Την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων ζητούν οι έμποροι

Την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων ζητούν οι έμποροι

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ευχή από μεγάλο μέρος του εμπορικού κόσμου αυτές να είναι οι τελευταίες, ξεκινούν την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου οι ενδιάμεσες χειμερινές εκπτώσεις. Θα διαρκέσουν έως την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου –στις περισσότερες τουλάχιστον περιοχές της χώρας, όπου δεν έχει αποφασισθεί από τις τοπικές αρχές διαφοροποίηση του χρόνου διεξαγωγής τους–, ενώ την Κυριακή 3 Νοεμβρίου τα εμπορικά καταστήματα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά από τις 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ. Στις 29 Νοεμβρίου είναι ο θεσμός των μεγάλων προσφορών, η Black Friday, ενώ θα ακολουθήσει στις 2 Δεκεμβρίου η Cyber Monday, ο θεσμός των μεγάλων προσφορών στα προϊόντα τεχνολογίας.

Ωστόσο, οι φετινές ενδιάμεσες χειμερινές εκπτώσεις δεν αποκλείεται να είναι οι τελευταίες, καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων φέρεται να έχει λάβει αρκετά σοβαρά υπόψη του το αίτημα του εμπορικού κόσμου –κυρίως των μικρομεσαίων εμπόρων– για κατάργηση του εν λόγω θεσμού.

Αν και στο άμεσο μέλλον δεν αναμένεται να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση, καθώς το υπουργείο επιθυμεί να ολοκληρώσει τη νομοθέτηση των μεγάλων ανοιχτών ζητημάτων, όπως είναι οι αδειοδοτήσεις επενδύσεων κ.ο.κ., δεν αποκλείεται σχετική παρέμβαση έπειτα από μερικούς μήνες, καθώς διαπιστώνεται σχετική σύμπνοια στο συγκεκριμένο ζήτημα. Στις παρεμβάσεις αυτές, μάλιστα, δεν αποκλείεται να περιληφθούν και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με το πλαίσιο λειτουργίας του εμπορίου (ωράριο, προσφορές, προωθητικές ενέργειες κ.ά.). Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις θεσμοθετήθηκαν με τον νόμο 4177/2013 και αρχικά προβλεπόταν η διενέργειά τους κατά το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και του Μαΐου.

Στη συνέχεια, με τον νόμο 4446/2016 επήλθαν αλλαγές στον θεσμό: κατ’ αρχάς αυξήθηκε η συνολική διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων από τις είκοσι στις τριάντα ημέρες, ενώ δόθηκε η δυνατότητα στους αντιπεριφερειάρχες να κατανείμουν διαφορετικά τις τριάντα ημέρες και όχι απαραιτήτως σε δύο δεκαπενθήμερα τον Μάιο και τον Νοέμβριο.

Χθες, με αφορμή την έναρξη των ενδιάμεσων χειμερινών εκπτώσεων την 1η Νοεμβρίου, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών υπενθύμισε την πάγια θέση του για την κατάργηση του θεσμού, εκφράζοντας, όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση, την πλειοψηφία των μελών του και «θέτοντας ως στόχο την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς».

Παρόμοιες θέσεις έχει διατυπώσει και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) σε υπόμνημα που έχει υποβάλει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η ΕΣΕΕ, μεταξύ άλλων, προτείνει την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων και τον περιορισμό της διάρκειας των τακτικών εκπτώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή