Aποχωρούν οι Αμερικανοί από την εμπόλεμη ζώνη – Λήγει το βράδυ της Τρίτης η εκεχειρία στη βόρεια Συρία (βίντεο – φωτογραφίες)

Aποχωρούν οι Αμερικανοί από την εμπόλεμη ζώνη – Λήγει το βράδυ της Τρίτης η εκεχειρία στη βόρεια Συρία (βίντεο – φωτογραφίες)

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πενθήμερη κατάπαυση του πυρός την οποία συμφώνησαν  Άγκυρα και Ουάσινγκτον την προηγούμενη εβδομάδα – ώστε  η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) να αποσυρθεί από τις θέσεις της στη βορειοανατολική Συρία –  θα λήξει την Τρίτη στις 22:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), όπως ανακοίνωσαν σήμερα τουρκικές στρατιωτικές πηγές.

Οι δύο χώρες είχαν δηλώσει πως η κατάπαυση του πυρός θα διαρκούσε «120 ώρες», αλλά δεν είχαν πει ποια ώρα θα έληγε. «Ξεκίνησε την Πέμπτη στις 22:00 (τουρκική ώρα) και άρα θα τελειώσει την Τρίτη στις 22:00», διευκρίνισαν σήμερα οι  τουρκικές πηγές.

Aποχωρούν οι Αμερικανοί από την εμπόλεμη ζώνη – Λήγει το βράδυ της Τρίτης η εκεχειρία στη βόρεια Συρία (βίντεο – φωτογραφίες)-1

Οι Κούρδοι μαχητές φαίνεται ότι έχουν αποχωρήσει ήδη από ένα μεγάλο μέρος της «ζώνης ασφαλείας», κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων, όπως προβλέπει η συμφωνία εκεχειρίας. Αυτή η «ζώνη ασφαλείας» θα έχει αρχικά μήκος 120 χλμ. και θα εκτείνεται από την πόλη Ταλ Αμπιάντ έως την πόλη Ρας αλ-Άιν, και στη συνέχεια θα αυξηθεί στα 440 χλμ.

Διαβάστε: Αποχωρούν σταδιακά οι Κούρδοι από την «ζώνη ασφαλείας» του Ερντογάν

Η Τουρκία δήλωσε πως η επίθεση θα επαναληφθεί μετά τη λήξη της κατάπαυσης του πυρός, εάν τα μέλη των YPG δεν έχουν αποσυρθεί μέχρι τότε από εκεί. «Όταν περάσουν οι 120 ώρες, αν υπάρχουν τρομοκράτες, θα τους εξουδετερώσουμε», δήλωσαν οι στρατιωτικές πηγές.

Aποχωρούν οι Αμερικανοί από την εμπόλεμη ζώνη – Λήγει το βράδυ της Τρίτης η εκεχειρία στη βόρεια Συρία (βίντεο – φωτογραφίες)-2

Φεύγουν οι Αμερικάνοι από την εμπόλεμη ζώνη

Την ίδια ώρα, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις εξακολουθούν να απομακρύνονται με γοργούς ρυθμούς από την «εμπόλεμη ζώνη» της βορειοανατολικής Συρίας, προκαλώντας την απογοήτευση των Κούρδων κατοίκων της περιοχής, που ουσιαστικά έχουν μείνει απροστάτευτοι.

Εχθές, άδειασε η μεγαλύτερη βάση των ΗΠΑ στη βόρεια Συρία, στο Σαρίν, ενώ αμερικανοί στρατιώτες κατέστρεψαν τη βάση τους στο Τελ Μπαϊντάρ πριν αποχωρήσουν.

Aποχωρούν οι Αμερικανοί από την εμπόλεμη ζώνη – Λήγει το βράδυ της Τρίτης η εκεχειρία στη βόρεια Συρία (βίντεο – φωτογραφίες)-3

Οι Κούρδοι της Συρίας εξέφρασαν την απογοήτευσή τους εκτοξεύοντας πατάτες εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων και γιουχαΐζοντας τους στρατιώτες. 

Βίντεο που αναρτήθηκε σε κουρδικά μέσα ενημέρωσης δείχνει Κούρδους να πετούν πατάτες σε αμερικανική φάλαγγα καθώς αυτή περνάει από μια περιοχή στο Καμισλί.

«Οι Αμερικανοί δραπετεύουν σαν ποντίκια», φώναζαν άνθρωποι στα άρματα μάχης που περνούσαν. «Ντροπή σας», ακούγονταν να φωνάζουν άλλοι.

Κουρδικές πηγές είπαν πως η φάλαγγα κατευθύνεται στη βόρεια ιρακινή επαρχία Ντοχούκ μέσω του μεθοριακού περάσματος Σαχέλα.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Μαρκ Έσπερ, το σύνολο των περίπου 1.000 αμερικανικών στρατευμάτων που αποσύρονται από τη βόρεια Συρία, αναμένεται να μεταφερθούν στο δυτικό Ιράκ και να συνεχίσουν την εκστρατεία ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και «να βοηθούν στην άμυνα του Ιράκ».

«Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη βορειοανατολική Συρία συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς…μιλάμε για βδομάδες όχι για μέρες. Η υπάρχουσα στρατηγική είναι αυτές οι δυνάμεις να μεταφερθούν στο βόρειο Ιράκ», δήλωσε ο Έσπερ. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή