ΚΙΝΑΛ: Οργανωτικός αγώνας δρόμου

ΚΙΝΑΛ: Οργανωτικός αγώνας δρόμου

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα πολλά συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η επιτροπή που μελέτησε την πορεία του Κινήματος Αλλαγής ήταν και οι οργανωτικές αδυναμίες του, οι οποίες μάλιστα προτάχθηκαν και ως ένας από τους λόγους που κράτησαν την παράταξη πίσω, απέναντι σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται, άλλωστε, για πεδίο στο οποίο εστίασε και η ηγεσία στο πλαίσιο της αυτοκριτικής μετά τις εθνικές κάλπες. Και με δεδομένο ότι η ανασυγκρότηση αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τη Φ. Γεννηματά, η Χαρ. Τρικούπη έχει ρίξει σημαντικό βάρος προς αυτή την κατεύθυνση.

Μια βασική πτυχή του εγχειρήματος είναι η άμεση επαφή του κινήματος με τη βάση του. Η ηγεσία έχει ήδη ανακοινώσει δράσεις όπως η έκδοση κάρτας μέλους, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και το πρώτο ηλεκτρονικό δημοψήφισμα στην ιστοσελίδα του ΚΙΝΑΛ για την ψήφο των αποδήμων. Παράλληλα, η εξαγγελία της κ. Γεννηματά για σύσταση «νεολαίας ΚΙΝΑΛ» είναι ένα πρότζεκτ που τρέχει και θα κορυφωθεί στην επερχόμενη συνδιάσκεψη, με αντίστοιχη «παράλληλη συνδιάσκεψη».

Πέρα από τον στόχο της επαναπροσέγγισης με τα νεανικά κοινά (οι χαμηλές επιδόσεις στις νεαρές ηλικίες ήταν ένα από τα ηχηρά «καμπανάκια» του προαναφερθέντος πορίσματος), είναι σαφές ότι η Χαρ. Τρικούπη –με το σύνολο των κινήσεών της– έχει κατά νου και τη «μεγάλη εικόνα»: Επιχειρεί να ενδυναμώσει το εγχείρημα του ΚΙΝΑΛ ως ενιαίου φορέα, απέναντι στις εσωκομματικές φωνές που επιμένουν στην επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ όχι μόνο ως ιδεολογική αφετηρία, αλλά και ως μηχανισμό που παραδοσιακά βασιζόταν στην ισχυρή δομή του. Εν ολίγοις, η ηγεσία θέλει να οχυρώσει το ΚΙΝΑΛ ως ξεχωριστή οντότητα, ώστε να μην αποτελεί πια το ΠΑΣΟΚ σημείο αναφοράς και «πάτημα» για τους υποστηρικτές της επιστροφής στο πράσινο παρελθόν.

Ταυτόχρονα, ένα ακόμη στοίχημα είναι το Κίνημα να αυξήσει την επιρροή του σε παραδοσιακές δεξαμενές του ΠΑΣΟΚ, τις οποίες διεκδικεί δυναμικά και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο συνδικαλιστικός χώρος. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Χαρ. Τρικούπη δρομολογεί και συνδικαλιστική συνδιάσκεψη, ενώ οι πολύ δυναμικές παρεμβάσεις της στις ρυθμίσεις για τα εργασιακά αποτυπώνουν την πρόθεσή της να παίξει κομβικό ρόλο στο εν λόγω πεδίο.

Υπό το ίδιο σκεπτικό, το ΚΙΝΑΛ θέλει να εκμεταλλευτεί την παραδοσιακή πασοκική δύναμη και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου, έπειτα από τα θετικά αποτελέσματα στις πρόσφατες εκλογές, εκτιμάται ότι υπάρχει πλεονέκτημα απέναντι στην Κουμουνδούρου. Στα πλάνα του, άλλωστε, βρίσκονται συνεχείς επαφές με δημάρχους και στελέχη της αυτοδιοίκησης, ενόψει και των εκλογών στην ΚΕΔΕ.

Την ίδια ώρα, βέβαια, τα εσωκομματικά εξακολουθούν να «τρέχουν» στο παρασκήνιο, με τους τόνους, πάντως, σαφώς πεσμένους εν αναμονή της συνδιάσκεψης και, σε δεύτερο χρόνο, του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Ως προς το δεύτερο ζήτημα, οι δύο άμεσα ενδιαφερόμενες πλευρές (δηλαδή οι Ν. Ανδρουλάκης και Π. Γερουλάνος) φαίνεται πως περιμένουν τις κινήσεις της κ. Γεννηματά, με τον τελευταίο να επαναλαμβάνει (Οne Channel) την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία, αν τεθεί ζήτημα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή