«Οχι» από το Βερολίνο σε δημοσιονομική χαλάρωση

«Οχι» από το Βερολίνο σε δημοσιονομική χαλάρωση

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανία δεν πρόκειται τελικά να χαλαρώσει τη δημοσιονομική πολιτική της και να προχωρήσει σε αύξηση δαπανών, παρά τις συντονισμένες πιέσεις από το εξωτερικό και τις δυσοίωνες ειδήσεις στο εσωτερικό της. Το Βερολίνο κατέστησε σαφείς τις προθέσεις του το Σαββατοκύριακο στη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Οπως επισημαίνει το Bloomberg, εκπλήσσει η αμετακίνητη στάση της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, δεδομένου ότι έχουν προηγηθεί συντονισμένες πιέσεις από τους εταίρους της στην Ε.Ε., από την Ουάσιγκτον αλλά και από διεθνείς οργανισμούς όπως το ΔΝΤ. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συνόδου οι πιέσεις έγιναν πιο διακριτικές και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς φαινομενικά τουλάχιστον έπεισε εύκολα τους συμμετέχοντες στη σύνοδο.

Οπως αναφέρει το Bloomberg, η γερμανική αντιπροσωπεία είχε ετοιμάσει διεξοδικώς τη γραμμή άμυνάς της και επικαλέστηκε την απόφαση της κυβέρνησης Μέρκελ να προχωρήσει σε εκτεταμένες επενδύσεις. Ανάμεσά τους και οι δαπάνες ύψους 54 δισ. ευρώ που προορίζονται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η επιχειρηματολογία αυτή φάνηκε να κερδίζει κάπως τις εντυπώσεις. Η νέα επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα έσπευσε να εκφράσει ικανοποίηση που «στο πλαίσιο της συνόδου πληροφορηθήκαμε ότι χώρες με καλά δημοσιονομικά και δυνατότητες για δαπάνες λαμβάνουν μέτρα για να τονώσουν την οικονομία». Σχολιάζοντας μάλιστα το επενδυτικό πρόγραμμα της Γερμανίας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, προέβλεψε πως «θα φέρει σημαντική ανάπτυξη και επενδύσεις».

Ετσι, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπερασπίστηκε με αυτοπεποίθηση τη δεκαετία δημοσιονομικής σύνεσης της Γερμανίας και δήλωσε βέβαιος πως η επιβράδυνση που γνωρίζει η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία θα είναι ήπια και προσωρινή. Σύμφωνα πάντως με το Bloomberg, παρά τις φαινομενικές αβρότητες, ο Σολτς αντιμετώπισε για μια ακόμα φορά το ενιαίο μέτωπο υπουργών Οικονομικών, κεντρικών τραπεζιτών και οικονομολόγων που κάλεσαν το Βερολίνο να κάνει περισσότερα. Δεν χρειάζεται «μια εσπευσμένη» επιστράτευση δημοσιονομικών μέτρων, τόνισε ο κ. Σολτς μιλώντας στους δημοσιογράφους και προέβλεψε πως η γερμανική οικονομία θα ανακάμψει στο τέλος του έτους, ενώ η επίτευξη συμφωνίας στις συνομιλίες της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο θα δώσει «άμεση ώθηση» στην οικονομία. Μία ημέρα μετά, πάντως, η Bundesbank τόνισε πως η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο και προέβλεψε πως η επιβράδυνση στις εξαγωγές της απειλεί να επηρεάσει την εγχώρια οικονομία. Είχε, άλλωστε, προηγηθεί την Πέμπτη η πρόβλεψη της γερμανικής κυβέρνησης για αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ μόλις κατά 1% το 2020 και όχι κατά 1,5% όπως ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή