Αφιέρωμα Οργανωμένα Ταξίδια – Μέρος Ά

Αφιέρωμα Οργανωμένα Ταξίδια – Μέρος Ά

9' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ειδικοί προτείνουν τους προορισμούς της σεζόν.

ΛΑΠΩΝΙΑ

Αποστολή στον Αρκτικό Κύκλο

Ο Κυριάκος Εμμανουηλίδης από το Versus Travel προετοιμάζεται για μια πολυήμερη περιήγηση στους πάγους του ευρωπαϊκού βορρά.

Η Λαπωνία είναι ένας τόπος με ιδιαίτερη κουλτούρα, που, παρότι μοιράζεται γεωγραφικά σε τέσσερις χώρες (Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία και Ρωσία), έχει διατηρήσει τη δική του πολιτιστική ταυτότητα. Για να την κατανοήσουμε, πρέπει να έρθουμε σε επαφή με τους κατοίκους της, να ακολουθήσουμε τις συνήθειές τους και να χαθούμε στην απεραντοσύνη αυτής της πανέμορφης και μοναδικής στον κόσμο περιοχής.

Θέλει μέρες η Λαπωνία, όρεξη και αντοχή για χιλιόμετρα και πολυάριθμες νέες εμπειρίες, γι’ αυτό και η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι ιδανική για ετούτο το ταξίδι, που στην προκειμένη περίπτωση περιλαμβάνει τη Φινλανδική και τη Σουηδική Λαπωνία και, βεβαίως, μια γνωριμία με τον Άγιο Βασίλη.

ΑΠΟ ΤΟ ΟΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΡΟΒΑΝΙΕΜΙ: Ξεκινώντας από τον φινλανδικό βορρά και συγκεκριμένα από την πόλη Οούλου, θα επισκεφτείτε τον βορειότερο ζωολογικό κήπο της Ευρώπης, τη Ranua, για μια «συνάντηση» με όλα τα ζώα που ζουν σε αρκτικές συνθήκες, όπως λύκοι, αγριόγατοι, κόκκινες αλεπούδες, λευκές κουκουβάγιες, καθώς και με τη βασίλισσα της Αρκτικής, την πολική αρκούδα.

Φορώντας μπότες και ρούχα κατάλληλα για παιχνίδι στο χιόνι, ο επόμενος προορισμός είναι το Ροβανιέμι και το παραμυθένιο χωριό του Άγιου Βασίλη. Εδώ οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν και να φωτογραφηθούν μαζί του, ενώ πάντοτε έχει ενδιαφέρον και το ταχυδρομείο, όπου οι βοηθοί του διαβάζουν τις χριστουγεννιάτικες παραγγελίες εκατομμυρίων παιδιών από όλο τον κόσμο. Ακόμα και αν έχετε αφήσει εδώ και δεκαετίες την παιδική σας ηλικία, σίγουρα θα μπείτε στον πειρασμό να στείλετε στους φίλους σας μια χριστουγεννιάτικη κάρτα με το αυθεντικό γραμματόσημο Santa Claus.

SNOWMOBILES ΚΑΙ ΧΑΣΚΙ: Και η περιπέτεια συνεχίζεται… Με ειδικές στολές, κράνη, γάντια και ακολουθώντας τις οδηγίες των τοπικών αρχηγών, το σαφάρι με snowmobiles περνάει πάνω από παγωμένες λίμνες και ποτάμια για να καταλήξει στη φάρμα με τα χάσκι. Στη Λαπωνία, η μακριά περίοδος χιονιού και οι φυσικές ευκολίες των μονοπατιών κάνουν το σπορ αυτό ακαταμάχητο. Το πελώριο δίκτυο διαδρομών, το οποίο διατρέχει τοπία σπάνιας φυσικής ομορφιάς, προσδίδει ακόμα περισσότερη γοητεία σε αυτά που θα ζήσετε. Με την άφιξη στη φάρμα, τα αξιολάτρευτα χάσκι Σιβηρίας περιμένουν τον κόσμο με ανυπομονησία για να γαβγίσουν φιλικά και να παίξουν κουνώντας την ουρά τους. Η δε βόλτα με έλκηθρο θα σας μείνει αξέχαστη.

ΚΑΣΤΡΟ ΑΠΟ ΧΙΟΝΙ: Στην παραθαλάσσια πόλη Κέμι θα δείτε κάτι πραγματικά σπάνιο: ένα κάστρο φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από χιόνι! Xτίζεται κάθε χειμώνα από την αρχή από διαφορετικό κάθε φορά αρχιτέκτονα και στη μέγιστη επιφάνειά του φτάνει μέχρι τα 20.000 τ.μ. Διαθέτει κάποια σταθερά κτίρια, όπως το παρεκκλήσι, ένα ξενοδοχείο και ένα εστιατόριο, ενώ πολύ συχνά λειτουργεί ως σκηνή για παραστάσεις όπερας και χορού.

ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΛΑΠΩΝΙΑ: Στην περιοχή της Κίρουνα στη Σουηδία θα μπείτε στο διάσημο Ice Hotel Jukkasjärvi, ένα ξενοδοχείο φτιαγμένο αποκλειστικά από πάγο – το μεγαλύτερο στο είδος του στον κόσμο. Στο δε Γιοκμόκ, μια πόλη περίπου δύο χιλιάδων κατοίκων, ο ήλιος δεν ανατέλλει ποτέ τους χειμερινούς μήνες. Από το Λούλεο θα επιβιβαστείτε σε παγοθραυστικό πλοίο για μια δίωρη κρουαζιέρα στην περιοχή του Πιτέο και, αν το λέει η καρδιά σας, μπορείτε να κάνετε μπάνιο στα παγωμένα νερά, φορώντας φυσικά την ειδική στολή που παρέχει το πλοίο. Το ταξίδι ολοκληρώνεται στη Στοκχόλμη.

H ΕΚΔΡΟΜΗ: Το Versus Travel έχει σχεδιάσει μια 10ήμερη εκδρομή στη Λαπωνία, από 2.290 ευρώ το άτομο σε δίκλινο δωμάτιο (+400 ευρώ φόροι) και με αναχώρηση στις 24/12. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Απευθείας πτήσεις με την Aegean από την Αθήνα, ημιδιατροφή καθημερινά (στο Ελσίνκι και στη Στοκχόλμη μόνο πρωινό), βόλτα με χάσκι, είσοδο στο Ranua Wildlife Park, επίσκεψη στο χωριό του Άγιου Βασίλη και στο μουσείο Arktikum στο Ροβανιέμι, βόλτα με snowmobile, είσοδο στο Ice Hotel, κρουαζιέρα με παγοθραυστικό στο Λούλεο (δώρο αξίας 300 ευρώ για τις πρώτες 20 συμμετοχές), εκδρομή στο Γιοκμόκ στη γη των Σάμι, επίσκεψη στο Snow Castle στο Κέμι, έμπειρο και καταρτισμένο αρχηγό. Επίσης, οι φόροι των πόλεων των ξενοδοχείων και τα check points, καθώς και τα φιλοδωρήματα, περιλαμβάνονται στην τελική τιμή και δεν πληρώνονται τοπικά, όπως συμβαίνει συνήθως.

• Πληροφορίες και κρατήσεις: Versus Travel, Φιλελλήνων 7, Σύνταγμα, τηλ. 210-3232800, versustravel.eu

 


ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ΤΕΧΝΗ, ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΟΡΤΗΣ

Ο Διονύσης Γιατράς από το Grefis Travel in Velvet δεν μπορεί να αντισταθεί στη χριστουγεννιάτικη (και όχι μόνο) ατμόσφαιρα των γερμανικών πόλεων.

Αφιέρωμα Οργανωμένα Ταξίδια – Μέρος Ά-1

Αν έπρεπε να διαλέξω μόνο μία πόλη της Γερμανίας να προτείνω, θα ήταν αδύνατο. Υπάρχει όμως μια διαδρομή στον χάρτη της που ακολουθώ πιστά κάθε Δεκέμβρη, μια πορεία που περιλαμβάνει πολλή ιστορία, τέχνη, εξαιρετικά τοπία και ασφαλώς… Χριστούγεννα.

ΜΟΝΑΧΟ: Τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας σήμερα, η πρωτεύουσα του γερμανικού νότου συγκαταλέγεται στις δημοφιλέστερες πόλεις της χώρας. Πρόκειται για έναν προορισμό με ιδιαίτερη προσωπικότητα, αξιόλογα ιστορικά μνημεία και υψηλή ποιότητα ζωής. Και, παρόλο που το Μόναχο είναι απόλυτα ταυτισμένο στη συνείδηση των περισσότερων ταξιδιωτών με το Oktoberfest, το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπίρας του κόσμου, η βαυαρική μεγαλούπολη προσφέρει πολύ περισσότερες επιλογές και συγκινήσεις στον επισκέπτη. Είναι επίσης πόλη ιδανική για ένα ταξίδι με τα παιδιά.

ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ: Παραμένοντας στη Βαυαρία, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της, η Νυρεμβέργη, είναι γνωστή για τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική της. Σας προτείνω να την επισκεφτείτε τον Δεκέμβριο, την εποχή που η χριστουγεννιάτικη αγορά της προσελκύει έως και δύο εκατομμύρια επισκέπτες. Η αγορά, η οποία λειτούργησε για πρώτη φορά τον 17ο αιώνα, βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Παλιάς Πόλης, όπου θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε λουκάνικο στα κάρβουνα (Bratwurst), παραδοσιακό μπισκότο με πιπερόριζα (Lebkuchen) και το περίφημο ζεστό κρασί ονόματι Glühwein, με τον ήχο από τις μπάντες των πνευστών να συνοδεύει τη βόλτα σας. Είναι ο ιδανικός τόπος για να επιλέξετε τα δώρα των αγαπημένων σας, ανάμεσα σε μια ποικιλία κοσμημάτων, στολιδιών και παιχνιδιών που φιγουράρουν σε κάθε πάγκο.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ: Συνεχίζοντας στην πρωτεύουσα της χώρας, το Βερολίνο, με τα 175 μουσεία, τις 600 γκαλερί και τις τρεις όπερες, είναι must προορισμός για τους λάτρεις της τέχνης, του πολιτισμού και της ιστορίας. Το πολυσύχναστο κέντρο της, που μέχρι το 1989 χωριζόταν από το Τείχος, καταφέρνει να συνδυάζει μοναδικά στοιχεία του παρελθόντος και του παρόντος. Εμβληματικές πλατείες, όπως η δυτική Potsdamer Platz αλλά και η ανατολική Alexander Platz, ιστορικά αξιοθέατα, όπως το Μνημείο του Ολοκαυτώματος, εμβληματικά μουσεία, όπως αυτό της Περγάμου, αλλά και σύγχρονες γκαλερί και χώροι πολιτισμού, όπως το Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης Kunst-Werke, «συνυπάρχουν» αρμονικά και συγκεντρώνουν πλήθος επισκεπτών καθημερινά.

EXTRA TIP: Αν επισκέπτεστε το Βερολίνο για πρώτη φορά, αξίζει να κάνετε μια βόλτα με τα τουριστικά πλοιάρια του ποταμού Σπρέε. Καιρού επιτρέποντος, η βαρκάδα είναι ό,τι πρέπει για να δείτε μέσα σε μία μόλις ώρα τα σημαντικότερα και ομορφότερα αξιοθέατα της γερμανικής πρωτεύουσας.

ΔΡΕΣΔΗ: Το ανατολικό στολίδι της Γερμανίας βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού Έλβα, κοντά στα σύνορα με την Τσεχία. Η Δρέσδη είναι μια ζωντανή και εναλλακτική πόλη, με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και εντυπωσιακά μουσεία. Διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ιστορία, καθώς υπήρξε κύρια κατοικία των βασιλιάδων της Σαξονίας. Το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου της καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η πόλη είναι γνωστή για τη φιλόξενη ατμόσφαιρά της, αλλά και για τη μακροβιότερη χριστουγεννιάτικη αγορά της Γερμανίας, που χρονολογείται από το 1434. Είναι μια πόλη που έχει να επιδείξει πλήθος πολιτιστικών θησαυρών, που επιβάλλεται να δείτε από κοντά.

H ΕΚΔΡΟΜΗ: Με δύο αναχωρήσεις, στις 23 και 28/12 αντίστοιχα, το Grefis Travel in Velvet προτείνει το 7ήμερο «Πανόραμα Γερμανίας» (Μόναχο, Νυρεμβέργη, Δρέσδη, Βερολίνο, Μαγδεμβούργο, Φρανκφούρτη), από 575 ευρώ το άτομο σε δίκλινο δωμάτιο. Περιλαμβάνονται τα αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης Αθήνα-Μόναχο και Φρανκφούρτη-Αθήνα με τη Lufthansa, διαμονή σε επιλεγμένα ξενοδοχεία 4 αστέρων με πρωινό μπουφέ καθημερινά, εκδρομές, περιηγήσεις, ξεναγήσεις με πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν, όπως αναφέρονται στο αναλυτικό πρόγραμμα της εκδρομής, ΦΠΑ, βαλίτσα μέχρι 23 κιλά και μια χειραποσκευή, έμπειρος αρχηγός-συνοδός, ασφάλεια αστικής/επαγγελματικής ευθύνης. Δεν περιλαμβάνονται: φόροι αεροδρομίων και επίναυλοι καυσίμων, είσοδοι σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, θεάματα και γενικά όπου απαιτείται, δημοτικοί φόροι ξενοδοχείων στη Φρανκφούρτη, ό,τι ρητά αναφέρεται ως προαιρετικό ή προτεινόμενο.

Το γραφείο έχει σχεδιάσει επίσης την 6ήμερη εκδρομή «Ρομαντικός Δρόμος Γερμανίας», από 585 ευρώ το άτομο (αναχωρήσεις: 21, 24, 28/12), την 5ήμερη «Βερολίνο-Πότσνταμ», από 495 ευρώ με δώρο την εκδρομή στη Δρέσδη (αναχώρηση: 24/12), και την 6ήμερη «Χριστουγεννιάτικη Βαυαρία», από 585 ευρώ (αναχωρήσεις: 21 και 28/12).

• Πληροφορίες και κρατήσεις: Grefis Travel in Velvet, Μητροπόλεως 26-28, Αθήνα, τηλ. 210-3315621, grefis.gr


ΕΛΒΕΤΙΑ

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΑ ΒΟΥΝΑ

Ο Ανδρέας Μπογδάνος από το Smile Acadimos επιλέγει διακοπές με φόντο τις Άλπεις.

Αφιέρωμα Οργανωμένα Ταξίδια – Μέρος Ά-2

Άποψη της Λωζάννης, με τον χαρακτηριστικό γοτθικό καθεδρικό ναό. (Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image)

 

Επισκέπτομαι συχνά την Ελβετία και τη γυρίζω απ’ άκρη σ’ άκρη, καθώς η χώρα διαθέτει κάποιες από τις καλύτερες πίστες σκι και ορεινές διαδρομές περιπάτου (Τσερμάτ, Βερμπιέ, Σεν Μόριτζ), ενώ αγαπάω ιδιαίτερα και την περιπλάνηση στις πόλεις. Με το χαρακτηριστικό αλπικό τοπίο της, λίμνες, αμπελώνες, γαστρονομία, άριστες υποδομές και ιδανικό περιβάλλον για αθλητικές δραστηριότητες όλο τον χρόνο, η Ελβετία έχει πολλά να προσφέρει στον επισκέπτη. Επιπλέον, οι κοντινές αποστάσεις από πόλη σε πόλη, καθώς και το απίθανο σιδηροδρομικό δίκτυό της –ούτως ή άλλως μικρής σε μέγεθος– χώρας, είναι σε κάθε περίπτωση από τα σημαντικότερα ατού του προορισμού.

ΠΟΛΕΙΣ-ΣΤΟΛΙΔΙΑ: Από την πρωτεύουσα Βέρνη, μια Παλιά Πόλη-Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, και τη Λωζάννη μέχρι τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Ζυρίχη, η περιήγηση είναι μαγνήτης για όσους αγαπούν τον πολιτισμό. Μόνο η Ζυρίχη διαθέτει πάνω από 50 μουσεία και περισσότερες από 100 γκαλερί. Σταθερή αξία η Παλιά Πόλη της, με τα λιθόστρωτα δρομάκια και τα αρχοντικά κτίρια, αλλά και η έντονη νυχτερινή ζωή της. Για πολλούς ωστόσο η Λουκέρνη αποτελεί την ουσία της Ελβετίας, με την υπέροχη λίμνη και την άριστα διατηρημένη Παλιά Πόλη, με τα μεσαιωνικά γεφύρια, τα ιστορικά σπίτια και τις γραφικές γειτονιές.

ΤΟΠΙΑ ΣΤΑ ΛΕΥΚΑ: Καθώς ο χειμώνας δηλώνει σιγά σιγά το «παρών», τόσο το αστικό όσο και το τοπίο της υπαίθρου αποκτούν ιδιαίτερη γοητεία. Αξίζει μια ημερήσια εξόρμηση με το αλπικό τρένο της Rhaetian Railways μέχρι το Σεν Μόριτζ, μια μοναδική διαδρομή μέσα στα χιονισμένα βουνά. Το δε Σεν Μόριτζ είναι η επιτομή του χειμερινού προορισμού, με τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, τα θαυμάσια σαλέ, τα πλακόστρωτα σοκάκια, τα πολυτελή καταστήματα, τα κομψά καφέ και εστιατόρια.

ΕΝΑ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΧΩΡΙΟ: Επιστρέφοντας από τα βουνά, και αφού διασχίσουμε τα νοητά σύνορα με τη Γερμανία, επισκεπτόμαστε το λιλιπούτειο μα συνάμα κουκλίστικο μεσαιωνικό χωριουδάκι Στάιν αμ Ράιν. Επειδή η Βόρεια Ελβετία κατά τους περασμένους αιώνες είχε επηρεαστεί πολύ από τη γερμανική αρχιτεκτονική, οι Ελβετοί δίκαια ονομάζουν το Στάιν αμ Ράιν «Ρότενμπουργκ της Ελβετίας». Εδώ θα κάνετε βόλτα στον πεζόδρομο που καταλήγει στην κεντρική πλατεία του Δημαρχείου, το κόσμημα της πόλης – διακοσμημένο με παραστάσεις από την πλούσια τοπική ιστορία. Φυσικά, δεν θα παραλείψετε να επισκεφτείτε τους πιο ορμητικούς καταρράκτες της Ευρώπης, τους περίφημους καταρράκτες του Ρήνου.

Η ΕΚΔΡΟΜΗ: To Smile Acadimos έχει σχεδιάσει 5ήμερα και 6ήμερα πακέτα στην Ελβετία από 495 ευρώ/άτομο. Αναχωρήσεις: 22, 23, 24, 26, 28, 29, 31/12 και 2/1/2020. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται αεροπορικά εισιτήρια με απευθείας πτήσεις με Swiss Airlines, τέσσερις ή πέντε διανυκτερεύσεις σε επιλεγμένα ξενοδοχεία 4 αστέρων, πρωινό σε μπουφέ καθημερινά και άριστη εκτέλεση ενός προσεκτικά μελετημένου προγράμματος, με την επιμέλεια των έμπειρων συνοδών του γραφείου.

• Πληροφορίες και κρατήσεις: Smile Acadimos, Ελ. Βενιζέλου 57, Αθήνα (1ος όροφος), τηλ. 210-3738000, smileacadimos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή