Το Κονκλάβιο (22/10/19)

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πιστολιάσματα» εξωτερικού

Υποτίθεται ότι πήγαν εκεί για να τα βρουν και όχι για να τα σπάσουν. Και, τουλάχιστον, με αυτή τη διάθεση φαίνεται να προσήλθαν στη χθεσινή δεύτερη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού οι εκπρόσωποι των κομμάτων, αφού από την Παρασκευή έχουν λάβει το πλαίσιο συμφωνίας τεσσάρων σημείων με υποχωρήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης.

Oμως, όλοι έμειναν με την εντύπωση ότι υπήρχε τουλάχιστον ένα κόμμα, τουλάχιστον αυτό έβγαζε μάτι, που, όπως λένε στην πολιτική αγορά, εμφανίστηκε για να «πιστολιάσει» την όποια συμφωνία. Ή, τελοσπάντων, να παρασύρει το ΚΚΕ να την «πιστολιάσει» για να μην απομονωθεί το ίδιο. Ε δεν νομίζω ότι χρειάζεται να έχει κανείς διδακτορικό στην Αστροφυσική για να αντιληφθεί ότι αυτό το κόμμα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, μου λένε ότι ακόμα και ο χαμηλών τόνων και ήπιος Γιώργος Γεραπετρίτης βγήκε από τα ρούχα του με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ.

Κωλοτούμπες

Αυτό επειδή μαθαίνω ότι ο συνήθως μετριοπαθής Γιώργος Κατρούγκαλος φάνηκε από την αρχή ότι δεν προσήλθε με διάθεση συζήτησης, αλλά με διάθεση να τινάξει στον αέρα την όποια συμφωνία. Μόνον ο ίδιος ξέρει. Αυτό που πληροφορήθηκα είναι ότι συνεχώς χαρακτήριζε τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης «κωλοτούμπες», απειλώντας την κυβερνητική πλευρά ότι θα της επιρρίψει ευθύνες για τις υποχωρήσεις. «Μα, είναι ευχής έργον το ότι αλλάζουμε θέση, για να διευκολύνουμε τη συμφωνία», ακούω ότι απάντησε ο Γεραπετρίτης, αλλά μάταια…

Διαφάνεια εσωτερικού

Το ότι ήταν μια ωραία ατμόσφαιρα φάνηκε και από την έκκληση του Τάκη Θεοδωρικάκου να απόσχουν όλοι οι συμμετέχοντες από δημόσιες δηλώσεις για 24 ώρες, για να μη δυναμιτιστεί το κλίμα, αφού απόψε έχει οριστεί νέα συνάντηση. Μάταια. «Εγώ θα μιλήσω», επέμεινε ο Κατρούγκαλος. Απαντώντας στο «γιατί», σημείωσε ότι θα το κάνει «για λόγους διαφάνειας»… Oπως και έκανε, συμπαρασύροντας και τους άλλους σε δηλώσεις.

…της Κορέας

Σημειώνω ότι το βασικό θέμα συζήτησης ήταν με ποιoν τρόπο θα τεκμηριώνονται τα χρόνια απουσίας των εκλογέων στο εξωτερικό, αφού δεν υπάρχει τρόπος που να μπορεί να το κάνει το ελληνικό Δημόσιο. Προηγουμένως, μου λένε ότι έβαλαν κάτω τους εκλογικούς καταλόγους και είδαν ότι Eλληνες εγγεγραμμένοι στους καταλόγους υπάρχουν παντού: περίπου από την Μποτσουάνα μέχρι τη Βόρεια Κορέα…

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Μεγάλο ενδιαφέρον εκτιμώ ότι θα έχει η σημερινή συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής για τον ρόλο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis. Αυτό διότι υποτίθεται ότι τα μέλη της πρέπει να αποφασίσουν, ή τελοσπάντων να συζητήσουν και να αξιολογήσουν ποια πρόσωπα θα κληθούν ως μάρτυρες (και με ποια σειρά). Δηλαδή πρέπει να βρουν έναν κοινό τόπο σε ό,τι αφορά τους πρωταγωνιστές. Οι ζυμώσεις στο παρασκήνιο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και κάπου εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.

Ανοικτός κατάλογος

Εχουμε και λέμε: ακούω ότι η Ν.Δ., ακολουθώντας και το σκεπτικό της πρότασής της που κινείται σε λογική παραδικαστικού κυκλώματος, θεωρεί προτεραιότητα να κληθούν πρόσωπα όπως οι Κ. Φρουζής, Ν. Μανιαδάκης και προφανώς στη συνέχεια οι Ε. Ράικου, Γ. Τσατάνη, Ι. Αγγελής. Και όχι μόνον. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, μαθαίνω ότι κινείται σε άλλη λογική. Αναμενόμενο. Δηλαδή επιδιώκει να μπει και πάλι στο κομμάτι του φαρμάκου και της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα. Το δε ΚΙΝΑΛ μαθαίνω ότι θέλει να καλέσει πολύ κόσμο. Σημειώνω ότι τα πρόσωπα δεν εξαντλούνται στα προαναφερθέντα, καθώς υπάρχουν ακόμη οι Μ. Παπασπύρου και Ξ. Δημητρίου. Πάντως, ο κατάλογος των προσώπων που θα κληθούν θα είναι ανοικτός, ώστε, αν προκύπτει κάτι από μια κατάθεση, να μπορεί να κληθεί κι άλλος κόσμος. Ορεξη να ’χουμε δηλαδή.

«Οχι σαν τον Πολάκη…»

Συνεχίζει τις περιοδείες ανά την Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας στον αγώνα προπαγανδισμού του (νέου) ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως της στρατολόγησης και εγγραφής νέων μελών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας iSYRIZA. Χθες, ας πούμε, εξηγούσε το πρότζεκτ σε μια παρέα γερόντων στο Κολυμπάρι Χανίων. Ο Τσίπρας τούς παρότρυνε να γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, «να μπουν στο Ιντερνετ» και, όπως είπε, «όσοι δεν το ξέρετε, να το μάθετε». Βέβαια, όπως πρόσθεσε, δεν χρειάζεται να εξοικειωθούν και πολύ με το Διαδίκτυο, γιατί αυτό μπορεί να έχει παρενέργειες. Οπως εξήγησε, «όχι σαν τον Πολάκη, που καμιά φορά δεν ξέρει τι γράφει…» Δεν ξέρω αν ήταν χιούμορ, κρίση ειλικρίνειας ή και τα δύο μαζί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή