«Λευκός καπνός» στη διακομματική για την ψήφο των αποδήμων

«Λευκός καπνός» στη διακομματική για την ψήφο των αποδήμων

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατ΄ αρχήν συμφωνία κατέληξε η διακομματική επιτροπή για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, μετά από τρεις συνεδριάσεις, με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για την αποδοχή, με τουλάχιστον 200 ψήφους, του σχετικού νομοσχεδίου που θα καταθέσει το υπουργείο Εσωτερικών.

Η σημερινή συζήτηση είχε ως αποκλειστικό θέμα την εξεύρεση λύσης για το πώς θα πιστοποιείται το όριο των 30 ετών παραμονής των ψηφοφόρων στο εξωτερικό.

Τελικά, επειδή οι ελληνικές κρατικές αρχές αδυνατούν να τεκμηριώσουν κάτι τέτοιο, επελέγη η λύση της πιστοποίησης της παρουσίας των εκλογέων του εξωτερικού για τουλάχιστον δύο χρόνια στην Ελλάδα τα τελευταία 35 έτη (εργασία, φοίτηση σε ελληνικά σχολεία, εκπλήρωση στρατιωτικών υποχρεώσεων κ.ά.).

Με βάση τη συμφωνία, η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού -θα ψηφίζουν τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων- θα είναι ισότιμη με αυτήν των Ελλήνων του εσωτερικού, δηλαδή θα προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα.

Σχετικά με το πως θα ψηφίζουν οι εκτός επικρατείας εκλογείς, η λύση της επιστολικής ψήφου που επιθυμούσε η κυβέρνηση και στην οποία συναινούσε το ΚΙΝΑΛ, τελικά απορρίφθηκε από τα άλλα κόμματα, με αποτέλεσμα να επιλεγεί μόνο η αυτοπρόσωπη παρουσία τους στα εκλογικά κέντρα που θα στηθούν σε πρεσβείες, προξενεία κλπ.

Εκτός από το χρονικό όριο απουσίας από τη χώρα, και φυσικά της εγγραφής σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ως προϋπόθεση για συμμετοχή στις εκλογές απαιτείται και η ενεργή οικονομική – φορολογική σχέση με τη χώρα, με την κατοχή ενεργού ΑΦΜ.

Τέλος, υιοθετήθηκε η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών για αύξηση των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15, ώστε τα κόμματα να έχουν την ευχέρεια να εντάξουν στα ψηφοδέλτιά τους και εκπροσώπους από την Ομογένεια.

Σε δηλώσεις τους, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι διαμορφώνεται η κοινή βάση για το σχετικό νομοσχέδιο, για το οποίο κάλεσε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να το στηρίξουν, προσθέτοντας ότι υπάρχει κοινό έδαφος για την εξεύρεση των 200 ψήφων που απαιτούνται. «Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που πρέπει και αξίζει να ψηφιστεί από 300 βουλευτές», κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών.

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να ευχαριστήσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη διότι «μας έδωσε τη δυνατότητα και μας ενίσχυσε να πετύχουμε τη συναίνεση ανάμεσα στα κόμματα και οι Έλληνες, που είμαστε πολλοί λίγοι για να είμαστε διχασμένοι, να ενώσουμε τις προσπάθειές μας σε αυτό το θέμα».

Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ βουλευτής Γιώργος Κατρούγκαλος και Γιάννης Γκιόκας αντίστοιχα, εμφανίστηκαν κατ' αρχήν θετικοί με τη λύση, αλλά επιφυλάχθηκαν για την τελική τοποθέτηση των κομμάτων τους μετά την αναθεώρηση του άρθρου 54 και την κατάθεση του τελικού κειμένου του νομοσχεδίου.

Η αναθεώρηση του άρθρου αυτού, που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Τετάρτη, είναι αναγκαία για να μην εκπέσουν, ως αντισυνταγματικές, οι προϋποθέσεις της παραμονής των ψηφοφόρων και της κατοχής ΑΦΜ.

Η εκπρόσωπος του ΜέρΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, δήλωσε, πάντως, ότι το κόμμα της δεν μπορεί να δεχτεί την πρόταση, καθώς υπολείπεται από την πρόταση του κόμματός της, ενώ θετικοί με τη συμφωνία εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης, Κώστας Σκανδαλίδης και Νίκος Πολίτης, αντίστοιχα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή