Καθυστέρηση για αποχέτευση στην Αν. Αττική

Καθυστέρηση για αποχέτευση στην Αν. Αττική

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές του νέου έτους έχει πλέον μετατεθεί η προκήρυξη των διαγωνισμών για τους νέους βιολογικούς καθαρισμούς και τα δίκτυα αποχέτευσης σε Ραφήνα – Σπάτα και Μαραθώνα – Νέα Μάκρη. Αιτία, σύμφωνα με τη νέα ηγεσία της ΕΥΔΑΠ, ήταν η ανάγκη συνεννόησης με την αρχαιολογική υπηρεσία.

Οι «χαλαροί» ρυθμοί με τους οποίους κινείται την τελευταία τριετία η προετοιμασία των δύο έργων, έχουν ως αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω η ολοκλήρωσή τους μέσα στο τρέχον ΕΣΠΑ.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, και ο αναπλ. διευθύνων σύμβουλος, Αναστάσιος Τόσιος, παρουσίασαν χθες τις βασικές προτεραιότητες της εταιρείας για την επόμενη περίοδο. Για το φλέγον θέμα των αποχετεύσεων στην Ανατολική Αττική (για το οποίο η Ελλάδα καταβάλλει περίπου 4 εκατ. ευρώ ανά έτος σε ευρωπρόστιμα) το μόνο έργο που έχει ξεκινήσει είναι το αποχετευτικό δίκτυο σε Γλυκά Νερά και Παιανία (9,5 εκατ. ευρώ, 56 χλμ. δικτύου), που θα τις συνδέσει με την Ψυττάλεια το 2021. Ο διαγωνισμός για την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στην Παλλήνη (166 χλμ. δικτύου, 58 εκατ. ευρώ) βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Ο βιολογικός καθαρισμός στον Δήμο Σαρωνικού δεν έχει ούτε καν χωροθετηθεί. Ενώ οι μεγάλοι διαγωνισμοί για τις υπολειπόμενες υποδομές δεν έχουν ακόμη προκηρυχθεί: το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Ραφήνας (270 εκατ. ευρώ, 430 χλμ. δικτύου στις περιοχές Ραφήνας, Πικερμίου, Σπάτων και Λούτσας) και Μαραθώνα (129 εκατ. ευρώ, 188 χλμ. δικτύου για τον Δήμο Μαραθώνα). «Τα δύο έργα εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ μόλις τον Ιούλιο του 2019», ανέφερε ο κ. Τόσιος. «Την περίοδο αυτή ετοιμάζουμε νέα τεύχη δημοπράτησης για τις αρχαιολογικές εργασίες». Ερωτώμενος από την «Κ» αν το έργο θα ολοκληρωθεί μέσα στο τρέχον ΕΣΠΑ, ο κ. Σαχίνης απάντησε θετικά. «Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουμε ανάδοχο». Κατά τα λοιπά:

• Δεν υπάρχει πρόθεση αυξήσεων. «Η τιμή του νερού είναι εύλογη, δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει αυτό», ανέφερε ο κ. Σαχίνης.

• Τα χρέη των δήμων στην εταιρεία ανέρχονται σε 19,7 εκατ. ευρώ.

• Ενόψει της ανανέωσης της σύμβασης της ΕΥΔΑΠ με το ελληνικό Δημόσιο, θα δοθεί εξάμηνη παράταση στην ισχύουσα σύμβαση. Ο κ. Σαχίνης δεν διευκρίνισε πού υπάρχει διαφωνία, άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι υπήρξε διχογνωμία στο πρόσφατο παρελθόν.

• Η ΕΥΔΑΠ δεν θα κατασκευάσει το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και τον βιολογικό καθαρισμό στο Ελληνικό. Βρίσκεται ωστόσο σε συζητήσεις με τη Lamda για το ενδεχόμενο επέκτασης της δυνατότητας επαναχρησιμοποίησης λυμάτων για άρδευση.

• Στον διαγωνισμό για τη λειτουργία της Ψυττάλειας για τα επόμενα 4 έτη (προϋπολογισμού 280 εκατ. ευρώ) κατέθεσαν προσφορές τρεις κοινοπραξίες και αξιολογούνται οι τεχνικές προσφορές. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή