Απεργία εργαζομένων καθαριότητας έως και την Πέμπτη

Απεργία εργαζομένων καθαριότητας έως και την Πέμπτη

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απεργιακές κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες αντιδρούν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δήμων στο άρθρο 179 του αναπτυξιακού νόμου που προωθείται προς ψήφιση, σύμφωνα με το οποίο παρέχεται η δυνατότητα σύναψης δημοσίων συμβάσεων με ιδιώτες των υπηρεσιών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου των δήμων.

Η δυνατότητα αυτή προβλεπόταν και σε προηγούμενο νομοθέτημα, το οποίο είχε ψηφιστεί προ δεκαετίας, ωστόσο με το συγκεκριμένο άρθρο καθίσταται πιο εύκολη η σύναψη τέτοιων συμβάσεων. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι η σχετική απόφαση μπορεί να ληφθεί με απλή πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο – πρακτικά με απόφαση του δημάρχου που θα υποστηρίζεται από τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του, ενώ πριν απαιτούνταν απόλυτη πλειοψηφία. Επίσης δεν απαιτείται αιτιολογική έκθεση από την πλευρά της δημοτικής αρχής, που μπορεί να προβεί στη σύναψη ιδιωτικών συμβάσεων χωρίς να χρειάζεται επισήμως να αιτιολογήσει για ποιο λόγο προχωρά σε αυτήν την ενέργεια.

Οπως τονίζει στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις έρχονται για να διευκολύνουν κυρίως τους νησιωτικούς δήμους και εν γένει τουριστικούς δήμους να προχωρήσουν σε ιδιωτικές συμβάσεις, καθώς η μεγάλη διαφορά του πληθυσμού που φιλοξενούν το καλοκαίρι σε σχέση με τον χειμώνα δημιουργεί ανάγκες αποκομιδής αλλά και φροντίδας του δημόσιου χώρου που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν με μόνιμο προσωπικό. Δεν αποκλείει, ωστόσο, το ενδεχόμενο και άλλοι δήμοι να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους συμβάσεις, εφόσον κάτι τέτοιο τους εξυπηρετεί.

Αποχή

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι εργαζόμενοι του Δήμου Αθηναίων –αλλά και άλλων δήμων της Αττικής– πραγματοποίησαν αποχή κάποιες ημέρες, με αποτέλεσμα βουνά απορριμμάτων να κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους. Ωστόσο, στον Δήμο Αθηναίων η αποκομιδή πραγματοποιήθηκε κανονικά την προηγούμενη Παρασκευή, το Σαββατοκύριακο αλλά και χθες. Παρά το γεγονός ότι έγινε προσπάθεια αποκλεισμού της χωματερής, σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων, 70% των απορριμματοφόρων άδειασαν το περιεχόμενό τους. Οπως επισημαίνει ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων Νίκος Αβραμίδης, «για κάθε μία μέρα απεργίας χρειάζονται δύο ημέρες για την αποκομιδή των απορριμμάτων που συγκεντρώνονται. Ωστόσο, τα περισσότερα απορρίμματα χθες είχαν μαζευτεί», τονίζει. Χαρακτηρίζει, όμως, τις επόμενες ημέρες δύσκολο χρονικό διάστημα για την πόλη, δεδομένων των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν προκηρυχθεί. Απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα έχουν εξαγγελθεί σε πολλούς δήμους, μεταξύ των οποίων η Αθήνα και ο Πειραιάς, σήμερα και αύριο, ενώ για την Πέμπτη, ημέρα ψήφισης του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, έχει προκηρυχθεί πανελλαδική απεργία στον τομέα καθαριότητας των δήμων.  

Tην ίδια στιγμή, κυρίως οι μεγάλοι δήμοι της χώρας καλούν με ανακοινώσεις τους τους πολίτες να μην κατεβάσουν τα σκουπίδια στους κάδους απορριμμάτων τις επόμενες ημέρες, χωρίς ωστόσο και, όπως φαίνεται από την πρακτική, να εισακούγονται οι εκκλήσεις τους. «Τη Δευτέρα, αμέσως μετά την αποχή, μαζέψαμε 1.730 ογκώδη αντικείμενα από τις γειτονιές εκτός από τους αναμενόμενους όγκους απορριμμάτων. Χρειάζεται και οι πολίτες να βοηθήσουν με τη στάση τους», επισημαίνει ο κ. Αβραμίδης. Σε κάθε περίπτωση, οι υπηρεσίες καθαριότητας από σήμερα θα λειτουργούν με ποσοστό ασφαλείας, ώστε να πραγματοποιείται η αποκομιδή στις περιοχές πέριξ των σχολείων, των νοσοκομείων και άλλων «ευάλωτων» σημείων.     

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή