Ομηρία των πολιτών με «όπλο» τα σκουπίδια

Ομηρία των πολιτών με «όπλο» τα σκουπίδια

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναβρασμό βρίσκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόσο σε επίπεδο αιρετών όσο και εργαζομένων λόγω της διάταξης του αναπτυξιακού νόμου που δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να συνάψουν συμβάσεις με ιδιώτες για την αποκομιδή των απορριμμάτων αλλά και για τη φροντίδα του πρασίνου. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των περισσότερων δήμων της χώρας πραγματοποιούν απεργία τουλάχιστον έως αύριο οπότε και προβλέπεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, απειλώντας αν δεν αποσυρθεί η συγκεκριμένη διάταξη να αφήσουν για μια ακόμη φορά βουνά τα σκουπίδια στους δρόμους. Ποιος δεν θυμάται την Αθήνα γεμάτη σκουπίδια μέσα στο κατακαλόκαιρο ή παραμονές εορτών;

Χαρακτηριστικό της κατάστασης ομηρίας που επικρατεί επί δεκαετίες στον τομέα της αποκομιδής των απορριμμάτων σε πολλούς δήμους της χώρας και κυρίως στους μεγάλους, όπως της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, είναι το επιχείρημα που προβάλλει η ΠΟΕ-ΟΤΑ ότι η εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης θα φέρει απολύσεις προσωπικού και αύξηση δημοτικών τελών. Παράλληλα, ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος αποκομιδής μέσω δημοτικών υπαλλήλων –οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι συμβασιούχοι–, ιδιαίτερα σε δήμους όπως οι τουριστικοί όπου οι όγκοι των απορριμμάτων παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις, δεν αποδίδει. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι πολίτες πληρώνουν χωρίς να έχουν την ποιότητα των υπηρεσιών που θα μπορούσαν, εφόσον πρόκειται για ανταποδοτικές υπηρεσίες. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων με ιδιώτες προβλέπεται ήδη από τη νομοθεσία και πολλοί δήμοι της χώρας χρησιμοποιούν ιδιωτικά συνεργεία. Ωστόσο με τη νέα διάταξη η διαδικασία διευκολύνεται καθώς η σχετική απόφαση μπορεί να ληφθεί από το δημοτικό συμβούλιο με απλή πλειοψηφία (απαιτούνταν απόλυτη πλειοψηφία), ενώ καταργείται η απαίτηση κατάθεσης αιτιολογικής έκθεσης.

Οι περισσότεροι δήμαρχοι δεσμεύονται ότι δεν πρόκειται να απολύσουν προσωπικό, σε μια προσπάθεια να μην έρθουν σε κόντρα με τους υπαλλήλους τους.

«Κανένας δεν υποχρεώνει τους δημάρχους να χρησιμοποιήσουν ιδιώτες. Ομως σε πολλούς δήμους ιδιαίτερα τους τουριστικούς, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα μπορεί να περισσεύουν τον χειμώνα και να μη φτάνουν το καλοκαίρι. Μπορεί λοιπόν ένας δήμος να έχει έναν σταθερό αριθμό υπαλλήλων και να συμπληρώνει τη δύναμη της υπηρεσίας αποκομιδής μέσω σύμβασης με ιδιωτική εταιρεία για το καλοκαίρι», τονίζει στην «Κ» ο κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, γενικός γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος από το 2002 έως το 2019 διετέλεσε δήμαρχος αρχικά στον Δήμο Δάφνης και εν συνεχεία στον Δήμο Δάφνης – Υμηττού.

Ο μεγάλος βραχνάς των νησιωτικών δήμων που δέχονται χιλιάδες τουρίστες για λίγους μήνες και έχουν λίγους κατοίκους τον χειμώνα, είναι η αποκομιδή των απορριμμάτων, σύμφωνα με τον δήμαρχο Πάρου, Μάρκο Κωβαίο. «Τον χειμώνα στην Πάρο ο πληθυσμός είναι 15.000 άνθρωποι αλλά το καλοκαίρι φιλοξενούμε 100.000 τουρίστες. Η διαφορά είναι τεράστια», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος. Προσθέτει ότι υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού με οκτάμηνη ή δίμηνη σύμβαση, ωστόσο οι υπάλληλοι λόγω των αργών διαδικασιών ποτέ δεν είναι τελικά στη θέση τους την εποχή που χρειάζεται. «Πέρυσι τον Μάιο χρειαζόμασταν 60 εργάτες για την αποκομιδή και είχαμε 9. Αυτή η διάταξη είναι στη σωστή κατεύθυνση γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε. Ο σκοπός μας είναι να γίνεται η αποκομιδή και να είναι ο δήμος καθαρός, και πρέπει να έχουμε εργαλεία στα χέρια μας», τονίζει στην «Κ». Επιπλέον θέτει το ζήτημα της αγοράς εξοπλισμού και απορριμματοφόρων, που αποτελεί μεγάλο κόστος για έναν δήμο. «Αγοράσαμε 8 απορριμματοφόρα ενώ θα μπορούσαμε να κάνουμε την αποκομιδή με μικρότερο τελικά κόστος για τον δημότη», συμπληρώνει. Αλλωστε κάθε δήμος έχει διαφορετικές ανάγκες στις οποίες η διοίκηση οφείλει να ανταποκριθεί.

Ο  σημερινός δήμαρχος Θερμαϊκού, Γεώργιος Τσαμασλής, τονίζει ότι θα συνεχίσει και θα επεκτείνει την τακτική του προκατόχου του Γιάννη Μαυρομάτη, καθώς η αποκομιδή στον συγκεκριμένο δήμο πραγματοποιείται σε ποσοστό 50%-60% από ιδιωτική εταιρεία.

«Οι υπηρεσίες που προσφέρει ένας δήμος στους πολίτες του, οι οποίοι μάλιστα πληρώνουν γι’ αυτές, δεν μπορούν να είναι αποδοτικές όταν δεν υπάρχει προσωπικό και οχήματα», αναφέρει ο κ. Τσαμασλής.

Η απαίτηση για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού δεν είναι πάντα η προσφορότερη λύση. «Δεν υπάρχει δυνατότητα να προσλάβουμε όσο προσωπικό χρειαζόμαστε, όταν το χρειαζόμαστε. Οι συμβασιούχοι επίσης δεν έρχονται όταν εμείς τους χρειαζόμαστε, ούτε μπορούν να αποδώσουν όσο οι μόνιμοι γιατί δεν γνωρίζουν τον χειρισμό των μηχανημάτων. Οσον αφορά επίσης την προμήθεια μηχανημάτων, κοστίζει πολύ και απαιτεί πολύ χρόνο». Ο δήμαρχος Θερμαϊκού προβληματίζεται με τη δυσκολία να αλλάξουν τα πράγματα όσον αφορά την αποκομιδή των απορριμμάτων. «Πολλές υπηρεσίες των δήμων δεν υλοποιούνται από ιδιώτες; Ποιος κάνει τα έργα στους δήμους;».

Δεσμεύεται πάντως ότι κανένας από τους εργαζομένους του δήμου στον τομέα της καθαριότητας δεν θα απολυθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή