Συμφωνία Πειραιώς – MIG για αναχρηματοδότηση δανείων 228 εκατ. ευρώ

Συμφωνία Πειραιώς – MIG για αναχρηματοδότηση δανείων 228 εκατ. ευρώ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπεγράφη χθες Τετάρτη συμφωνία αναχρηματοδότησης της Marfin Investment Group (MIG) από την Τράπεζα Πειραιώς, με την οποία καλύπτονται ώριμες υποχρεώσεις της προς τη Fortress ύψους 142 εκατ. και προς την Τράπεζα Πειραιώς 86 εκατ. Η συμφωνία περιλαμβάνει παροχή εξασφαλίσεων, μεταξύ των οποίων και σημαντικά ποσοστά μετοχικού κεφαλαίου των θυγατρικών της MIG, Vivartia και Attica Group. Το επιτόκιο της αναχρηματοδότησης φθάνει στο 5%.

Η αναχρηματοδότηση από την Πειραιώς, που με την απόφασή της αυτή αυξάνει την έκθεσή της προς τη MIG κατά το πόσο που κάλυψε τη Fortress της οποίας το ομολογιακό έληξε, ήρθε ως αποτέλεσμα του ακριβού κόστους που ζήτησαν άλλοι επενδυτές για να δανείσουν τη MIG. Ειδικότερα, κοινοπραξία των επενδυτικών κεφαλαίων Farallon Capital Europe και Oak Hill Advisors συζήτησαν με τη MIG την ίδια αναχρηματοδότηση με την οποία θα μειωνόταν η έκθεση της Πειραιώς, αλλά αξίωσαν επιτόκιο της τάξης του 11%, υπερδιπλάσιο δηλαδή του υφισταμένου.

Η συμφωνία είναι βραχυπρόθεσμου ορίζοντα ή αλλιώς bridge finance, στο μέτρο που η MIG καλείται να αποπληρώσει αυτές τις χορηγήσεις της Πειραιώς (η οποία είναι και βασικός της μέτοχος με ποσοστό 28,49%) σε ορίζοντα περίπου ενός έτους. Ομως επειδή τα δύο ομολογιακά προς τη Fortress και την Πειραιώς λήγουν τώρα, ήταν απαραίτητη ώστε να κερδηθεί χρόνος για να αναζητηθεί η βέλτιστη δυνατή λύση. Υπενθυμίζεται πως η EMMA Capital, συμφερόντων του γνωστού και από τη συμμετοχή του στον ΟΠΑΠ Jiri Smejc, έχει καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά που αποτιμά την Vivartia στο επίπεδο των 600 εκατομμυρίων, ενώ παράλληλα ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες η διαδικασία πώλησης της θυγατρικής της MIG, Singular, σε σχήμα συμφερόντων του επιχειρηματία Θεόφιλου Πριόβολου, γνωστού στην αγορά και από το ενδιαφέρον του για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Η συμφωνία φαίνεται να αφορά ανάληψη χρεών ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ της Singular, τα οποία και συζητείται με τις πιστώτριες τράπεζες να απομειωθούν κατά σημαντικό ποσοστό, της τάξης του 70%-80%, ενώ η MIG θα λάβει συμβολικά ένα ευρώ. Στις οικονομικές καταστάσεις του πρώτου φετινού εξαμήνου της MIG που δημοσιεύτηκαν πριν από μερικές ημέρες, καταγράφεται αύξηση του κύκλου εργασιών (+9,6%) εξαιτίας και της ενοποίησης του τζίρου της Hellenic Seaways (που εξαγοράστηκε από την Attica Group) και για τους έξι μήνες έναντι μόλις ενός μήνα πέρυσι. Το καθαρό αποτέλεσμα σε ενοποιημένο επίπεδο της MIG (μετά από φόρους και μη ελέγχουσες συμμετοχές) παραμένει ζημιογόνο και κατά 33,8 εκατ. στο φετινό αντίστοιχο διάστημα. Τα δε ενοποιημένα EBITDA (συνεχιζόμενες δραστηριότητες) του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 35,9 εκατ., αλλά στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο ήταν ενισχυμένα από την πώληση ενός πλοίου και έτσι η φετινή επίδοση σηματοδοτεί βελτίωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή