Αμβέρσα by locals

6' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τηγανητές πατάτες από έναν βραβευμένο σεφ, δώρα με χαρακτήρα και τα πιο διάσημα μπισκότα της πόλης.

Θέατρο Bats

Paardenmarkt 111

Εισιτήριο: 10 ευρώ

Αμβέρσα by locals-1Παράσταση αυτοσχεδιασμού του αγγλόφωνου θιάσου Swaajp. © koralique photography

Αν σας αρέσει να γνωρίζετε την υπόθεση ενός θεατρικού έργου πριν το παρακολουθήσετε, τότε θα σας απογοητεύσω. Στις παραστάσεις αυτοσχεδιασμού του αγγλόφωνου θιάσου Swaajp δεν υπάρχει σενάριο και ακόμη και οι ίδιοι οι ηθοποιοί δεν ξέρουν πώς μπορεί να εξελιχθεί το έργο που ανεβαίνει στη σκηνή. Ο θίασος δημιουργήθηκε το 2014 από δύο φίλους και έχει τη βάση του στο θέατρο Bats. Κάθε μήνα ή κάθε δύο μήνες η ομάδα ανεβάζει παραστάσεις οι οποίες, χάρη στο χιούμορ, στις συγκινήσεις και στις εκπλήξεις που επιφυλάσσουν στο κοινό, αποτελούν πραγματική περιπέτεια.

– Era Hajdari


Εστιατόριο De bomma

Suikerrui 16

Καθημερινά 12.00-22.00

Κυρίως πιάτο: 14 ευρώ

«De bomma» στα φλαμανδικά σημαίνει «γιαγιά», οπότε ίσως μπορείτε να φανταστείτε τι καλούδια μαγειρεύονται στην κουζίνα του συγκεκριμένου εστιατορίου. Τίποτα εξεζητημένο ή εξωτικό, αλλά απλό φαγητό που όλοι οι Βέλγοι αγαπούν και που πολύ πιθανόν θα σέρβιρε η γιαγιά τους – για παράδειγμα, τοματόσουπα με κεφτεδάκια, μαγειρευτό κρέας και ρυζόγαλο. Ακόμα και το ντεκόρ του μαγαζιού αποτελεί ωδή στις γιαγιάδες όλου του κόσμου. Οι υπάλληλοι είναι φιλικοί και πρόσχαροι και, αν έρθετε με παιδιά, θα τα προμηθεύσουν με χρωματιστά μολύβια και χαρτιά για να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους, ενώ εσείς θα απολαμβάνετε κλασικά φλαμανδικά πιάτα, πασπαλισμένα με μερικές νότες νοσταλγίας.

– Andy Hellinx


Εστιατόριο ’t Zilte

Hanzestedenplaats 5

Τηλ. +32 32834040

Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-14.00 και 19.00-21.00

Μεσημεριανό μενού: 68 ευρώ

Αμβέρσα by locals-2

Το εστιατόριο ’t Zilte συνδυάζει καλό φαγητό με πανοραμική θέα. © kris vlegels

O Viki Geunes, ο αυτοδίδακτος σεφ του εστιατορίου ’t Zilte, είναι προικισμένος με ένα μοναδικό ταλέντο. Παθιασμένος με τη δουλειά του, δημιουργεί γευστικά αριστουργήματα που θα ικανοποιήσουν τόσο τους κρεατοφάγους όσο και τους χορτοφάγους. Εκτός από υποδοχή που αρμόζει σε βασιλιάδες, το εστιατόριο σας επιφυλάσσει και την καλύτερη πανοραμική θέα στην πόλη: από εδώ διακρίνονται καθαρά η θάλασσα, το λιμάνι, ο καθεδρικός της Αμβέρσας, το στάδιο Sportpaleis και πολλά άλλα χαρακτηριστικά αξιοθέατα. Το μεσημεριανό μενού αποτελείται από τρία πιάτα και κοστίζει 68 ευρώ χωρίς κρασί, ενώ το δείπνο αποτελείται από έξι με οκτώ πιάτα και θα σας κοστίσει 135 με 185 ευρώ χωρίς τα ποτά.

– Andy Hellinx


Εστιατόριο Frites atelier

Korte Gasthuisstraat 32

Δευτέρα, Τρίτη 09.00-21.00,

Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή

11.00-21.00, Παρασκευή

11.00-22.00, Σάββατο 11.00-23.00

Τηγανητές πατάτες και σάλτσες:

5 ευρώ

Μπορεί να μην είναι το πιο «ντόπιο» πράγμα που θα μπορούσατε να κάνετε στην πόλη, αλλά σίγουρα πρέπει να το δοκιμάσετε. Στα παραδοσιακά βελγικά frituur, τα εστιατόρια δηλαδή που ειδικεύονται στα τηγανητά, θα βρείτε και κρέας και άλλα σνακ. Εδώ όμως σερβίρουν αποκλειστικά πατάτες, οι οποίες είναι ανεπανάληπτες. Ο πολυβραβευμένος σεφ Sergio Herman, μετά την πατρίδα του την Ολλανδία, άνοιξε και τη βελγική εκδοχή του Frites atelier στην Αμβέρσα. Τραγανές, αλλά και μαλακές τηγανητές πατάτες, πέντε διαφορετικές σάλτσες για να διαλέξετε, ένα εποχικό πιάτο-έκπληξη και βέβαια φλαμανδικό βραστό. Λατρεύω τη βουτυράτη σάλτσα béarnaise τους. Μην πτοηθείτε από την ουρά – ό,τι κι αν παραγγείλετε, αξίζει την αναμονή.

– Britt Marien


Φούρνος Philip’s Biscuits

Korte Gasthuisstraat 39,

Τηλ. +32 32312660

Δευτέρα-Σάββατο 10.00-18.00

250 γρ. μπισκότα: 8 ευρώ

Αμβέρσα by locals-3Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα

μπισκότα Philip’s Biscuits. (Φωτογραφία: Shutterstock)

Ο Saint Nicolas είναι o Αϊ-Βασίλης των Ολλανδών, ο οποίος στις 6 Δεκέμβρη φέρνει δώρα, σοκολάτες, μπισκότα και μανταρίνια σε όσα παιδιά δεν ήταν άτακτα κατά τη διάρκεια του χρόνου. O φούρνος Philip’s Biscuits ακούει στο… παρατσούκλι «διανομέας του Αϊ-Βασίλη» και φτιάχνει μπισκότα που γίνονται ανάρπαστα. Ο σύντροφός μου θέλει πάντα μερικά από αυτά τα μπισκότα δώρο για τα γενέθλιά του, αλλά και για τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, με κάθε αφορμή. Τα αγαπημένα του είναι τα «Amandelspeculaas», μεγάλα, μαλακά, με αμύγδαλα, τζίντζερ και σκούρα άχνη ζάχαρη. Σας συμβουλεύω να αποφεύγετε το μέρος κατά τη διάρκεια των εορτών και την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, γιατί επικρατεί πανικός. Ακόμα μία συμβουλή: αποφασίστε ποια μπισκότα σας αρέσουν πιο πολύ και αγοράστε τη διπλάσια ποσότητα από αυτήν που είχατε σκοπό. Μέχρι να φτάσετε στο ξενοδοχείο σας, θα έχετε φάει τα μισά.

– Britt Marien


Καφέ Gorillaz

Dageraadplaats 14

Δευτέρα-Τετάρτη 15.00-02.00, Πέμπτη 15.00-03.00, Παρασκευή 15.00-05.00, Σάββατο 14.00-05.00, Κυριακή 12.00-02.00

Κόκκινο κρασί: 3,50 ευρώ

Βρίσκεται στην περιοχή Zurenborg, επί της πλατείας Dageraadplaats, και είναι ιδιαίτερα όμορφο τον χειμώνα, όταν ανάβει τις σόμπες του και μπορείς να καθίσεις έξω, κουκουλωμένος με μια κουβέρτα για έξτρα ζεστασιά. Ο εσωτερικός χώρος είναι εξίσου ωραίος, αλλά αρκετά μικρός. Αγαπώ ιδιαίτερα το κόκκινο κρασί τους, που ποτέ δεν έχω ρωτήσει τι είναι, αλλά είναι εξαιρετικό και δεν σου δημιουργεί πονοκέφαλο αν πιεις δυο τρία ποτηράκια παραπάνω. Αν έρθετε Τετάρτη, σίγουρα θα πετύχετε κάποια από τις δωρεάν συναυλίες που δίνουν εδώ διάφορες μπάντες.

– Regina Janzen


Καλλιτεχνικό στέκι Het Bos

Ankerrui 5-7

Τηλ. +32 32382332

Τετάρτη-Σάββατο 12.00-00.00,

Κυριακή 09.00-16.00

Bosbeer: 3 ευρώ

Το καλλιτεχνικό στέκι Het Bos είναι ανοιχτό για πάσης φύσεως δημιουργούς και λάτρεις της τέχνης και είναι ένα από τα πλέον πολυδιάστατα μέρη της Αμβέρσας. Περιλαμβάνει το Bosbar –που σερβίρει από καφέ μέχρι σούπα και γευστική μπίρα δικής τους παραγωγής–, συναυλιακό χώρο, εκθεσιακό χώρο, αλλά και σκηνή για θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές και άλλες εκδηλώσεις. Διαθέτει επίσης ατελιέ και δωμάτια φιλοξενίας, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι δημιουργοί.

– Regina Janzen


Μπαρ Leon

Reuzenstraat 23

Τηλ. +32 485313361

Δευτέρα, Τετάρτη-Σάββατο

13.00-02.00, Κυριακή 10.00-02.00

Μπίρα (Ghinst): 2,80 ευρώ

Αμβέρσα by locals-4Το μπαρ Leon είναι ιδανικό για κυριακάτικο brunch και βραδινό ποτό.

Ένα από τα πιο φιλόξενα στέκια της συνοικίας Borgerhout, στο πάρκο Krugerplein. Μου αρέσει να έρχομαι εδώ τις Κυριακές με φίλους, για πρωινό ή brunch και κουβεντούλα. Τα βράδια, το μπαρ αλλάζει όψη χάρη σε μια ασημένια ντισκομπάλα, που εκ πρώτης όψεως μπορεί να μοιάζει παράταιρη, αλλά προσδίδει στο μαγαζί κάτι μαγικό. Το αγαπημένο μου ποτό είναι η καστανο-κόκκινη μπίρα Ghinst, που είναι και πολύ οικονομική. Έξω από το μπαρ υπάρχει παιδική χαρά, οπότε, αν έρθετε με παιδιά, θα το διασκεδάσουν πολύ. Επίσης, δύο φορές τον χρόνο (άνοιξη και φθινόπωρο) διοργανώνεται στο πάρκο το παζάρι Bouger Bouger, με μουσικές, φαγητό και vintage θησαυρούς.

– Regina Janzen


Ζυθοποιία De Koninck

Mechelsesteenweg 291

Τηλ. +32 38669690

Τρίτη-Κυριακή 10.00-18.00

Είσοδος: 12 ευρώ

Αμβέρσα by locals-5Άποψη του επισκέψιμου ζυθοποιείου De Koninck. (Φωτογραφία: Shutterstock)

Ναι, μερικές από τις καλύτερες μπίρες στον κόσμο προέρχονται από το Βέλγιο και, όχι, οι βελγικές ζυθοποιίες δεν είναι τίποτα σκονισμένα εργοστάσια. Οι παραγωγοί έχουν αντιληφθεί τη σημασία του branding, έχουν ανακαινίσει τις μονάδες τους και τις έχουν μετατρέψει σε επισκέψιμους χώρους, που προσφέρουν ανεπανάληπτες γευστικές εμπειρίες. Μία από τις μονάδες αυτές είναι και η ζυθοποιία De Koninck. Με έτος ίδρυσης το 1833, από το 2010 ανήκει στην Duvel Moortgat, που παράγει τη γνωστή Duvel. Η κλασική τους μπίρα είναι η pale ale Bolleke de Koninck με 5,20% αλκοόλ, την οποία θα βρείτε σχεδόν παντού. Αν θέλετε κάτι πιο ιδιαίτερο, δοκιμάστε την Tripel D’Anvers με 8% αλκοόλ.

– Emma Bocket


Αξεσουάρ και είδη δώρων Kabinet Unique

Oever 26

Τηλ.+32 472746935

Τετάρτη-Παρασκευή 14.00-18.00, Σάββατο-Κυριακή 11.00-18.00

Σκουλαρίκια: 29,95 ευρώ

Αμβέρσα by locals-6Επισκεφτείτε το Kabinet Unique για μοναδικά δώρα –από κοσμήματα μέχρι είδη σπιτιού– από νέους δημιουργούς.

Τα αντικείμενα που θα βρείτε στο Kabinet Unique είναι μοναδικά, όπως δηλώνει και η ονομασία του μαγαζιού. Αποτελούν χειροποίητες δημιουργίες νέων σχεδιαστών και πολλά από αυτά έχουν φτιαχτεί από ανακυκλώσιμα υλικά, όπως τα σκουλαρίκια από τενεκεδάκια. Εκτός από αξεσουάρ, θα βρείτε και είδη για το σπίτι, όπως φωτιστικά, αλλά και πλεκτά κουκλάκια, μπλουζάκια, κούπες, καρτ ποστάλ και άλλα μικροαντικείμενα, ιδανικά για δώρα.

– Petra Bartholomeeussen

Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με επικαιροποιημένα tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή