Υπερπτήση στη Ρω με UAV από την τουρκική αεροπορία

Υπερπτήση στη Ρω με UAV από την τουρκική αεροπορία

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπερπτήση στη νησίδα Ρω με ένα UAV πραγματοποίησε χθες η τουρκική αεροπορία, προκαλώντας για ακόμη μία φορά προβληματισμό στην Αθήνα σχετικά με τους πόρους που πρέπει να αφιερώνει ολοένα και πιο τακτικά στην προσπάθεια αναγνώρισης και αναχαίτισης των συγκεκριμένων μέσων. Χθες, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 45 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, δύο εκ των οποίων κατέληξαν σε εικονικές αερομαχίες ελληνικών με τουρκικά F-16.

Οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν δύο UAV, ένα ΑΝΚΑ στα νότια και νοτιοανατολικά του Αιγαίου, τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για επιχειρήσεις επιτήρησης και συγκέντρωσης πληροφοριών. Στο βόρειο και βορειοανατολικό μέρος του αρχιπελάγους χρησιμοποιήθηκε UAV τύπου BAYRAKTAR, τα οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να φέρουν και οπλισμό. Η υπερπτήση στη Ρω πραγματοποιήθηκε στις 15.12 σε ύψος 20.000 ποδών, ενώ ήδη είχαν καταγραφεί οι περισσότερες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο. Η συγκεκριμένη κινητικότητα στο Αιγαίο αντιμετωπίζεται ως σχετικά συνηθισμένη, τουλάχιστον ως προς το ποσοτικό σκέλος της, ενώ παράλληλα η τουρκική ναυτική και αεροπορική παρουσία παραμένει πολύ πιο αυξημένη στην Ανατολική Μεσόγειο και, κυρίως, γύρω από την Κύπρο.

Η στρατηγική διάσταση της ισορροπίας ανάμεσα στις ναυτικές δυνάμεις της Μεσογείου ετέθη στο 12ο Περιφερειακό Συμπόσιο Θαλάσσιας Ισχύος στη Βενετία, όπου παρέστη και ο αρχηγός ΓΕΝ Νίκος Τσούνης. Εκεί, είχε συζητήσεις με τους ομολόγους του της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Ισραήλ, της Ιταλίας και της Σιγκαπούρης, με τους οποίους και συζήτησε θέματα διμερούς συνεργασίας. Στο περιθώριο των εργασιών ο κ. Τσούνης συναντήθηκε με τον διοικητή της Διακλαδικής Διοίκησης Συμμαχικών Δυνάμεων Νάπολης και των Ναυτικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής των ΗΠΑ, Τζέιμς Φόγκο, και με τον διοικητή των Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ αντιναύαρχο Κιθ Μπλουντ. Ενδεικτικό των συζητήσεων που γίνονται μεταξύ των ειδικών, είναι ότι ο κ. Τσούνης συμμετείχε στη θεματική ενότητα που είχε ως θέμα το θαλάσσιο δίκαιο με ερώτημα «Από το Μοντέγκο Μπέι σε ένα νέο μοντέλο;», κάτι που εκ των πραγμάτων παραπέμπει και στη γενικότερη αλλαγή των συνθηκών που παρατηρείται σε παγκόσμιο, αλλά και περιφερειακό επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή