Κυρ. Μητσοτάκης: «Eπιβεβλημένη η εκπόνηση του Plan B»

Κυρ. Μητσοτάκης: «Eπιβεβλημένη η εκπόνηση του Plan B»

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανάγκη επιμερισμού των βαρών του προσφυγικού, αλλά και εκπόνησης από την Ε.Ε. ενός Σχεδίου Β, σε περίπτωση που η κρίση μετατραπεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έδωσε έμφαση στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων προστέθηκε, ύστερα από ελληνική επιμονή, αναφορά στο προσφυγικό και στη στήριξη της Ε.Ε. Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι «υπήρξε αναγνώριση του γεγονότος ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος δεν μπορεί να επαφίεται στην Ελλάδα». «Η Ευρωπαϊκή Eνωση παραμένει προσηλωμένη στις προσπάθειές της για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της σοβαρής ανθρωπιστικής και προσφυγικής κρίσης υπό το πρίσμα των μεταβαλλόμενων αναγκών, μεταξύ άλλων μέσω της στήριξης των κρατών-μελών που αντιμετωπίζουν τις πλέον σοβαρές προκλήσεις σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές ροές στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται στο συγκεκριμένο σημείο (8) των συμπερασμάτων.

Αναφερόμενος στο Σχέδιο Β, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι από την ελληνική πλευρά δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο, ωστόσο τόνισε ότι η Ε.Ε. πρέπει να προετοιμάζεται σε περίπτωση που βρεθεί αντιμέτωπη με αύξηση των ροών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο βασικός λόγος που θέτει το ζήτημα ως Plan B είναι προκειμένου να ευαισθητοποιήσει από τώρα τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς οι αποφάσεις στην Ευρώπη παίρνουν χρόνο. «Δεν κινδυνολογώ, αλλά δεν μπορώ να δεχθώ ότι η Ε.Ε. θα πιαστεί ξανά απροετοίμαστη σε αυτό το ενδεχόμενο», επισήμανε.

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη να λειτουργήσει η ευρωπαϊκή μετεγκατάσταση, τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά και θεσμικό, και αφορά τόσο την ανάγκη να αναμορφωθεί το «Δουβλίνο» και να λειτουργήσει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός ασύλου όσο και να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των χωρών που δεν συμμετέχουν στον επιμερισμό του προβλήματος. «Είναι απαράδεκτη πολιτική, δεν μπορούμε να μιλάμε για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι ναι μεν το Συμβούλιο αναγνώρισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, ωστόσο, όπως είπε, δεν είδε ευαισθητοποίηση στον βαθμό που θα ήθελε. Πρόσθεσε, πάντως, αναφερόμενος στο νέο νομοθετικό πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση, ότι αν το πρόβλημα δεν λυθεί στον πυρήνα του –δηλαδή μείωση των ροών–, «πάντα θα έχουμε πρόβλημα».

Ασκώντας κριτική στα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε όσων έλεγε προεκλογικά, επαναλαμβάνοντας ότι η πολιτική ανοικτών θυρών ήταν λανθασμένη. Επέμεινε στην ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών και εμφάνισε τη μετεγκατάσταση στην ενδοχώρα «μονόδρομο», ενώ μίλησε για «σχέδιο πιο δίκαιης κατανομής σε όλη την περιφέρεια σε διαφορετικές δομές και σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες». Απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα της διεύρυνσης και τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν έχει επικοινωνήσει με τον κ. Ζάεφ, αλλά ότι ισχύει ό,τι του είχε πει στη Νέα Υόρκη, «ότι είναι μια προβληματική συμφωνία», ειδικά για τα εμπορικά σήματα.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Συρία, σημειώνοντας πως αυτό φαίνεται από το ποιοι είναι κερδισμένοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή