Παραγραφή παραβάσεων τoυ αναπτυξιακού νόμου μετά την έλευση 10ετίας

Παραγραφή παραβάσεων τoυ αναπτυξιακού νόμου μετά την έλευση 10ετίας

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αφεση αμαρτιών» σε ακόμη περισσότερες περιπτώσεις επενδύσεων που είχαν υπαχθεί στους δύο προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους και είχαν προσκομίσει μη νόμιμα παραστατικά δαπανών, δίνει η κυβέρνηση με το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο. Παράλληλα, διευρύνει τις συνθέσεις των επιτροπών που θα διενεργούν δειγματοληπτικούς ελέγχους στα επενδυτικά σχέδια, τοποθετώντας σε αυτές και ένα μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ενώ εντάσσει και τους ορκωτούς λογιστές στη διαδικασία ελέγχου των τομεακών και περιφερειακών προγραμμάτων ανάπτυξης.

Οι παραπάνω αλλαγές προέκυψαν κατά τη συζήτηση του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Το εν λόγω νομοσχέδιο θα εισαχθεί σήμερα στην Ολομέλεια και η ψήφισή του έχει προγραμματισθεί για αύριο.

Ειδικότερα, με την προσθήκη που έγινε τις προηγούμενες ημέρες προβλέπεται ότι δεν επιβάλλεται ούτε καν η ποινή μερικής παρακράτησης ή μερικής επιστροφής της ενίσχυσης (τουλάχιστον το 10%) εάν η διαπίστωση των παραβάσεων γίνει μετά την έλευση δεκαετίας από τη δημοσίευση της απόφασης ολοκλήρωσης της επένδυσης. Η ευεργετική αυτή διάταξη, κατ’ ουσίαν η παραγραφή των παραβάσεων μετά την έλευση δεκαετίας, η οποία ίσχυε για ορισμένες περιπτώσεις, επεκτείνεται και στην περίπτωση που έχουν μεν διαπιστωθεί μη νόμιμα παραστατικά, αλλά η ίδια συμμετοχή του επενδυτικού φορέα καλύφθηκε νόμιμα κατά την περίοδο υλοποίησης της επένδυσης. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι καταλαμβάνει τις επενδύσεις που είχαν υπαχθεί στους δύο προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, τον 3299/2004 και τον 3908/2011.

Εξάλλου, με άλλη προσθήκη που έγινε στο νομοσχέδιο κατά τη συζήτησή του στις κοινοβουλευτικές επιτροπές προβλέπεται ότι μπορούν να κάνουν χρήση της νέας παράτασης για ένα χρόνο που δίνεται για την ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδίων (παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 αντί της 31ης Δεκεμβρίου 2019) των οποίων η υλοποίηση βρίσκεται στο 50% ακόμη και αν δεν έχει γνωστοποιηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες η υλοποίηση είτε με την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης είτε αιτήματος ελέγχου.  Με τις προσθήκες των προηγούμενων ημερών οι τριμελείς επιτροπές δειγματοληπτικών ελέγχων των ολοκληρωμένων επενδυτικών σχεδίων που έχουν ενισχυθεί από αναπτυξιακούς νόμους γίνονται πενταμελείς και πλέον σε αυτές προβλέπεται να ορίζεται ένα μέλος από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, κάτι που φέρεται να είχε ζητήσει η διοίκηση του τελευταίου.

Επίσης, από το νέο κείμενο του νομοσχεδίου προκύπτει ότι οι αλλαγές που αφορούν το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) δεν θα εφαρμοσθούν άμεσα, αλλά σε τρεις μήνες από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή