Ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τη Wind

Ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τη Wind

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μικροσκόπιο ξένων επενδυτικών κεφαλαίων βρίσκεται η Wind Hellas. Η εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται στο στόχαστρο τουλάχιστον τεσσάρων επενδυτικών επιχειρήσεων (funds) που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα και ειδικότερα στη Wind και τις ελληνικές τηλεπικοινωνίες.

Η Wind Hellas θεωρητικά βρίσκεται προς πώληση εδώ και πολλά χρονιά, με δεδομένο ότι οι μέτοχοί της (Golden Tree, Cyrus Capital) βρίσκονται σε αυτήν περίπου μια δεκαετία και ο εύλογος χρόνος αποεπένδυσης έχει παρέλθει προ πολλού. Aυτό έδειξε και η λίστα με τα εγχώρια περιουσιακά στοιχεία προς πώληση που παρουσίασε στις επαφές του με διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Η συμμετοχή αυτή της Wind στη λίστα με τα προς αποεπένδυση περιουσιακά στοιχεία, τροφοδότησε το ενδιαφέρον το οποίο εμφανίζεται μέχρι στιγμής ζωηρό.

Τα επενδυτικά funds φέρεται να κινούνται με γνώμονα κυρίως την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τις υψηλές αποδόσεις που μπορεί να επιφέρει η διαφαινόμενη έξοδος της χώρας από την παρατεταμένη ύφεση. Ωστόσο, δεν είναι μόνον η προσδοκία των υψηλών αποδόσεων. Η διάθεση των αδειών κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς μπορεί να οδηγήσει σε μερική αναδιάταξη του σκηνικού που έχει διαμορφωθεί στις τηλεπικοινωνίες. Ετσι επανέρχονται οι πληροφορίες που θέλουν τη γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Iliad να «κοιτάει» προς την ελληνική αγορά. Μάλιστα, για να το επιτύχει αυτό η γαλλική εταιρεία θα το επιδιώξει μέσω εξαγοράς με πιο πιθανό υποψήφιο τη Wind Hellas.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η Iliad φέρεται ότι συνεργάζεται με την επενδυτική εταιρεία Infravia Capital Partners. Η τελευταία είναι εταιρεία που επενδύει κυρίως σε υποδομές (ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, μεταφορών κ.λπ.) και υπό τη διαχείρισή της βρίσκονται περιουσιακά στοιχεία ύψους 4 δισ. ευρώ. Η εταιρεία επενδύει στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με έμφαση τη Γαλλία.

Η επίσημη συνεργασία της Infravia CP με την Iliad αφορά την επέκταση του δικτύου οπτικών ινών της δεύτερης στη Γαλλία, φτάνοντας σε επιπλέον 26 εκατ. νοικοκυριά. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι οι δύο επιχειρήσεις θα εξετάσουν από κοινού την επέκτασή τους σε άλλες αγορές.

Η αλλαγή του κλίματος για τη Wind φάνηκε και στην πρόσφατη επιτυχή έξοδό της στις διεθνείς αγορές. Η εταιρεία κατάφερε να αντλήσει 525 εκατ. ευρώ με τα οποία θα αποπληρωθεί προγενέστερο δάνειο πολύ υψηλού κόστους που είχε συνάψει το 2016 κυρίως με τους μετόχους της. Η εταιρεία απέδιδε μια υψηλή τοκοφορία (10%) προς τους μετόχους εν είδει μερίσματος καθώς μέχρι σήμερα δεν είχε διαθέσει καθόλου μέρισμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι την  αλλαγή αυτή των όρων χρηματοδότησης έχουν επιβάλει εκτός από τη ραγδαία μείωση του κόστους κεφαλαίου στην ελληνική πραγματικότητα, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που φυσικά δεν επιθυμούν μια τόσο βαριά σύμβαση δανεισμού.

​​​​​​Παράλληλα μέρος των αντληθέντων κεφαλαίων της Wind μπορεί να αποτελέσει επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους, οι οποίοι από το 2011 και μετά, δεν είχαν λάβει μέρισμα. Η κίνηση αυτή από πολλούς έρχεται για να δείξει στους ενδιαφερόμενους αγοραστές της Wind, ότι οι μέτοχοι της δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να πουλήσουν την επιχείρηση και ότι μπορούν να αποκτούν κέρδος με άλλους τρόπους. Την ίδια τακτική ωστόσο ακολούθησαν το 2006 οι μέτοχοι της πρώην TIM Hellas, οι επενδυτικές εταιρείες Apax και ΤPG. Οι τελευταίες αφού έλαβαν πάνω από 1 δισ. ευρώ σε επιστροφή κεφαλαίου, τελικά λίγους μήνες αργότερα πούλησαν την επιχείρηση στον Αιγύπτιο επιχειρηματία Ναγκίμπ Σαουίρις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή