Credit Suisse: Ο αριθμός των πλούσιων Κινέζων ξεπέρασε αυτόν των πλούσιων Αμερικανών

Credit Suisse: Ο αριθμός των πλούσιων Κινέζων ξεπέρασε αυτόν των πλούσιων Αμερικανών

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αριθμός των πλούσιων Κινέζων ξεπέρασε για πρώτη φορά τον αριθμό των πλούσιων Αμερικανών, καθώς και οι δύο χώρες συνεχίζουν να παράγουν εκατομμυριούχους, έδειξε μελέτη της Credit Suisse.

Η έρευνα για τον πλούτο, την οποία εκπονεί κάθε χρόνο η ελβετική τράπεζα, δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και δείχνει ότι 100 εκατομμύρια Κινέζοι περιλαμβάνονται από τα μέσα της φετινής χρονιάς στο κορυφαίο 10% των πλουσίων, έναντι 99 εκατομμυρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Παρά τις εμπορικές εντάσεις των τελευταίων 12 μηνών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, αμφότερες οι χώρες ενίσχυσαν την παραγωγή πλούτου, συνεισφέροντας 3,8 τρισεκατομμύρια δολάρια και 1,9 τρισεκατομμύριο δολάρια αντιστοίχως», δήλωσε η Νανέτ Εσλέ-Φεντέρμπ, επικεφαλής των ερευνών της Credit Suisse.

Οι τάξεις των εκατομμυριούχων του κόσμου αυξήθηκαν κατά 1,1 εκατομμύριο και υπολογίζονται πλέον σε 46,8 εκατομμύρια. Όλοι μαζί κατέχουν καθαρά περιουσιακά στοιχεία 158,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το 44% του παγκόσμιου συνόλου, διαπιστώθηκε από τη μελέτη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσέθεσαν πάνω από το ήμισυ του αριθμού αυτού -675.000 νέους εκατομμυριούχους- στο ευμέγεθες απόθεμά τους.

Μια μείωση του μέσου πλούτου στην Αυστραλία -η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ισοτιμίες συναλλάγματος- είχε ως αποτέλεσμα εκεί 124.000 εκατομμυριούχους λιγότερους, ενώ η Βρετανία έχασε 27.000 και η Τουρκία 24.000.

Στην έκθεση εκτιμάται ότι 55.920 ενήλικες έχουν αξία τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δολάρια και 4.830 έχουν καθαρά περιουσιακά στοιχεία πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια.

Στην ίδια έκθεση προβλέπεται ότι ο παγκόσμιος πλούτος -που πέρυσι αυξήθηκε κατά 2,6%- θα αυξηθεί κατά 27% τα πέντε επόμενα χρόνια και θα φθάσει το 2024 τα 459 τρσιεκατομμύρια δολάρια. Ο αριθμός των εκατομμυριούχων θα αυξηθεί επίσης στο διάστημα αυτό σε σχεδόν 63 εκατομμύρια.

Το μερίδιο στον παγκόσμιο πλούτο του 90% των ανθρώπων στον κόσμο με τον λιγότερο πλούτο ανέρχεται σε 18%, σε σύγκριση με 11% που ήταν το 2000.

«Μολονότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι η ανισότητα στον πλούτο βρίσκεται τώρα σε καθοδική φάση, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2016 μπορεί να ήταν η κορύφωση για το εγγύς μέλλον», προστίθεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή