Εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία μετά το «μπλόκο» της Ε.Ε.

Εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία μετά το «μπλόκο» της Ε.Ε.

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Δεν πέρασαν ούτε λίγες ώρες από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για το «πάγωμα» των ενταξιακών συζητήσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και πυροδοτήθηκαν αλυσιδωτές αντιδράσεις με ραγδαίες εξελίξεις και κορυφαία τη χθεσινή όταν ο Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε τη διενέργεια πρόωρων εκλογών το συντομότερο δυνατόν στη Βόρεια Μακεδονία, σφόδρα ενοχλημένος από το «μπλόκο» της Ε.Ε. «Είμαι έτοιμος, δεν θα εγκαταλείψουμε εξαιτίας των απογοητεύσεων, θα δώσουμε μάχη με θάρρος και αποφασιστικότητα» δήλωσε ο κ. Ζάεφ ο οποίος συναντάται σήμερα με τον πρόεδρο της χώρας Στέβο Πενταρόφσκι στον οποίο πρόκειται να υποβάλει την παραίτησή του από την πρωθυπουργία.

Τι προηγήθηκε σε προσκήνιο και παρασκήνιο των Βρυξελλών;

«Η συντριπτική πλειοψηφία ήθελε να ανοίξει τις συζητήσεις, αλλά στην Ευρώπη αποφασίζουμε με ομοφωνία» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά τη λήξη της Συνόδου και εξέφρασε την προσωπική του άποψη ότι η απόφαση αυτή είναι λάθος. Κατά τη διάρκεια της συνόδου 25 κράτη-μέλη ήταν έτοιμα να δεχθούν το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων για τις δύο χώρες αλλά τρία κράτη-μέλη, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία αντιτάσσονταν σθεναρά. Απευθυνόμενος στους πολίτες Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας ο κ. Τουσκ είπε στην τελευταία του Σύνοδο Κορυφής, «μην το βάζετε κάτω, καταλαβαίνω απολύτως τον εκνευρισμό σας καθώς εσείς κάνατε αυτό που σας ζητήθηκε σε αντίθεση με την Ε.Ε.» και πρόσθεσε ότι παρόλο που οι διαδικασίες στην Ε.Ε. είναι τόσο περίπλοκες και χρονοβόρες, «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι κάποια μέρα θα γίνετε πλήρη μέλη της Ε.Ε.».

Οι διαβεβαιώσεις όμως του απερχόμενου προέδρου του Συμβουλίου ότι το ευρωπαϊκό μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας δεν έχει τελειώσει, δεν ήταν αρκετές. «Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δυστυχώς δεν συμβαδίζουν με τις δικαιολογημένες μας προσδοκίες και σίγουρα δεν συμβαδίζουν με τις προηγούμενες ανακοινώσεις της Ενωσης», δήλωσε σε διάγγελμά του ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια στη χώρα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που θεωρήθηκε ο βασικός υπεύθυνος για το μπλοκάρισμα των δύο υποψήφιων χωρών, θέλησε να εξηγήσει τη στάση που κράτησε μετά το τέλος της Συνόδου. «Πώς θέλετε να εξηγήσω στους συμπολίτες μου (ότι ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία), όταν η δεύτερη χώρα από την οποία προέρχονται οι άνθρωποι που ζητούν άσυλο στη Γαλλία είναι η Aλβανία;» είπε. Ο κ. Μακρόν με αυτό το ερώτημά του ήθελε να τονίσει ότι για να φεύγουν Αλβανοί από τη χώρα τους ζητώντας άσυλο σημαίνει ότι το κράτος δικαίου και οι βασικές ελευθερίες δεν τηρούνται στη γειτονική χώρα. Ο Γάλλος πρόεδρος πήγε το θέμα ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε. θα πρέπει να αναθεωρηθεί. «Η Ευρώπη δεν δουλεύει καλά με τα 28 κράτη-μέλη. Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε ότι θα δουλέψει καλύτερα με περισσότερα κράτη- μέλη;», αναρωτήθηκε.

Στο πλευρό του κ. Μακρόν στάθηκε και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Το Βερολίνο

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου μπορεί να αντιτάχθηκαν σθεναρά η Ολλανδία, η Δανία και η Γαλλία, αυτό όμως που αποτέλεσε έκπληξη στη Σύνοδο Κορυφής ήταν η στάση της Γερμανίας και της καγκελαρίου Μέρκελ. Ενώ στο παρελθόν το Βερολίνο πίεζε ιδιαίτερα για την επίλυση του ονοματολογικού με την Ελλάδα έτσι ώστε η τότε ΠΓΔΜ να γίνει πλήρες μέλος της Ε.Ε., η καγκελάριος σύμφωνα με διπλωματικές πηγές δεν φαίνεται να έδωσε σημαντική μάχη κατά τη διάρκεια της Συνόδου για να κρατήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ανοιχτές. Η κ. Μέρκελ ακόμα και με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, γνωστό για τη σκληρή του στάση, έθετε το θέμα της επίλυσης της ονομασίας των Σκοπίων σε κάθε τους συνάντηση, πιέζοντας την ελληνική πλευρά. Στη Σύνοδο Κορυφής αυτό που έγινε ξεκάθαρο είναι ότι τελικά το εμπόδιο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας δεν ήταν η Ελλάδα. Αλλωστε, κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η χώρα είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτ. Βαλκανίων.

Είναι το τέλος της διεύρυνσης ρώτησε ένας δημοσιογράφος τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζ.-Κ. Γιούνκερ μετά τη λήξη της Συνόδου. «Αν αυτό αποτελέσει το τέλος της διεύρυνσης, τότε θα αντιμετωπίσουμε σκληρή κριτική» είπε, καθώς «είχαμε δώσει δημόσια υποσχέσεις σε αυτές τις χώρες». «Αν θέλουμε να μας σέβονται, θα πρέπει να τηρούμε τις υποσχέσεις μας», είπε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή