Αντιδρούν για τον αντικαπνιστικό

Αντιδρούν για τον αντικαπνιστικό

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά των διατάξεων για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, σχεδιάζουν να αντιδράσουν οι εκπρόσωποι των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης στη νέα απόπειρα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τον νόμο. Λίγα μόλις 24ωρα μετά την ψήφιση του νόμου που περιλαμβάνει πιο αυστηρές διατάξεις για απαγόρευση του καπνίσματος, το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ), αντιδρά εκ νέου στην εφαρμογή του, αντιπροτείνοντας να δοθεί η δυνατότητα σε μικρά καφέ και μπαρ –μικρότερα των 100 τετραγωνικών μέτρων– τα οποία δεν έχουν εξωτερικούς χώρους, να μπορούν να εξαιρεθούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, με το νέο θεσμικό πλαίσιο αυτό που αλλάζει είναι η απαγόρευση του «καπνίζειν» στα μεγάλα κέντρα με ζωντανή μουσική (έως τώρα έπρεπε να έχουν χώρους καπνιζόντων). Ωστόσο, η εμπλοκή των ενστόλων της ΕΛ.ΑΣ. στους ελέγχους και η εκφρασμένη βούληση της κυβέρνησης να εφαρμόσει αυτή τη φορά τον νόμο έχει θορυβήσει πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες επέτρεπαν το κάπνισμα εντός των χώρων τους.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σωματείου, «για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της απώλειας που αναμένεται να επιφέρει στον τζίρο των καταστημάτων διασκέδασης η οριζόντια εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, το ΠΑΣΚΕΔΙ προτείνει την ενεργοποίηση της δυνατότητας επιλογής από το κατάστημα για λειτουργία ως κατάστημα καπνιζόντων ή μη καπνιζόντων, κάτω από όλες τις αυστηρές προϋποθέσεις που θα οριστούν για κάθε περίπτωση». Και τονίζεται: «Κατόπιν των μηνυμάτων που εισπράττουμε από τα 40.000 μέλη καταστήματα του Σωματείου, κρίνουμε απαραίτητο να πραγματοποιηθεί αυτή διάκριση ώστε αφενός, η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου να υλοποιηθεί με ομαλό τρόπο, αφετέρου, τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης να παραμείνουν σε θέση να προσφέρουν υπηρεσίες διασκέδασης σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε κατηγορίας (καπνιζόντων ή μη)». Στο πλαίσιο αυτό το Σωματείο καλεί τα μέλη του να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες νομικές διαδικασίες με στόχο τη μερική εφαρμογή του νόμου.

Για τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος κόκκινο πανί είναι και τα υψηλά πρόστιμα που καλούνται να καταβάλουν στην περίπτωση που οι πελάτες τους παραβιάζουν τον νόμο. Το πρόστιμο γι’ αυτόν που καπνίζει κατά παράβαση του νόμου είναι 50 ευρώ, ενώ για τους υπεύθυνους λειτουργίας των επιχειρήσεων το πρόστιμο ξεκινά από 500 ευρώ και μπορεί να φτάσει και σε οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας. Το ΠΑΣΚΕΔΙ ζητεί την απαλλαγή από το πρόστιμο των καταστηματαρχών που τηρούν τις προδιαγραφές του αντικαπνιστικού στα μαγαζιά τους, που μεταξύ άλλων είναι η απομάκρυνση των σταχτοδοχείων από τα τραπέζια και η τοποθέτηση ειδικής σήμανσης απαγόρευσης του καπνίσματος στο κατάστημα και στα τραπέζια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή