Μεξικό: Ελεύθερος ο γιος βαρώνου ναρκωτικών

Μεξικό: Ελεύθερος ο γιος βαρώνου ναρκωτικών

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ. Μάχες εκ του συστάδην με αυτόματα όπλα σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στην πόλη Κουλιακάν, πρωτεύουσα της πολιτείας Σιναλόα του Μεξικού, όταν ειδικές δυνάμεις της εθνοφρουράς και του στρατού εντόπισαν το κρησφύγετο του Οβίδιο Γκουζμάν Λόπεζ, γιου του βαρώνου των ναρκωτικών, έγκλειστου σε αμερικανικές φυλακές, Χοακίν «ελ Τσάπο» Γκουζμάν.

Περίπολος του στρατού δέχθηκε πυρά από κατοικία στην Κουλιακάν, ενώ μετά την έφοδο που πραγματοποίησε, διαπίστωσε ότι εκεί κρυβόταν ο Γκουζμάν Λόπεζ, τον οποίο οι στρατιώτες συνέλαβαν. Λίγα λεπτά αργότερα, όμως, η κατοικία περικυκλώθηκε από δεκάδες βαριά οπλισμένους άνδρες, οι οποίοι απαίτησαν την απελευθέρωση του κρατουμένου. Στις χθεσινές δηλώσεις του, ο υπουργός Ασφαλείας του Μεξικού, Αλφόνσο Ντουράσο, δεν αποκάλυψε εάν ο νεαρός Γκουζμάν απελευθερώθηκε από τα μέλη του καρτέλ, αν και δημοσιογράφοι επέμεναν ότι ο γιος του «ελ Τσάπο» δεν βρίσκεται πια υπό κράτηση. «Θέλοντας να διαφυλάξουμε την ηρεμία της κοινωνίας της Κουλιακάν, αποφασίσαμε να αναστείλουμε την επιχείρηση», είπε ο Μεξικανός υπουργός.

Ο Οβίδιο Γκουζμάν Λόπεζ δεν είναι ο «διασημότερος» από τα παιδιά του «ελ Τσάπο». Την οικογενειακή επιχείρηση διακίνησης ναρκωτικών του καρτέλ της Σιναλόα έχουν αναλάβει οι γιοι του, Ιβάν Αρτσιμπάλντο και Χεσούς Αλφρέντο, γνωστοί με το προσωνύμιο «λος Τσαπίτος». Δικαστήριο της Ουάσιγκτον έχει απαγγείλει, όμως, κατηγορίες κατά του Οβίδιο, για διακίνηση τόνων κοκαΐνης, μεθαμφεταμίνης και χασίς.

Μετά την προσωρινή σύλληψη και την απελευθέρωση του Οβίδιο, δεκάδες ένοπλοι άνδρες του καρτέλ εισέβαλαν στο κέντρο της πόλης με αγροτικά οχήματα, επάνω στα οποία είχαν τοποθετηθεί βαριά πυροβόλα. Κάτοικοι της πόλης έτρεχαν να κρυφτούν για να αποφύγουν τα πυρά των ενόπλων. «Τίποτα δεν λειτουργεί όπως πρέπει. Υπάρχει μία γενικευμένη ψύχωση. Ολοι φοβούνται», έλεγε ο δημόσιος υπάλληλος Ρικάρδο Γκονζάλες. Οι Αρχές της Κουλιακάν αποφάσισαν σήμερα την αναστολή της λειτουργίας των σχολείων για λόγους ασφαλείας, ενώ συνέστησαν στους κατοίκους να αποφύγουν τη συνοικία όπου εντοπίστηκε ο γιος του «ελ Τσάπο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή