Το ΚΙΝΑΛ «γεφυροποιός» του πολιτικού συστήματος

Το ΚΙΝΑΛ «γεφυροποιός» του πολιτικού συστήματος

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον ρόλο του Κινήματος Αλλαγής ως «γεφυροποιού» του πολιτικού συστήματος, ο οποίος όμως «δεν ετεροπροσδιορίζεται και δεν συναλλάσσεται με κανέναν», υπερασπίζεται η Φ. Γεννηματά, σε μια περίοδο που οι… ασκήσεις συναίνεσης μεταξύ των κομμάτων (ψήφος αποδήμων, εκλογικός νόμος, προεδρική εκλογή) έχουν αυξήσει τις εκατέρωθεν πιέσεις προς τη Χαρ. Τρικούπη, κλιμακώνοντας ταυτόχρονα και την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1, εξαπέλυσε κριτική προς κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, με βασικό άξονα το προσφυγικό. Ωστόσο, στάθηκε κυρίως στον «ρυθμιστικό ρόλο» της παράταξης, απαντώντας εμμέσως στις κατηγορίες της Κουμουνδούρου περί συναλλαγών με την κυβέρνηση.

«Για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια υπάρχει ένα, προς το παρόν μεσαίο, κόμμα, που σύντομα θα είναι ξανά δυνατό, ανάμεσα στους δύο. Ασκούμε κριτική, προβάλλουμε τις θέσεις μας και παράλληλα επιδιώκουμε συναινέσεις στα μεγάλα ζητήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά, που σε άλλη αποστροφή του λόγου της υπογράμμισε: «Προσπαθώ να τους βάλω σε ένα τραπέζι. Οπως και για την ψήφο των αποδήμων, που τους βάλαμε στο ίδιο τραπέζι και τώρα θέλουν να φύγουν», είπε, αφήνοντας αιχμές προς τα αριστερά.

Παράλληλα, με αφορμή το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ εξέπεμψε μηνύματα και προς τις δύο κατευθύνσεις. Αφενός καταλόγισε στον Αλ. Τσίπρα ότι μιλάει για συναλλαγές, αλλά εκείνος ήταν, όπως επισήμανε, που έδωσε την ευχέρεια στον πρωθυπουργό (μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης) να εκλέξει Πρόεδρο μόνο με την κυβερνώσα πλειοψηφία. Στρεφόμενη προς τον Κυρ. Μητσοτάκη, τον κάλεσε να μην αξιοποιήσει την εν λόγω «πάσα», επαναλαμβάνοντας τη θέση της για πρόσωπο που θα πρέπει να εξασφαλίζει συναινέσεις.

Από τις τοποθετήσεις της κ. Γεννηματά δεν έλειψαν και τα μηνύματα προς το εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ και τους δυνητικούς διεκδικητές της ηγεσίας. «Ολες οι φιλοδοξίες είναι θεμιτές. Το 2021 έχουμε εκλογές στο ΚΙΝΑΛ, για όποιον έχει φιλοδοξίες», σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας εκ νέου –κυρίως προς την πλευρά Γερουλάνου– ότι το προσεχές συνέδριο του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο έμπρακτης αμφισβήτησης.

Στο μέτωπο των εσωκομματικών διαδικασιών, πάντως, εντός της εβδομάδας πιθανότατα θα ανακοινωθούν οι γραμματείς των τομέων. Από τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι, αλλά και βάσει όσων διαμηνύονται από πηγές της Χαρ. Τρικούπη, πρόθεση της ηγεσίας είναι η όσο το δυνατόν πιο συλλογική εκπροσώπηση, με στελέχη από όλες τις τάσεις εντός της παράταξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή