Η Αθήνα αρωγός των Σκοπίων

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την απογοήτευση που προκάλεσε η απόφαση κάποιων Ευρωπαίων ηγετών να μην εκκινήσει η διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε., οι πολιτικές δυνάμεις της γείτονος εμφανίζονται προσηλωμένες στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας τους, για τη διασφάλιση του οποίου έχουν αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Ο,τι και αν συμβεί στις εσωτερικές διεργασίες στα Σκόπια το επόμενο εξάμηνο, καθώς προχωρούν προς τις πρόωρες εκλογές του Απριλίου, θα πρέπει οι ίδιοι οι γείτονες, αλλά και η διεθνής κοινότητα, να γνωρίζουν ότι η Ελλάδα σέβεται και εφαρμόζει τη συμφωνία των Πρεσπών. Το διαμηνύει ο πρωθυπουργός, παρότι επίσημα εναντιώθηκε σε αυτή, όπως και ο προκάτοχός του που την υπέγραψε, δηλαδή οι ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων που εκπροσωπούν τα τρία τέταρτα του ελληνικού λαού.

Στρατηγικός στόχος της Αθήνας και το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση –ανεξάρτητα από τις δικές μας εσωτερικές αντιπαραθέσεις– είναι η υποστήριξη της απρόσκοπτης υλοποίησης της συμφωνίας αλλά και της πλήρους ενσωμάτωσης της γειτονικής χώρας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Οι Πρέσπες άνοιξαν τον δρόμο για σταθερότητα και ευημερία στη Β. Μακεδονία μέσω της ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Η Ελλάδα είχε δεσμευθεί, και είναι στην πράξη, αρωγός σε αυτή την εξέλιξη, από την οποία ωφελείται και η ίδια, στρατηγικά και εμπορικά.

Πέρα από την επισήμανση Βενιζέλου ότι η μη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων επηρεάζει αρνητικά την ισορροπία της συνθήκης των Πρεσπών, καθώς σε αυτή προβλέπεται ότι η χρήση της σύνθετης ονομασίας στα έγγραφα στο εσωτερικό της Β. Μακεδονίας εξαρτάται από το άνοιγμα των κεφαλαίων, η Αθήνα προσβλέπει στην ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. Θέλει να αξιοποιηθεί η μακροχρόνια επιτήρηση στο πλαίσιο της εξέτασης των κεφαλαίων, ώστε να εκσυγχρονισθεί η χώρα και να καταστεί αξιόπιστος περιφερειακός εταίρος, αλλά και να διασκεδαστούν οι εύλογες ελληνικές ανησυχίες για τα εμπορικά σήματα κ.λπ.

Η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της και επιθυμεί να αποτελέσει τον πιο στενό στρατηγικό σύμμαχο και εμπορικό εταίρο της Β. Μακεδονίας στην περιοχή, να τη στηρίζει πολιτικά, ακόμη και να συμβάλλει με τη στρατιωτική της παρουσία στην προστασία της από εξωτερικούς κινδύνους.

Αυτά είναι τα δεδομένα. Από εκεί και πέρα, οι ίδιοι οι Βορειομακεδόνες θα αποφασίσουν για το μέλλον τους, στις εκλογές του Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή