Η Ε.Ε. διέψευσε τις ελπίδες του Ζ. Ζάεφ

Η Ε.Ε. διέψευσε τις ελπίδες του Ζ. Ζάεφ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε πλήρες αδιέξοδο βρέθηκαν την Πέμπτη το βράδυ οι Ευρωπαίοι ηγέτες, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, όσον αφορά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Η πρώτη ημέρα της Συνόδου έληξε και οι ηγέτες δεν είχαν καταλήξει σε καμία αναφορά στα συμπεράσματά τους για τις δύο χώρες. Γι’ αυτό και συνέχισαν τη συζήτηση, κάνοντας μια ύστατη προσπάθεια να προστεθεί κάποια φράση που να αναφέρεται στο ζήτημα, και τελικά προστέθηκε ότι «το θέμα θα ξανασυζητηθεί πριν από τη σύνοδο Ε.Ε. – Δ. Βαλκανίων» στο Ζάγκρεμπ, τον Μάιο του 2020.

Είκοσι πέντε κράτη-μέλη ήταν έτοιμα να δεχθούν το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων για τις δύο χώρες, αλλά τρία κράτη, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία, αντιτάσσονταν σθεναρά. «Η συντριπτική πλειοψηφία ήθελε να ανοίξει τις συζητήσεις, αλλά στην Ευρώπη αποφασίζουμε με ομοφωνία», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ μετά τη λήξη της Συνόδου, και εξέφρασε την προσωπική του άποψη ότι η απόφαση αυτή είναι λάθος. Απευθυνόμενος στους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας ανέφερε: «Μην το βάζετε κάτω, καταλαβαίνω απολύτως τον εκνευρισμό σας, καθώς εσείς κάνατε αυτό που σας ζητήθηκε, σε αντίθεση με την Ε.Ε.» και πρόσθεσε ότι παρόλο που οι διαδικασίες στην Ε.Ε. είναι τόσο περίπλοκες και χρονοβόρες, «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι κάποια μέρα θα γίνετε πλήρες μέλος της Ε.Ε.».

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων. Οπως είπε, είναι καλό και για την Ευρώπη αλλά και για την ίδια την Αθήνα, καθώς τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με τις γειτονικές χώρες μπορούν να αντιμετωπιστούν αν οι χώρες αυτές έχουν ευρωπαϊκή προοπτική. Εντύπωση έκανε η στάση της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία δεν υποστήριξε σθεναρά την ευρωπαϊκή προοπτική των δύο χωρών παρότι στο παρελθόν το Βερολίνο πίεζε ιδιαίτερα για την επίλυση του ονοματολογικού με την Ελλάδα έτσι ώστε η τότε ΠΓΔΜ να γίνει πλήρες μέλος της Ε.Ε.

Αναθεώρηση

Σε δεύτερη φάση τέθηκε το θέμα να χωριστούν οι ενταξιακές διαδικασίες των δύο χωρών, αλλά καθώς πέντε κράτη-μέλη αντιτάσσονταν και σε αυτό το ενδεχόμενο, το θέμα δεν συζητήθηκε εκτενώς. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμ. Μακρόν προχώρησε τις χθεσινές συζητήσεις ακόμα περισσότερο μιλώντας για την ανάγκη αναθεώρησης όλου του συστήματος διεύρυνσης. Στο πλευρό του Μακρόν στάθηκε και ο Μ. Ρούτε, δηλώνοντας ότι υπήρξαν μεγάλες συζητήσεις για τον τρόπο ένταξης μιας χώρας στην Ε.Ε. «Χρειάζεται να τον αλλάξουμε», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι υπάρχει η ανάγκη να μπει και ο διαχωρισμός των εξουσιών αλλά και το στοιχείο του κράτους δικαίου πολύ νωρίτερα στη διαδικασία αξιολόγησης χωρών που θέλουν να γίνουν μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας. Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής Ζ.-Κ. Γιούνκερ είπε ότι αν αυτό αποτελέσει το τέλος της διεύρυνσης, θα αντιμετωπίσουμε «σκληρή κριτική» καθώς είχαμε κάνει δημόσια υποσχέσεις σε αυτές τις χώρες. «Αν θέλουμε να μας σέβονται, θα πρέπει να τηρούμε τις υποσχέσεις μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι αντιδράσεις στα Σκόπια, μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, δεν άργησαν να εκδηλωθούν. Σύμφωνα με ΜΜΕ της Βόρειας Μακεδονίας, ο πρωθυπουργός της χώρας Ζ. Ζάεφ δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί, ενώ πιθανές θεωρούνται και οι παραιτήσεις και άλλων μελών της κυβέρνησης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή