100 χρόνια «Κ»: Ιστορικά πρωτοσέλιδα – 21 Απριλίου 1967: Πραξικόπημα των συνταγματαρχών

100 χρόνια «Κ»: Ιστορικά πρωτοσέλιδα – 21 Απριλίου 1967: Πραξικόπημα των συνταγματαρχών

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα λιτό όσο και δραματικό μονόστηλο στο κέντρο της πρώτης σελίδας της, η «Καθημερινή» της 21ης Απριλίου ενημέρωνε ότι «εξερράγη στρατιωτικό κίνημα και συνελήφθησαν πολιτικοί άνδρες».

«Την 2.30 πρωινήν δύναμις τεθωρακισμένων κατέλαβεν το κέντρον των Αθηνών», έγραφε η εφημερίδα. Στις 9 το πρωί, η Ελένη Γ. Βλάχου ήταν στα γραφεία της, στη Σωκράτους 57, όταν τα άρματα των πραξικοπηματιών βρέθηκαν δίπλα τους, στη συμβολή της Σωκράτους με την Πειραιώς.

Η εκδότρια της «Καθημερινής» κατέγραψε τη σκηνή με τον φωτογραφικό της φακό και επέλεξε να διακόψει την κυκλοφορία της εφημερίδας από την επομένη. Ανοιγε η αυλαία μιας σκοτεινής περιόδου.

Ταραγμένη, βέβαια, ήταν και η περίοδος που είχε προηγηθεί, με τη χώρα να βρίσκεται σε βαθιά θεσμική κρίση μετά τον Ιούλιο του 1965.

Από τη μια οι συνεχείς κυβερνητικές αλλαγές και η δυσκολία του πολιτικού κόσμου να βρει βιώσιμη λύση, παρότι τον Δεκέμβριο του 1966 ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο Γεώργιος Παπανδρέου και ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος συμφώνησαν στον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό τον Ι. Παρασκευόπουλο για τη διεξαγωγή εκλογών. Από την άλλη, συνταξιούχοι και μη αξιωματικοί, ορισμένοι πολιτικοί και στελέχη του παλατιού που συζητούσαν και σχεδίαζαν συνταγματικές εκτροπές.

Στις 30 Μαρτίου 1967, η ΕΡΕ θα άρει την εμπιστοσύνη της προς την κυβέρνηση Παρασκευόπουλου, προκαλώντας την πτώση της. Στις 3 Απριλίου θα δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη της Παν. Κανελλόπουλο, η οποία θα αποβεί άκαρπη.

Ετσι, στις 14 Απριλίου θα διαλυθεί η Βουλή και θα προκηρυχθούν εκλογές για τις 28 Μαΐου.

Η «Καθημερινή» έβλεπε σε αυτή την εξέλιξη «θετικές ελπίδες ομαλών εξελίξεων του εθνικού βίου». Διαμετρικά αντίθετη ήταν η προσέγγιση εκείνων που είχαν στην επιλογή τους μια εκτροπή από τους δημοκρατικούς θεσμούς: ανησυχούσαν για μια ενδεχόμενη επικράτηση του Γ. Παπανδρέου – με μεγάλη, μάλιστα, πλειοψηφία και με τον Α. Παπανδρέου σε ρυθμιστικό ρόλο.

Ενώπιον αυτού του ενδεχομένου, οι διεργασίες για τον έλεγχο του στρατεύματος αποκτούσαν άλλη διάσταση.

Σε αυτό το πλαίσιο, το πραξικόπημα στο οποίο πρωτοστάτησαν οι συνταγματάρχες Γ. Παπαδόπουλος και Ν. Μακαρέζος και ο ταξίαρχος Στ. Παττακός δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.

100 χρόνια «Κ»: Ιστορικά πρωτοσέλιδα – 21 Απριλίου 1967: Πραξικόπημα  των συνταγματαρχών-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή