ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οριακή ύφεση 0,3% στην Τουρκία το 2019

REUTERS

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Οι αμερικανικοί δασμοί και οι επιθέσεις στη Συρία αναμένεται πως θα επιβαρύνουν οριακά την τουρκική οικονομία το 2019, όπως προβλέπει έρευνα του Reuters σε 50 οικονομολόγους. Η εν λόγω έρευνα, η οποία ολοκληρώθηκε την πρώτη εβδομάδα των επιθέσεων στη Συρία, προβλέπει συρρίκνωση 0,3% του ΑΕΠ το 2019, ενώ τον Ιούλιο, πριν από την επιβολή των αμερικανικών δασμών, αναμενόταν μεγαλύτερη συρρίκνωση, της τάξης του 1,5%. Πολύ πιο αισιόδοξη παραμένει η σκοπιά της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία αναμένει ανάπτυξη στη χώρα το 2019.

Η τουρκική οικονομία, η οποία επλήγη πέρυσι από την υποτίμηση έως και 30% της αξίας της λίρας, αναμένεται πως θα ενισχυθεί κατά 2,5% το 2020 και κατά 3,3% το 2021, όπως υποδεικνύει η μέση εκτίμηση.

Οι οικονομολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί όσον αφορά τις προβλέψεις του επόμενου έτους, φοβούμενοι ότι η λίρα ενδέχεται να υποτιμηθεί ξανά, κυρίως στην περίπτωση που αυξηθούν οι αμερικανικοί δασμοί.

«Προτιμάμε να παραμένουμε προσεκτικοί στις προβλέψεις μας για το 2020 παρά τις εξελίξεις που δείχνουν ότι η τουρκική οικονομία είναι ανθεκτική στις εξωτερικές απειλές», δήλωσε ο Σεράτ Γκιουρλεγέν, επικεφαλής ερευνών στην τουρκική εταιρεία επενδύσεων IS Invest. «Αναμένουμε ότι η επενδυτική διάθεση των εταιρειών θα είναι περιορισμένη, εξαιτίας της μεγάλης επιβάρυνσης από το χρέος και των απειλών για το νόμισμα. Επομένως οι προβλέψεις μας για ανάπτυξη είναι χαμηλότερες σε σχέση με αυτές της κυβέρνησης», συμπλήρωσε ο Γκιουρλεγέν.

Για περισσότερη αρθρογραφία, γίνετε συνδρομητής στην έντυπη Καθημερινή.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ