεις φορές τη συμφωνία αποχώρησης που είχε φέρει η προηγούμενη πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, θα συνταχθούν πίσω από την πρόταση του Τζόνσον. Οι συγκεκριμένοι βουλευτές ζητούσαν χθες διαβεβαιώσεις από τον Τζόνσον ότι, σε περίπτωση που δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Ε.Ε. και στη Βρετανία έως το τέλος του 2020, η Βρετανία θα υιοθετήσει τους όρους εμπορίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και θα εγκαταλείψει την κοινή αγορά. (Το 2020 θεωρείται ορόσημο γιατί, αν η Βρετανία εξέλθει από την Ε.Ε. συντεταγμένα, ώς τα τέλη του 2020 θα ισχύουν περίπου όσα ισχύουν και σήμερα ως προς τις εμπορικές σχέσεις).

Η άλλη κατηγορία βουλευτών που κάποτε συνιστούσαν την κυβερνητική πλειοψηφία, οι βουλευτές των Συντηρητικών που διαγράφηκαν από τον Τζόνσον ως υπερβολικά «ήπιοι» στο θέμα του Brexit, δεν είναι γνωστό τι θα επιλέξουν σήμερα. Ο Τζόνσον αρέσκεται σε αναφορές στην κλασική αρχαιότητα, ως εκ τούτου παρατηρητές σημείωναν ότι θα ήταν ταιριαστό να ηττηθεί σαν χαρακτήρας αρχαίας τραγωδίας, με μία ψήφο – εκείνη του αδελφού του, ο οποίος τον περασμένο μήνα γύρισε την πλάτη στην κυβέρνηση.

Υπάρχει, ωστόσο, το ενδεχόμενο να μην πάει καν η συμφωνία σε ψηφοφορία. Αυτό θα συμβεί εάν υπερψηφιστεί η τροπολογία που απαιτεί από τον πρωθυπουργό Τζόνσον να ζητήσει μετάθεση του Brexit, μέχρι να περάσουν από τη Βουλή όλοι οι εφαρμοστικοί νόμοι που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Σε αυτή την περίπτωση, το δράμα θα πάρει νέα παράταση, καθώς είναι πολύ δύσκολο να έχουν περάσει όλοι οι εφαρμοστικοί νόμοι έως τις 31 Οκτωβρίου. Ωστόσο, ο Τζόνσον έχει δεσμευθεί ότι, εφόσον παρέλθει η ημερομηνία αυτή χωρίς η Βρετανία να έχει αποχωρήσει από την Ε.Ε., θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή