Η UEFA ανάμεσα σε ρατσισμό και εθνικισμό

Η UEFA ανάμεσα σε ρατσισμό και εθνικισμό

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυναμώνουν οι φωνές στη Δυτική Ευρώπη για αυστηρότερη πολιτική εκ μέρους της UEFA έναντι των φαινομένων ρατσισμού που παρατηρούνται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια αγώνων ποδοσφαίρου, με αφορμή τα θλιβερά περιστατικά στον αγώνα Βουλγαρίας – Αγγλίας. Ακόμη πιο απογοητευτική είναι η αντίδραση της Νιόν στον τουρκικό εθνικιστικό παροξυσμό όπως εκδηλώνεται στα γήπεδα το τελευταίο δεκαήμερο.

Η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία κατηγορείται για υπερβολικά επιεική αντιμετώπιση του καλπάζοντος φαινομένου του ρατσισμού σε χώρες όπως η Ιταλία αλλά και στην  Ανατολική Ευρώπη, με τους άμεσα ενδιαφερόμενους (λόγω όσων έγιναν στη Σόφια) Αγγλους να ζητούν εξοντωτικές ποινές τόσο για τα άτομα που φωνάζουν ρατσιστικά συνθήματα, κάνουν ήχους μαϊμούς ή πετούν μπανάνες, όσο και για τις εθνικές ομοσπονδίες που ανέχονται τέτοια φαινόμενα.

Η UEFA βεβαίως μίλησε για κήρυξη πολέμου στον ρατσισμό (για πολλοστή φορά) και απειλεί τη Βουλγαρία με σοβαρή τιμωρία για τη συμπεριφορά των οπαδών της, αλλά κανείς δεν αναμένει κάτι περισσότερο από ένα πρόστιμο και μια τιμωρία της έδρας της, ή το πολύ κάποια αφαίρεση βαθμών.

Την ίδια ώρα στην Αγγλία βράζουν και μαζί με ενώσεις κατά του ρατσισμού στο ποδόσφαιρο ζητούν αποκλεισμό της Βουλγαρίας τόσο από το Euro 2020 (από όπου έτσι κι αλλιώς έχει αγωνιστικά αποκλειστεί) όσο και από το Μουντιάλ του 2022. Εκκληση στην ευρωπαϊκή συνομοσπονδία για παραδειγματική τιμωρία της Βουλγαρίας έκανε κι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Η βουλγαρική ομοσπονδία επίσης κατηγορείται από τη Νιόν για ναζιστικούς χαιρετισμούς από την ίδια ομάδα δήθεν φιλάθλων, για ρίψη αντικειμένων στον αγωνιστικό χώρο και για αποδοκιμασίες κατά τη διάρκεια του αγγλικού ύμνου. Είναι, πάντως, απορίας άξιον το μέγεθος της όχλησης της UEFA από τα ρατσιστικά περιστατικά στη Σόφια – ίσως την ενόχλησαν περισσότερο κάποια μπλουζάκια που ανέγραφαν περί «μαφίας της UEFA» και «μηδενικού σεβασμού» προς αυτήν.

Τα αντανακλαστικά της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας ήταν ακόμη βραδύτερα στην περίπτωση των στρατιωτικών χαιρετισμών από Τούρκους διεθνείς και οπαδούς –ακόμη και από μικρά παιδιά που εκπροσωπούν την Τουρκία–πράγμα που δείχνει την ανάγκη αλλαγής πολιτικής. Οταν στις αρχές του μηνός οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα ύψωσαν πανό κατά της ισπανικής κυβέρνησης, αποκαλώντας τη «δικτατορία» δεν… άνοιξε μύτη, ενώ ο ΑΠΟΕΛ την είχε πληρώσει για τις γαλανόλευκες σημαίες των οπαδών του…

Ωστόσο, λίγοι πείθονται ότι θα αλλάξει κάτι. Η αισιόδοξη πλευρά των βρετανικών ΜΜΕ τονίζει ότι ο πρόεδρος της αγγλικής ομοσπονδίας, Γκρεγκ Κλαρκ είναι και αντιπρόεδρος της UEFA, άρα μπορεί να περάσει τις θέσεις του, ωστόσο η κριτική για συχνά φαινόμενα ρατσισμού στις μικρότερες κατηγορίες (εκτός Πρέμιερ Λιγκ) στην Αγγλία πλήττει και την ηγεσία της αγγλικής ομοσπονδίας.

Το πρόβλημα είναι δομικό και υπάρχει συνυπευθυνότητα και των εθνικών ομοσπονδιών, που όμως είναι… ψηφοφόροι στην UEFA. Για παράδειγμα, η βουλγαρική ομοσπονδία είχε προσλάβει υπαλλήλους ασφαλείας για το Βουλγαρία – Αγγλία, οι οποίοι όταν άρχισε ο αγώνας έβγαλαν τα γιλέκα και φώναζαν πλάι στους φανατικούς. Εθεάθησαν δε υπάλληλοι του γηπέδου «Βασίλι Λέφσκι», οι οποίοι κάτω από τα κίτρινα γιλέκα φορούσαν μπλούζες με λογότυπο SW99, της βουλγαρικής ακροδεξιάς οργάνωσης Sofia West, μέλη της οποίας υπερηφανεύονται για τα ναζιστικά τους τατουάζ.

Το βουλγαρικό κράτος φαίνεται έστω και όψιμα να έλαβε κάποια μέτρα, καθαιρώντας την ηγεσία της ομοσπονδίας κατόπιν παρέμβασης του ίδιου του πρωθυπουργού, που επίσης έστειλε την αστυνομία για έρευνα περί διαφθοράς στα γραφεία της ομοσπονδίας.

Η Eθνική Αγγλίας τελικά δεν αποχώρησε από το γήπεδο, όμως τελικά το καταλληλότερο θα ήταν να αποχωρήσει η Eθνική Βουλγαρίας, για να ντροπιάσει τους ακραίους «οπαδούς» της που πλήττουν την ίδια τους τη χώρα. Αυτό ίσως θα ήταν μια λύση…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή