Κάτοικοι και ξενοδόχοι έδιωξαν από τα Βρασνά Θεσσαλονίκης 400 μετανάστες

Κάτοικοι και ξενοδόχοι έδιωξαν από τα Βρασνά Θεσσαλονίκης 400 μετανάστες

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλειστή την πόρτα των ξενοδοχείων στα Βρασνά βρήκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης περίπου 400 μετανάστες από τη Σάμο, που επρόκειτο να φιλοξενηθούν στην περιοχή.

Οι αιτούντες άσυλο μεταφέρθηκαν αργά χθες το βράδυ με οκτώ λεωφορεία στα Βρασνά. Ωστόσο, η προσέγγιση στην περιοχή έγινε μετ΄ εμποδίων, λόγω των κινητοποιήσεων των κατοίκων και της έντασης που υπήρχε από νωρίς το μεσημέρι.

Όταν τελικά τα οκτώ λεωφορεία κατάφεραν και έφτασαν στα ξενοδοχεία, οι ιδιοκτήτες τους τα είχαν κλειστά. Από χθες το μεσημέρι η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη στα Βρασνά, καθώς οι κάτοικοι αντιδρούν στη φιλοξενία των προσφύγων στην περιοχή. Είχαν συγκεντρωθεί σε δύο σημεία στην περιοχή, για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους. Στο σημείο από νωρίς βρίσκονταν και αστυνομικές δυνάμεις.

«Τους είχαμε προειδοποιήσει τους αρμόδιους να μη μεταφερθούν στα Βρασνά άλλα άτομα γιατί οι κάτοικοι ήταν εξαγριωμένοι. Δεν μας άκουσαν. Από νωρίς υπήρχε ένταση και τελικά τα λεωφορεία όταν έφτασαν, τα ξενοδοχεία ήταν κλειστά», δήλωσε στη Voria.gr ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας.

Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή των Βρασνών διαμένουν ήδη 250 πρόσφυγες και μετανάστες. Οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται καθώς όπως αναφέρουν έχουν σημειωθεί κρούσματα παραβατικότητας.

Μετά από αυτή την εξέλιξη τα λεωφορεία αναχώρησαν από την περιοχή ενώ οι αιτούντες άσυλο θα φιλοξενηθούν τελικά σε κατασκήνωση στη Βόρεια Εύβοια. 

Σήμερα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πήρε την απόφαση να μεταφέρει τα 380 άτομα (στην πλειονότητά τους οικογένειες από Συρία, Ιράκ, Παλαιστίνη και Αφγανιστάν), στην Εύβοια, όπου θα διαμείνουν σε μικρά παραθαλάσσια διαμερίσματα της κατασκήνωσης.

Κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι κατανοούν πως ο δήμος Βόλβης φιλοξενεί ήδη πολλούς αιτούντες άσυλο, ωστόσο διευκρινίζουν ότι η διαμονή τους σε ξενοδοχεία αποφασίστηκε έπειτα από την υπογραφή ιδιωτικών συμβάσεων με τους ιδιοκτήτες τους και δεν δημιουργεί πρόβλημα στην τουριστική περίοδο, καθώς θα έχει διάρκεια έξι μηνών. Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι από τη μια συζητάμε για κακές συνθήκες στα νησιά και από την άλλη δεν έχουμε πού να πάμε τους αιτούντες άσυλο, γιατί οι τοπικές κοινωνίες στην ενδοχώρα δεν τους θέλουν. Προσθέτουν δε ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι να γίνει ισοκατανομή των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα, ωστόσο οι περιφερειάρχες δεν έχουν στείλει ακόμα καμία πρόταση για χώρους φιλοξενίας, όπως είχαν συμφωνήσει σε σύσκεψη με τον υπουργό.

Την ίδια ώρα, είναι σε εξέλιξη η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ξενοδοχεία που προτίθενται να φιλοξενήσουν αιτούντες άσυλο και, μέχρι να ολοκληρωθεί, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναζητά θέσεις σε συνεννόηση με ξενοδόχους που είχαν φιλοξενήσει άτομα στο παρελθόν. Επιπλέον, το υπουργείο εξετάζει τη δυνατότητα να μετατρέψει βιομηχανικούς χώρους και εργοστάσια σε χώρους φιλοξενίας.

Πηγή: voria.gr, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή