Δημοπρατείται μισοκαπνισμένο πούρο του Τσώρτσιλ

Δημοπρατείται μισοκαπνισμένο πούρο του Τσώρτσιλ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα πούρο που κάποτε κάπνισε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο Βρετανός «πατέρας της νίκης» του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, θα δημοπρατηθεί τους επόμενους μήνες από τον οίκο δημοπρασιών Hansons Auctioneers του Ντέρμπισαϊρ. Το μισοκαπνισμένο πούρο διασώθηκε επειδή μια ταξιθέτρια το είχε μαζέψει από το δάπεδο τη δεκαετία του 1950 και το φύλαξε με προσοχή, ενώ  ζήτησε την άδεια του Βρετανού πρωθυπουργού να μοιραστεί την ιστορία με τις φίλες της.

Η ταξιθέτρια Βάιολετ Κινγκ βοηθούσε τον Βρετανό πολιτικό και τη σύζυγό του, Κλέμενταϊν, να βρουν τις θέσεις τους στο θέατρο London Colliseum, προκειμένου να παρακολουθήσουν την πρεμιέρα της προβολής της κινηματογραφικής μουσικής κωμωδίας «Call me Madam», τον Ιανουάριο του 1953, όταν αντιλήφθηκε ότι ο Τσώρτσιλ είχε πετάξει στο δάπεδο ένα σήμα κατατεθέν της πολιτικής σταδιοδρομίας του: το πούρο του. Αμέσως το μάζεψε και κάλεσε την ανιψιά της, η οποία λειτουργούσε μια εταιρεία κατασκευής θερμοκοιτίδων για πρόωρα μωρά, προκειμένου να τη βοηθήσει να διατηρήσει άθικτο το πούρο σε κάποιο ειδικό δοχείο, φτιαγμένο από σκληρό πλαστικό. Ηταν, μάλιστα, τόσο ενθουσιασμένη με το αναμνηστικό που είχε βρει, ώστε έγραψε επιστολή προς την πρωθυπουργική κατοικία, ζητώντας την άδεια του Ουίνστον Τσώρτσιλ να μοιραστεί την ιστορία με τις φιλενάδες της.

Προτού περάσει μία εβδομάδα, η Κινγκ έλαβε μια ευγενική επιστολή από την προσωπική γραμματέα του Βρετανού πρωθυπουργού, την Τζέιν Πόρταλ, στην οποία ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός επιθυμεί να σας ευχαριστήσει για την επιστολή της 1ης Απριλίου. Ασφαλώς δεν έχει καμία αντίρρηση να αποκαλύψετε στις φίλες σας ότι το πούρο που έχετε στα χέρια σας είναι δικό του και εκτιμά πολύ την ευγένειά σας». Τώρα, τόσο το μισοκαπνισμένο πούρο όσο και η πρωθυπουργική επιστολή πρόκειται να δημοπρατηθούν και, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, θα συγκεντρώσουν περίπου 7.000 ευρώ.

Μαζί με τα δύο ιστορικά αντικείμενα πρόκειται να εκτεθεί και απόκομμα της βρετανικής εφημερίδας Τhe Daily Telegraph από την επίσκεψη του Τσώρτσιλ στο θέατρο, στις 31 Ιανουαρίου 1953, το οποίο αναφέρει: «Ο κύριος και η κυρία Τσώρτσιλ παρακολούθησαν χθες το αμερικανικό μιούζικαλ “Call me Madam” στο θέατρο Colliseum του Λονδίνου. Οταν εμφανίστηκαν την αίθουσα, οι θεατές σηκώθηκαν όρθιοι και ζητωκραύγασαν. Ο κύριος Τσώρτσιλ χαμογέλασε και σχημάτισε με τα δάκτυλα το σήμα της νίκης».

Ο ανιψιός της Βάιολετ, Τζούλιαν Λούις, κληρονόμησε τα αντικείμενα από τον πατέρα του πριν από 30 χρόνια και τα έδωσε για να τα εκτιμήσουν. Τόνισε ότι η μεγάλη θεία του, που είχε πεθάνει σε ηλικία 90 ετών, τη δεκαετία του 1980, τα λάτρευε και του είχε διηγηθεί πολλές φορές την ιστορία τους. «Ηταν πολύ υπερήφανη για αυτά και της άρεσε να τα δείχνει στους φίλους της», τόνισε ο Λούις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή