Υπέρ των «πράσινων» ομολόγων η Κριστίν Λαγκάρντ

Υπέρ των «πράσινων» ομολόγων η Κριστίν Λαγκάρντ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία πρόκειται τον Νοέμβριο να διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι στο πηδάλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξετάζει το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ώστε να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οπως επισημαίνει το τμήμα Bloomberg Economics (ΒΕ), του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, το να χρησιμοποιηθεί ο ισολογισμός της ΕΚΤ για άλλον σκοπό πέραν της επίτευξης σταθερότητας στις τιμές θα σημάνει και μια πολύ σοβαρή μετατόπιση από την παραδοσιακή της τοποθέτηση – ωστόσο, εάν υπάρχει η βούληση, η αλλαγή θα γίνει. Πάντως, για την οποιαδήποτε αλλαγή πλεύσης, απαιτείται πριν από όλα να δοθεί διευκρίνιση και ορισμός του τι σημαίνουν «πράσινοι» τίτλοι και επενδυτικά προϊόντα για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το Bloomberg Economics πιστεύει πως στις αρχές του 2020 θα έχει υπάρξει πρόοδος στο θέμα αυτό. Αν και προς το παρόν με τα υφιστάμενα κριτήρια η ποσότητα που μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ είναι μικρή, θα αυξηθεί κατακόρυφα. Το Bloomberg Economics υπολογίζει πως τα «πράσινα» ομόλογα φθάνουν τα 63 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το ήμισυ βρίσκεται ήδη στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία –ιδίως από το Ευρωκοινοβούλιο– έχει επανειλημμένως δεχθεί ερωτήσεις για την ανάγκη να ενσωματωθεί πιο δραστικά η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην εντολή της ΕΚΤ, απαντά το εξής: «Κύρια εντολή της ΕΚΤ είναι η σταθερότητα των τιμών, αλλά θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι είναι σημαντικοί και οι παράγοντες της κλιματικής αλλαγής και των περιβαλλοντικών κινδύνων». Επιπλέον, διευκρίνισε πως σταδιακά η τράπεζα θα πρέπει να απομακρυνθεί από επενδύσεις οι οποίες συντείνουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη και να προτιμά αντ’ αυτών «πράσινα ομόλογα», προσθέτοντας πως αυτή η μεταστροφή, βέβαια, δεν μπορεί να γίνει από τη μια ημέρα στην άλλη. Σημειωτέον πως περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν στο παρελθόν κατηγορήσει την ΕΚΤ ότι αγόραζε τα λεγόμενα «βρώμικα ομόλογα» από βιομηχανικούς κλάδους ιδιαίτερα ρυπογόνους, όπως είναι η τσιμεντοβιομηχανία και η αυτοκινητοβιομηχανία.

Η ΕΚΤ ακολουθεί μια στάση ουδετερότητας στα ομόλογα που αποκτά, χωρίς να συνυπολογίζει περιβαλλοντικά κριτήρια, αλλά σταδιακά τα πράγματα αλλάζουν. Οπως είχε πρόσφατα υπογραμμίσει στο www.globalcapital.com η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα είναι η νέα πρόεδρός της, η ΕΚΤ θα μπορούσε να ακολουθεί περιβαλλοντικά κριτήρια κατά την επιλογή τίτλων προς αγορά, αφ’ ης στιγμής ολοκληρωθεί η εργασία της Ε.Ε. για την ταξινόμηση των βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή