Η Μαρίνα Βρανοπούλου φέρνει μια πνοή τέχνης στο Νέο Ψυχικό

Η Μαρίνα Βρανοπούλου φέρνει μια πνοή τέχνης στο Νέο Ψυχικό

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι κάτι που συμβαίνει συχνά στις ξένες πρωτεύουσες: εκτός από το σταθερό γεωγραφικό τους σημείο, χώροι τέχνης βρίσκουν αλλού προσωρινές φιλόξενες «φωλιές». Ο όρος, αγγλιστί, ονομάζεται pop up. Η Μαρίνα Βρανοπούλου ξεκίνησε το 2015 δημιουργώντας τα «Δύο Χωριά» στη Μύκονο, μια γκαλερί σε ρόλο δημιουργικής πλατφόρμας, μιας και προώθησε τη γνωριμία του διεθνούς κοινού με καταξιωμένους ή πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες από χώρες της περιφέρειας. Παράλληλα, έφτιαξε ένα ωραίο πρόγραμμα residency, φέρνοντας πολλούς εικαστικούς, εκτός τουριστικής σεζόν, στο κυκλαδονήσι, για να δουν ότι το ελληνικό καλοκαίρι είναι μόνο η μία πλευρά του νομίσματος.

Τους τελευταίους δύο χειμώνες, η Βρανοπούλου έχει πραγματοποιήσει pop up δράσεις στην Αθήνα. Αύριο, Τετάρτη βράδυ, εγκαινιάζεται η φετινή δημιουργική της παρέμβαση σε έναν χώρο στον Φάρο του Νέου Ψυχικού. Στο ισόγειο ενός εμπορικού κτιρίου, θα παρουσιάσει για ορισμένο χρονικό διάστημα τη δουλειά της Ούλντα Γκουσμάν, μιας καλλιτέχνιδος από τη Δομινικανή Δημοκρατία. Αυτή την περίοδο, η ζωγράφος εκθέτει έργα της και στην Μπιενάλε της Βενετίας, στο εθνικό περίπτερο της χώρας της.

Η Μαρίνα Βρανοπούλου φέρνει μια πνοή τέχνης στο Νέο Ψυχικό-1

Η Μαρίνα Βρανοπούλου, δεξιά, με τη ζωγράφο Ούλντα Γκουσμάν.

Η οικονομική κρίση όχι μόνο οδήγησε εκτός αγοράς πολλές αίθουσες τέχνης στην Ελλάδα, αλλά στέρησε από γειτονιές εκτός κέντρου καλλιτεχνικά σημεία αναφοράς. Το Νέο Ψυχικό, μετά την αποχώρηση του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, το οποίο μετακόμισε στη Νέα Ιωνία πριν από 15 χρόνια, απέκτησε μόνο νέα εστιατόρια και καφέ, αλλά κανέναν χώρο που να σχετίζεται με τον πολιτισμό. Η Βρανοπούλου φέρνει ξανά έναν δημιουργικό άνεμο στο πώς μια συνοικία που σφύζει από εμπορική ζωή μπορεί να βρει έναν άλλο βηματισμό.

Ο χώρος, στη συμβολή Ολυμπιονικών 220 και Λυκούργου, είναι πολύ φωτεινός, με δύο πλευρές καλυμμένες με εντυπωσιακά παράθυρα από το δάπεδο μέχρι την οροφή. Η θέα στο εσωτερικό αποκαλύπτει τις δράσεις της γκαλερί και μπλέκει με την κίνηση της λεωφόρου Κηφισίας. Είναι το ιδανικό μέρος για να δείξει τη ζωγραφική της η καλλιτέχνις, η οποία έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν με τα «Δύο Χωριά», κάνοντας residency στη Μύκονο. Τα έσοδα από την πώληση ενός από τα έργα της ζωγράφου θα ενισχύσουν τους σκοπούς του φιλανθρωπικού σωματείου «Δεσμός». Η Βρανοπούλου φέρνει στην Αθήνα κάτι από το νομαδικό και κοινωνικά ευαισθητοποιημένο πνεύμα που κυριαρχεί παγκοσμίως. Ξεπερνά την αντίληψη που είχαν οι προηγούμενες γενιές των ανθρώπων του πολιτισμού, με τις παγιωμένες δομές, και εξερευνά την terra incognita του πειραματισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή