Aνεστάλη η συζήτηση για Brexit

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ανέστειλε χθες τη συζήτηση περί της συμφωνίας για το Brexit ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, έως ότου οι Ευρωπαίοι εταίροι αποφασίσουν κατά πόσον θα παρατείνουν την προθεσμία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. μετά την 31η Οκτωβρίου. Η απόφαση για αναστολή της συζήτησης ελήφθη μετά την ολοκλήρωση δύο διαδοχικών ψηφοφοριών στη Βουλή των Κοινοτήτων σχετικά με τη συμφωνία αποχώρησης και το χρονοδιάγραμμά της.

Ειδικότερα, χθες, οι Βρετανοί βουλευτές ψήφισαν εάν συμφωνούν ή όχι στο να επανέλθει η συμφωνία για δεύτερη ανάγνωση στη Βουλή και εάν συμφωνούν ή όχι με την επίσπευση των διαδικασιών για την ψήφιση των συνοδευτικών εφαρμοστικών νόμων που εισηγείται η κυβέρνηση. Στην πρώτη περίπτωση, με ψήφους 329 υπέρ, 299 κατά, υπερψηφίστηκε η συμφωνία αποχώρησης, χαρίζοντας μια πρώτη νίκη στον Τζόνσον, αλλά λίγο αργότερα καταψηφίστηκε το χρονοδιάγραμμα, με 308 υπέρ και 320 κατά. Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, άλλωστε, είχε διαφωνήσει με την επίσπευση των διαδικασιών, υποστηρίζοντας ότι τόσο η συμφωνία όσο και οι υπόλοιποι νόμοι είναι υπερβολικά μεγάλα και περίπλοκα νομοθετήματα για να περάσουν με διαδικασίες «fast track».

Ο Τζόνσον εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η Βουλή των Κοινοτήτων ψήφισε υπέρ της καθυστέρησης, αντί ενός χρονοδιαγράμματος που θα διασφάλιζε ότι η Βρετανία θα κατάφερνε να αποχωρήσει από την Ε.Ε. με συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου. Επίσης, επισήμανε ότι η χώρα αντιμετωπίζει πλέον μεγαλύτερη αβεβαιότητα και θα πρέπει να επιταχύνει τις προετοιμασίες για Brexit χωρίς συμφωνία, ενώ πρόσθεσε ότι θα εξακολουθήσει να συνομιλεί με τους ηγέτες της Ε.Ε.

Νωρίτερα χθες το απόγευμα, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε απειλήσει ότι θα αποσύρει τη συμφωνία αποχώρησης από τη Βουλή και θα προκηρύξει εκλογές, σε περίπτωση που η Βουλή εξακολουθούσε να καθυστερεί την επικύρωσή της, εκτιμώντας ότι οι οπαδοί της συντεταγμένης εξόδου θα φοβηθούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε έξοδο χωρίς συμφωνία, οπότε θα προτιμήσουν, έστω και απρόθυμα, να ψηφίσουν υπέρ της. Ωστόσο, μετά τις ψηφοφορίες, ο Τζόνσον δεν αναφέρθηκε καθόλου σε προκήρυξη εκλογών.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά την ολοκλήρωση των ψηφοφοριών, δήλωσε ότι η Κομισιόν παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και αναμένει να ενημερωθεί από τη βρετανική κυβέρνηση για τα επόμενα βήματα. Στις Βρυξέλλες κυριαρχεί ολοένα και περισσότερο η εντύπωση ότι το Brexit είναι προ των πυλών – αν όχι στις 31 Οκτωβρίου, όπως εξακολουθεί να επιμένει ο Τζόνσον, τότε πολύ σύντομα, μετά μια τεχνική παράταση λίγων εβδομάδων.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έκανε έναν απολογισμό των ετών που πέρασαν από το δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016. «Ηταν χάσιμο χρόνου και σπατάλη ενέργειας», είπε. «Επρεπε να συζητούμε για το Brexit, ενώ αυτό που θέλαμε ήταν να δούμε πώς θα βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών που ζουν στην Ε.Ε.». Ο Γιούνκερ συμπλήρωσε ότι η επιθυμία να κλείσει αυτό το κεφάλαιο δεν πρέπει να οδηγήσει σε βιαστικές κινήσεις. «Δεν τίθεται θέμα επικύρωσης της συμφωνίας από την Ευρωβουλή προτού την επικυρώσει το Ουεστμίνστερ. Πρώτα το Ουεστμίνστερ (βρετανική Βουλή), μετά οι Βρυξέλλες και το Στρασβούργο», σημείωσε.

Τέλος, σύμφωνα με δημοσιογράφο του βρετανικού δικτύου Sky News, που επικαλείται ευρωπαϊκούς διπλωματικούς κύκλος, η Ε.Ε. είναι έτοιμη να προσφέρει στη Βρετανία τη δυνατότητα καθυστέρησης του Brexit έως τον Ιανουάριο του 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή