«Γάμος» Pasal Development – Sterner Stenhus

«Γάμος» Pasal Development – Sterner Stenhus

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίσημη μορφή έλαβε εντέλει η είσοδος του σουηδικού ομίλου ακινήτων Sterner Stenhus Greece AB, του οποίου ηγείται ο κ. Ηλίας Γεωργιάδης, στο μετοχικό κεφάλαιο της Pasal Development της οικογένειας Θεοδωρίδη. Ειδικότερα, η σουηδική εταιρεία θα προχωρήσει σε κεφαλαιακή ενίσχυση της εισηγμένης εταιρείας ακινήτων κατά το ποσό των 10 εκατ. ευρώ, μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσει σχεδόν το 90% της Pasal Development.

Παράλληλα όμως, μόλις ολοκληρωθεί η εν λόγω διαδικασία, θα δρομολογηθεί η εξασφάλιση πρόσθετου δανεισμού ύψους 13 εκατ. ευρώ, είτε από τον νέο βασικό μέτοχο είτε μέσω τραπεζικού δανεισμού. Με τον τρόπο αυτό η Pasal Development θα εξασφαλίσει μια σημαντική ρευστότητα, μέσω της οποίας σχεδιάζεται η πλήρης εξόφληση των οφειλών της προς την Alpha Bank. Σημειωτέον ότι η εν λόγω συμφωνία τελεί υπό την αίρεση της διεξαγωγής από τον επενδυτή νομικού, οικονομικού και τεχνικού ελέγχου στην Pasal, διάρκειας περίπου ενός μήνα. Στόχος των δύο πλευρών είναι να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2020. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Pasal δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, σε ασφαλιστικούς οργανισμούς ή εργαζομένους, ενώ μετά και την επικείμενη πώληση θυγατρικής εταιρείας (ιδιοκτήτριας του εμπορικού Athens Heart) στον αμερικανικό όμιλο Hines, ο τραπεζικός δανεισμός της θα μειωθεί σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Ο Ελληνοσουηδός επιχειρηματίας κ. Γεωργιάδης ανέφερε χθες στην «Κ» ότι «ως όμιλος έχουμε σημαντική εμπειρία από το χρηματιστήριο και ως εκ τούτου, από την αρχή της παρουσίας μας στην ελληνική αγορά ακινήτων, μας ενδιέφερε η σχετική προοπτική. Εκτιμούμε ότι η περίπτωση της Pasal Development είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και για τον λόγο αυτό προχωρούμε στη συγκεκριμένη συμφωνία». Αν και επί του παρόντος δεν έχει ολοκληρωθεί ένα πλήρες επιχειρηματικό πλάνο ανάπτυξης, η αρχική πρόθεση της Sterner Stenhus είναι να διατηρηθεί η παρουσία της Pasal ως μιας εισηγμένης εταιρείας ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων. Η έμφαση θα δοθεί στην αξιοποίηση και ανάπτυξη του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου ακινήτων της, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξυγίανσης με τους πιστωτές αλλά και τη μεταβίβαση του Athens Heart στον αμερικανικό όμιλο Hines, με αποτέλεσμα η εταιρεία να έχει πλέον μηδενικό τραπεζικό δανεισμό. Σε πρώτη φάση, στόχος των νέων επενδυτών είναι η περαιτέρω διείσδυση στον τομέα των logistics, όπου η Pasal διαθέτει το κτίριο των κεντρικών αποθηκών της αλυσίδας Σκλαβενίτης στην Ελευσίνα. Πέραν της εν λόγω συμφωνίας, η Sterner Stenhus έχει προχωρήσει σε σημαντικές κινήσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών. Συγκεκριμένα, έχει αποκτήσει το ιστορικό ξενοδοχείο «Ελλάς» στην πλ. Ομονοίας, όπως επίσης δύο αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο. Πρόκειται για ακίνητα επιφάνειας 14.000 τ.μ. (Friesland) και 7.500 τ.μ. (Goldair).

Παράλληλα, η σουηδική εταιρεία προχώρησε πριν από έναν μήνα στην απόκτηση, αντί ποσού 8,8 εκατ. ευρώ, της εταιρείας JPA A.E., με αποτέλεσμα πλέον να έχει την εκμετάλλευση 10 σχολικών μονάδων στην Αττική. Πρόκειται για σύμβαση ΣΔΙΤ, βάσει της οποίας το Δημόσιο μισθώνει τα ακίνητα από την εταιρεία έναντι προσυμφωνημένου τιμήματος, με την JPA να έχει ως υποχρέωση τη συντήρηση των σχετικών υποδομών. Η υπολειπόμενη διάρκεια της σύμβασης είναι 22 έτη. Οι μονάδες αφορούν το 51ο Γυμνάσιο Αθηνών (Ακαδημία Πλάτωνος), το 50ό Λύκειο Αθηνών (Σεπόλια), το 61ο Νηπιαγωγείο Αθηνών (Σεπόλια), το Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Αθηνών (Ακαδημία Πλάτωνος), το Ειδικό Σχολείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Δήμου Νέου Ηρακλείου, το ΤΕΕ ΣΕΚ Δήμου Μεγάρων, το Δημοτικό Σχολείο – Νηπιαγωγείο Δήμου Ωρωπού, το Γυμνάσιο Δήμου Ωρωπού και το 42ο Λύκειο Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή