Ασκήσεις παραλογισμού και ρατσισμού

Ασκήσεις παραλογισμού και ρατσισμού

6' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είχα καμία πρόθεση να γράψω τώρα για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά μια δήλωση ενός πολιτικού που άκουσα στο ραδιόφωνο ενώ οδηγούσα, με κούφανε κυριολεκτικά. Πριν πάμε στη δήλωσή του, θέλω να σας δώσω περιληπτικά τα ακαδημαϊκά του προσόντα, τα οποία αντέγραψα από την Wikipedia.

«Ο Χ είναι Ελληνας συνταγματολόγος, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και δικηγόρος, πολιτικός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ…

…Σπούδασε Νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας από το 1980 έως το 1985 και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Paris Ι Panthéon-Sorbonne.

Είναι κάτοχος D.E.A. Δημοσίου Δικαίου του Πανεπιστημίου Paris Ι Panthéon-Sorbonne (1986) και διδακτορικού (PhD) (1990) με τίτλο “H κρίση νομιμοποίησης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης” και βαθμό “άριστα”».

Πραγματικά εντυπωσιακά προσόντα. Τι δήλωσε όμως ο συνταγματολόγος Χ στις 11 Οκτωβρίου 2019, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, στην εκπομπή των φίλων Δημήτρη Οικονόμου και Εύας Αντωνοπούλου:

«…Μπορεί να ψηφίσουμε πρώτο κόμμα τον Σύριζα στο εσωτερικό και με τις ψήφους του εξωτερικού να βγει πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία…». Εχω κρατήσει το ηχητικό γιατί το άκουσα πολλές φορές για να σιγουρευτώ ότι δεν έκανα λάθος. Αυτή η «έγκυρη» άποψη του καθηγητού Πανεπιστημίου και συνταγματολόγου είναι το άκρον άωτον του ρατσισμού. Σύμφωνα με την Wikipedia:

«Ρατσισμός είναι η αντίληψη ότι οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ίσοι μεταξύ τους, αλλά διαχωρίζονται σε ανώτερους και κατώτερους…». Οπως αντιλαμβάνεστε, σύμφωνα με τον καθηγητή, οι Ελληνες του εξωτερικού είναι κατώτεροι άνθρωποι, διότι η ψήφος τους δεν είναι ισοδύναμη με την ψήφο των κατοίκων του εσωτερικού.

Πιο αντιδημοκρατική δήλωση δεν έχω ξανακούσει. Μπορεί να το τραβήξουμε και λίγο ακόμα, ώστε σε όσα εκλογικά τμήματα προηγείται η Ν.Δ., αυτόματα να μην προσμετρώνται στο αποτέλεσμα της Επικράτειας. Εξάλλου, μας το δίδαξε ο Πατερούλης όλων των αριστερών και κομμουνιστών, Ιωσήφ Στάλιν:

«Αρκεί να γνωρίζουν οι άνθρωποι ότι συμμετείχαν σε εκλογές. Οι άνθρωποι που ψηφίζουν δεν αποφασίζουν τίποτα. Οι άνθρωποι που μετρούν τις ψήφους αποφασίζουν τα πάντα». Ετσι λοιπόν οι Ελληνες του εξωτερικού θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι που τους δόθηκε η δυνατότητα να ψηφίζουν. Μην τα θέλουν και όλα δικά τους.

Δεν είναι δυνατόν οι ψήφοι τους να επηρεάζουν το αποτέλεσμα της Επικράτειας! Επιτέλους οι δημοκρατικές μάσκες του Σύριζα έπεσαν. Είναι τόσο βαθιά χωμένοι στις ιδεοληψίες τους που δεν καταλαβαίνουν ότι οι δικαιολογίες που λένε δεν στέκουν, δεν πείθουν κανένα και τους εκθέτουν ανεπανόρθωτα.

Ο ίδιος κύριος Χ, υπό την ιδιότητά του σαν γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης, ξεκαθάρισε ότι «οι πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό ούτε την ίδια πληροφόρηση έχουν, ούτε συμμετέχουν με τον ίδιο τρόπο στον κοινό δημόσιο χώρο με όσους βρίσκονται εντός επικράτειας, είναι πολιτικά αναγκαίο η ψήφος τους να σταθμίζεται με διαφορετικό τρόπο από ό,τι η ψήφος των τελευταίων». Ο ισχυρισμός του ότι οι Ελληνες του εξωτερικού δεν έχουν γνώση (την εποχή του Internet) για την κατάσταση στην Ελλάδα και γι’ αυτό η ψήφος τους δεν πρέπει να προσμετράται στην Επικράτεια είναι εντελώς παράλογος. Με την ίδια λογική πρέπει να διακρίνουμε και τις ψήφους ανάλογα με τη μόρφωση του κάθε ψηφοφόρου. Από πού και ως πού η ψήφος ενός αμόρφωτου ανθρώπου που δεν γνωρίζει ούτε γραφή ούτε ανάγνωση να είναι ισοδύναμη με την ψήφο ενός ανθρώπου που κατέχει διδακτορικό δίπλωμα; Θα πρέπει να πηγαίνουμε στο εκλογικό τμήμα με τα διπλώματά μας και ανάλογα με τη μόρφωσή μας, ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα πρέπει να σημειώνει τον πολλαπλασιαστή επάνω στα ψηφοδέλτια. Ενα για τον αμόρφωτο, δύο για τον απόφοιτο δημοτικού, τρία για τον απόφοιτο γυμνασίου κ.ο.κ. Επίσης αν είναι μηδενική η φορολογική του δήλωση η ψήφος τους δεν θα προσμετράται στην Επικράτεια, γιατί «δεν συμμετέχουν με τον ίδιο τρόπο στον κοινό δημόσιο χώρο». Μπορείτε να το τραβήξετε όσο μακριά θέλετε με τη φαντασία σας. Αμα μπούμε σε αυτόν τον κατήφορο του παραλογισμού δεν υπάρχει επιστροφή. Αλλά, δυστυχώς, έτσι φαντάζεται τη δημοκρατία ο βουλευτής του Σύριζα, εκφράζοντας την επίσημη θέση του κόμματός του.

Τώρα, πάμε στην ουσία του θέματος. Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν επιτρέπουμε στους Ελληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν είναι ντροπή και ρατσισμός του χειρίστου είδους. Γιατί; Ενας πολύ πλούσιος Ελληνας που ζει στο εξωτερικό μπορεί να πάρει το προσωπικό του αεροπλάνο για να έλθει στην Ελλάδα και να ψηφίσει (αυτός και η οικογένειά του) για τους βουλευτές της περιφέρειάς του. Αν δεν διαθέτει ιδιωτικό αεροπλάνο αλλά έχει την οικονομική άνεση μπορεί επίσης να ταξιδέψει προκειμένου να ψηφίσει. Αντίθετα αν δεν διαθέτει την οικονομική άνεση, δεν θα μπορέσει να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα ή θα το ασκήσει μερικώς κατά τον Σύριζα. Αυτή η κατάσταση δεν είναι ο απόλυτος διαχωρισμός – ρατσισμός μεταξύ πλουσίων και φτωχών; Υποτίθεται ότι στη Δημοκρατία είμαστε όλοι ίσοι και δεν μπορεί να έχει ο πλούσιος περισσότερα δικαιώματα τουλάχιστον στο εκλέγειν.

Η λύση του προβλήματος είναι δεδομένη και απλή, αρκεί να ξεπεράσουμε τις φοβίες μας. Η λύση είναι μία και λέγεται ψηφοφορία μέσω Internet. Μια αναγκαία διευκρίνιση. Δεν μιλάμε για ηλεκτρονική ψηφοφορία μέσω πανάκριβων συστημάτων ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, αλλά τη δυνατότητα να ψηφίζει κανείς από όποιο σημείο της γης βρίσκεται, για τους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειάς του. Η ψηφοφορία μέσω Internet δεν αφορά μόνο τους κατοίκους του εξωτερικού, αλλά και τους ετεροδημότες κατοίκους του εσωτερικού. Θα γλιτώσουν άσκοπες μετακινήσεις και η εθνική οικονομία θα έχει σημαντικές οικονομίες σε καύσιμα και χαμένες ημέρες εργασίας.

Και πάλι δεν μιλάμε για καθολική εφαρμογή της ψηφοφορίας μέσω Internet, αλλά την επιλογή είτε της φυσικής παρουσίας είτε της εξ αποστάσεως συμμετοχής. Η Εσθονία την έχει εφαρμόσει από το 2005, επιτρέποντας την ψηφοφορία μέσω Internet. Σήμερα το 47,6% των Εσθονών προτιμά να ψηφίζει μέσω Internet. Το σύστημά τους είναι εφαρμόσιμο στην Ελλάδα!

Θέματα ασφαλείας και μυστικότητας της ψήφου δεν υπάρχουν. Είναι λυμένα με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση και ουσιαστικά μπορούμε να τα υιοθετήσουμε και να τα υλοποιήσουμε στα επόμενα χρόνια. Δεν είναι του παρόντος να μπούμε σε τεχνικές λεπτομέρειες. Οι κωδικοί του TaxisNet και ένα Pin είναι αρκετά για την ταυτοποίηση των ψηφοφόρων. Ας μην ξεχνάμε ότι όλοι μάθαμε να υποβάλλουμε φορολογική δήλωση μέσω Internet και με ένα Pin διακινούνται δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα σε όλο τον κόσμο! Σωστή ενημέρωση και πολιτική απόφαση χρειάζεται.

Μια παρόμοια κατάσταση έζησα προσωπικά το 1981, όταν ο τότε υπουργός Εσωτερικών Χριστόφορος Στράτος αποφάσισε η συγκέντρωση και μετάδοση των εκλογών του Οκτωβρίου να γίνει με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το έργο ανέλαβε, κατόπιν διαγωνισμού, η εταιρεία στην οποία ήμουν επικεφαλής και προσωπικά εγώ.

Σας πληροφορώ ότι αντιμετώπισα τόση δυσπιστία από όλους τους εμπλεκόμενους, που αν δεν υπήρχε η αποφασιστικότητα του υπουργείου και η επιμονή του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, ίσως να μην είχε προχωρήσει το έργο και να μέναμε στις απαρχαιωμένες αριθμομηχανές και τους εκατοντάδες υπαλλήλους να αθροίζουν εκλογικά τμήματα. Για να έχετε μια εικόνα του τι αντιμετώπισα, σας πληροφορώ ότι όλα τα κόμματα συνέστησαν μια ομάδα τεχνικών προκειμένου να ελέγξει το λογισμικό και τη διαδικασία συγκέντρωσης και μετάδοσης. Και τότε μια σθεναρή πολιτική απόφαση ήταν και φτάσαμε αισίως στη σημερινή κατάσταση όπου έχουμε την ταχύτατη συγκέντρωση και μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

ΥΓ. 1. Η Γεωργία ετοιμάζεται για την ψηφοφορία μέσω Internet και θα την εφαρμόσουν στις επόμενες εκλογές τους, το 2020! Ναι, σωστά διαβάσατε η Γεωργία του Εύξεινου Πόντου.

ΥΓ. 2. Αν δεν το μαντέψατε ο κύριος Χ με τις περίεργες αντιλήψεις είναι ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Με τέτοιους καθηγητές πανεπιστημίων δεν είναι περίεργο που τα παιδιά μας μένουν αμόρφωτα!

* Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή