Σε κίνδυνο η λειτουργία του VAR

Σε κίνδυνο η λειτουργία του VAR

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ οι διαμαρτυρίες για τη λειτουργία του VAR, με αφορμή τις διαιτητικές αποφάσεις αλλά και την έλλειψη των «γραμμών του οφσάιντ» συνεχίζονται, χθες η Nova, το συνδρομητικό κανάλι που έχει τα δικαιώματα μετάδοσης των εντός έδρας αγώνων των εννέα εκ των 14 ομάδων της Σούπερ Λιγκ 1, έστειλε επιστολή στην ΕΠΟ με την οποία ζητεί την πλήρη απεμπλοκή της από τη λειτουργία του VAR και καλεί την ΕΠΟ να τοποθετηθεί αναφορικά με τον χρονικό ορίζοντα που αυτή θα υλοποιηθεί. Επίσης, ζητεί από την ομοσπονδία να αναλάβει την παροχή εικόνας στο VAR χρησιμοποιώντας δικά της μέσα και εξοπλισμό και έχοντας την πλήρη ευθύνη εφαρμογής του συστήματος.

Η επιμονή του συνδρομητικού καναλιού, που είχε υποβάλει το ίδιο αίτημα από τις 13 Σεπτεμβρίου, μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες συνέπειες. Με άλλα λόγια, οποιαδήποτε μονομερής πράξη δύναται να τινάξει στο «αέρα» τη λειτουργία του VAR και να θέσει θέμα αξιοπιστίας του πρωταθλήματος.

Ως γνωστόν, η «πρώτη ύλη» για τη λειτουργία του VAR είναι η εικόνα που μεταφέρεται από το κανάλι που μεταδίδει τον αγώνα –Νova, ΕΡΤ και PAOK TV εν προκειμένω– στο κτίριο όπου στεγάζεται το VAR. Χωρίς την εικόνα των καναλιών το VAR δεν μπορεί να λειτουργήσει. Η εικόνα παρέχεται χωρίς τα κανάλια να είναι υποχρεωμένα προς τούτο με σύμβαση με την πολιτεία, την ΕΠΟ ή τις ομάδες. Επομένως, αν η Nova επιμείνει, τότε θα πρέπει κάποιος άλλος (πολιτεία, ΕΠΟ, ομάδες) να αναλάβει το κόστος της τηλεοπτικής παραγωγής του αγώνα, ώστε να φτάνει η εικόνα στο VAR.

Η επιστολή του καναλιού εστάλη λίγες ημέρες μετά την ενημερωτική συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων με το VAR φορέων, που έγινε την περασμένη Πέμπτη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, από την οποία η Nova απουσίασε.

Ωστόσο, το κανάλι της Κάντζας, που είχε βρεθεί στο επίκεντρο με αφορμή τη «χαμένη λήψη» του κρατήματος του Ελ Αραμπί στον Μπαράλες στην περιοχή του Ολυμπιακού στον αγώνα με τον Αστέρα, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, και στη συνέχεια λόγω της απουσίας των «γραμμών του οφσάιντ» του VAR και της δικής του «γραμμής οφσάιντ», επικαλείται την «προστασία της φήμης και το κύρος της εταιρείας από αναίτιες και αδικαιολόγητες επιθέσεις που έχει δεχτεί», στις οποίες έχει απαντήσει, κατά περίπτωση, με ανακοινώσεις ή εξώδικα. Στην ΕΠΟ το σενάριο απεμπλοκής της Nova από το VAR θεωρείται απευκταίο και θα γίνουν προσπάθειες ώστε η «φωτιά» να σβήσει εγκαίρως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή