Συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν: «Λύση προς το συμφέρον όλων για τη Συρία», διεμήνυσε ο Ρώσος πρόεδρος

Συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν: «Λύση προς το συμφέρον όλων για τη Συρία», διεμήνυσε ο Ρώσος πρόεδρος

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ζήτημα της Συρίας, λίγες ώρες πριν εκπνοή της εκεχειρίας βρίσκεται στο επίκεντρο της συνάντησης του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι, που έχει ξεπεράσει τις πέντε ώρες σε διάρκεια. 

Ο Ρώσος πρόεδρος αξιολόγησε την κατάσταση στην Συρία ως περίπλοκη, επισημαίνοντας ότι με βάση το δεδομένο αυτό, οι διαβουλεύσεις με τον Τούρκο ομόλογό του αποκτούν ιδιαίτερη σημασία

«Η κατάσταση στην περιοχή είναι τεταμένη και αυτό το αντιλαμβανόμαστε όλοι», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την έναρξη της συνάντησης και προσέθεσε: «νομίζω ότι η συνάντηση μας σήμερα, οι διαβουλεύσεις μας είναι πολύ επιτακτικές»

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι το «επίπεδο των ρωσο-τουρκικών σχέσεων, το οποίο έχει επιτευχθεί σήμερα, θα διαδραματίσει τον ρόλο του στη διευθέτηση όλων των περίπλοκων ζητημάτων, που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή».

Παράλληλα δήλωσε πως ελπίζει ότι αυτό θα προσφέρει τη δυνατότητα να βρεθούν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα τόσο προς το συμφέρον της Τουρκίας και της Ρωσίας, όσο και προς το συμφέρον όλων των χωρών της περιοχής. Ο Ρώσος πρόεδρος χαιρέτισε θερμά την τουρκική αντιπροσωπεία και την ευχαρίστησε για την απόφαση της να έρθει στο Σότσι.

«Δεν συζητήθηκαν οι πωλήσεις μαχητικών και S-400»

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας επί θεμάτων στρατιωτικό-τεχνολογικής συνεργασίας Ντμίτρι Σουγκάγεφ υπογράμμισε πως στις συνομιλίες δεν τέθηκε επί τάπητος το θέμα της πώλησης των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Su35 και Su-57, ούτε η νέα συμφωνία για την πώληση στην Τουρκία ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής πυραυλικής άμυνας S-400.

«To θέμα των S-400 βρίσκεται σε εξέλιξη, θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Το ζήτημα των S-400 συνεχίζεται. Αλλά δεν συζητήθηκε», επισήμανε. 

Πομπέο: Ετοιμοι για στρατιωτική δράση αν χρειαστεί

Χθες, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του,  υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι διατεθειμένος να διατάξει να αναληφθεί στρατιωτική δράση εναντίον της Τουρκίας εάν αυτό απαιτηθεί.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προτιμά να λύνονται ειρηνικά οι διενέξεις, διαβεβαίωσε ο Πομπέο κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ωστόσο ο Τραμπ είναι απολύτως διατεθειμένος να δώσει διαταγή να αναληφθεί οποιαδήποτε στρατιωτική δράση κριθεί πως είναι αναγκαία.

Ο Πομπέο απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες στη συνέντευξη αυτή για το ποια συγκεκριμένη ενέργεια από πλευράς της Άγκυρας θα πυροδοτούσε στρατιωτική δράση των Αμερικανών.

Η κυβέρνηση του Τραμπ δέχεται επικρίσεις από πολλούς διαμορφωτές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής μετά την απόφασή της να αποσύρει από τη συριακή επικράτεια τις μονάδες του στρατού των ΗΠΑ που επιχειρούσαν στο πλευρό των κουρδικών πολιτοφυλακών στη βορειοανατολική Συρία. Οι Σύροι Κούρδοι υπήρξαν η αιχμή του δόρατος στον αγώνα του διεθνούς συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή