ΗΠΑ: Οι Κούρδοι αποχώρησαν από τη ζώνη ασφαλείας – Αυστηρές κυρώσεις αν η Τουρκία παραβιάσει τη συμφωνία

ΗΠΑ: Οι Κούρδοι αποχώρησαν από τη ζώνη ασφαλείας – Αυστηρές κυρώσεις αν η Τουρκία παραβιάσει τη συμφωνία

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία, εφόσον σεβαστεί τη συμφωνία εκεχειρίας στη βόρεια Συρία και μετά τη λήξη της πενθήμερης κατάπαυσης του πυρός, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

«Είναι μια δέσμευση την οποία θα τηρήσουμε», τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος, χωρίς να διευκρινίσει το πότε θα αρθούν οι κυρώσεις.

«Κάθε στρατιωτική επιχείρηση μετά τη λήξη της χρονικής διορίας των 120 ωρών, θα μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι οι Τούρκοι παραβίασαν τη συμφωνία μας, με τις αναπόφευκτες κυρώσεις» που συνεπάγεται κάτι τέτοιο, πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο διοικητής των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι υλοποιήθηκαν όλες οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία Ουάσινγκτον-Άγκυρας όσον αφορά την αποχώρηση των μαχητών των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) από τη τουρκοσυριακή μεθόριο.

Η πενθήμερη κατάπαυση του πυρός λήγει απόψε στις 22.00 και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι οι τουρκικές δυνάμεις μπορεί να επαναλάβουν τις επιχειρήσεις του.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε πάντως ότι Άγκυρα και Ουάσινγκτον είναι σε επαφή, ώστε να συμφωνήσουν ότι ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των Κούρδων και ότι η προσωρινή παύση των τουρκικών επιχειρήσεων στη Συρία θα μετατραπεί σε μόνιμη διακοπή αυτής της εκστρατείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή